“Ormanlarımızın Yok Olmasını Istemiyoruz!”
reklam
16 Şubat 2015
“Ormanlarımızın Yok Olmasını Istemiyoruz!”

“Ormanlarımızın Yok Olmasını Istemiyoruz!”

Seymen Mahallesi sınırları içinde yer alan bin 800 dönümlük ormanlık alanda kurulmak istenen kuvarsit ocağı, halkı isyan ettirdi. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapmak üzere Seymen’e gelen yetkililer, vatandaşların protestosu ile karşılaşt

Çorlu’nun Seymen Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar; yer altı sularının toplandığı, tarım ve hayvancılığa oldukça elverişli bir alanda açılmak istenen kuvarsit kum ocağına karşı çıkıyor. 2 yıl önce de aynı şirketin 200 dönümlük bir arazi kiraladığını, işi oldubittiye getirerek kum ocağı açtığını ve bir süre sonra da faaliyetlerine son verdiğini dile getiren yöre sakinleri, şirketin bu kez bin 800 dönümlük ormanlık alan için geri döndüğünü ve yeniden kuvarsit kum ocağı açmak istediğini ifade ettiler. Yaşanan bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, tarım ve hayvancılığa oldukça elverişli olan topraklarını her ne pahasına olursa olsun korumakta kararlılar.

Vatandaşlar, ÇED toplantısına katılmadı

ÇED toplantısı yapmak üzere Seymen’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve madencilik şirketi çalışanları, toplantının yapılacağı kıraathane önünde toplanan vatandaşların protestosu ile karşılaştılar. Yöre halkı adına yetkililere “Hoşgeldiniz” diyen Seymen Muhtarı Aydın Dinler, kuvarsit kum ocağının açılmasına kesinlikle karşı olduklarını ve düzenlenen ÇED toplantısına katılmak istemediklerini beyan etti. Vatandaşlar kuvarsit kum ocağı istemediklerini yazılı hale getirerek imzalarken, Bakanlık yetkilileri ve şirket çalışanları boş kıraathaneye girerek gerekli raporu tuttu. Konuya ilişkin olarak kısa bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürlüğü’nde görevli ÇED Şube Müdürü Yalçın Karaca; “Vatandaşların bilgilendirme toplantısına katılmadığını raporumuzda belirttik” diyerek köyden ayrıldı.

“Bu ocağı kesinlikle istemiyoruz”

“Bin 800 dönümlük orman arazisini yok etmek istiyorlar” diyen Seymen Mahalle Muhtarı Aydın Dinler; “Benim muhtarlık dönemim öncesinde, oldubittiye getirerek şirket 200 dönümlük bir yer kiralamış ve kum ocağını açmış. Görüldüğü üzere burada 35 metre derinliğinde bir çukur açılmış. Daha sonra şirket, ocaktaki faaliyetlerine devam etmedi. Şimdi aynı şirket, 200 dönümlük alanı bin 800 dönüme çıkarmak istiyor. Bunun için de ÇED Raporu’nun düzenlenmesi maksadıyla köye geldiler. Biz bu ocağı kesinlikle istemiyoruz. Burada kocaman bir ormanlık alanı yok edecekler” diye konuştu.

“İçme suyu barajını tehdit ediyor”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Prof. Dr. Halim Orta ise; “Bu kuvarsit kum ocağı, yeni kurulacak olan barajı da tehdit ediyor. Ocağının yapılacağı yer, yeraltı sularının toplandığı bir yatak. Önümüzdeki günlerde, Çorlu İlçemizin ve bazı mahallelerimizin içme suyu ihtiyacını gidermek için buraya bir baraj yapmayı planlıyoruz. Bu yüzden, bu ocak kesinlikle burada olamaz. Yeraltı sularımıza zarar vermesini istemiyoruz” dedi.

“Tarım ve hayvancılığımızı bitirir”

Kuvarsit kum ocağının yapılmasına karşı çıkan Seymen sakinleri de; “Kum ocağının yapılmak istendiği alan, hayvanlarımızı otlattığımız bir bölge. Buradan seyreltme yoluyla odun ihtiyacımızı da karşılıyoruz. Bir de buranın hemen dibinde bizim ekip biçtiğimiz tarlalarımız var. Yarın öbür gün oranın tozu, direkt olarak bizim tarım arazilerimizin üzerine çökecek. Bunu kesinlikle istemiyoruz. Burası tarım ve hayvancılık için elverişli bir yer, böyle kalmasını istiyoruz” diye konuştular.

Editör : Tuğberk Erdem
2073 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu