Vize'yi, Çimento Fabrikaları Sarıyor
reklam
04 Ekim 2013
Vize'yi, Çimento Fabrikaları Sarıyor

Vize'yi, Çimento Fabrikaları Sarıyor

Pınarhisar’da faaliyet gösteren LİMAK Grubu’na ait çimento fabrikası ve Evrencik Köyü Papazpınarı Mevkii’nde bulunan TRAÇİM Çimento Fabrikası’nın ardından, Vize İlçesi Akpınar Köyü yakınlarına yeni bir çimento fabrikasının daha kurulması planlanıyor.

Vize’ye kuş uçuşu 6 kilometre mesafede bulunan Akpınar Köyü’nün kuzey kısmına yeni bir çimento fabrikası kurulması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı yapılacak. Haberin duyulmasıyla birlikte Vize halkı tarafından büyük tepki ile karşılanan ÇED toplantısı, Vizelileri tedirgin etti. Kurulması planlanan çimento fabrikasının Akpınar Köyü’nün kuzeyinde yer almasının ise, kuzey rüzgârlarıyla birlikte köy halkı ve çevresi için büyük tehlike yaratabileceği ifade ediliyor.

Başkan Yılmaz: “Bu kadarına da pes!”

ÇED toplantısı yapılacağı haberinin alınması üzerine konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Vize Agrega Asfalt Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından Vize Akpınar Köyü civarında kurularak işletilmesi planlanan “Vize Klinker Üretim, Öğütme, Paketleme Tesisi ve Hammadde Ocakları” Projesi’nin, turizm ile gelişmeyi amaçlayan Vize ve çevresi için büyük bir tehlike yaratacağını belirtti. Başkan Yılmaz; “Yeter artık diyoruz! İğneada’da termik santral, Pınarhisar’da çimento ve kireç fabrikası, Evrencik’te Avrupa’nın en büyük çimento fabrikalarından bir tanesi çevremizi kuşatmışken, şimdi de hemen 6 kilometre yakınımıza Akpınar Köyü kuzey kısmına çimento fabrikası kurulması planlarının ortaya çıkması, biz Vizelileri iyice tedirgin etmiştir. Biz Vizeliler olarak gelecek nesillerimize turizm cenneti bir Vize bırakmayı hayal ederken, bu gidişle yaşamanın imkânsız olduğu bir yer bırakmak zorunda kalacağız. Ben buradan Vizelilere, çimento fabrikalarının zararından-ziyanından bahsetmek istemiyorum. Zira Vizeliler bunu en iyi bilen insanlardır. Çimento fabrikaları ve taş ocaklarından en fazla zarar gören ilçelerden biri konumundayız. Proje kapsamında yılda 3 milyon 199 bin 680 ton çimento ve 2 milyon ton klinker üretilmesinin planlandığı ifade ediliyor. Bu üretim, devasa boyutta bir üretimdir. Bu üretim için kesilecek olan ağaçlardan ve kaybolma tehlikesi bulunan yer altı suları ile doğaya verilecek olan zararlar ise hayal edilemeyecek bir boyutta olacaktır” dedi.

Akpınar Köyü halkı destek bekliyor

Başkan Yılmaz; “İşte bu nedenle, 10 Ekim 2013 tarihinde saat 14.30’da Akpınar Köyü Köy Kahvesi’nde yapılacak olan ÇED toplantısına Vizeliler ile birlikte, bölgemizde bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarının katılarak bizlere destek vermesini bekliyoruz. Akpınar Köyü halkı, Muhtarları Besat Kömürcü vasıtasıyla bizlerden destek beklemektedir. Biz Vize Belediyesi olarak, ÇED toplantısının yapılacağı gün saat 12.30’da Vize Belediyemiz önünden kaldıracağımız araçlar ile toplantıya katılarak, çimento fabrikasına karşı olduğumuzu yetkililere göstereceğiz” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
2917 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu