Termik Santral Isyanının Ilk Ayağı Kazanıldı
reklam
03 Ağustos 2015
Termik Santral Isyanının Ilk Ayağı Kazanıldı

Termik Santral Isyanının Ilk Ayağı Kazanıldı

Ergene sınırlarında yer alan Misinli Mahallesi’nde yapılması planlanan kömür santraline ilişkin ÇED toplantısı, yöre halkı ile çevre ilçelerden gelen vatandaşların gösterdiği tepki ve yapılan Termik Santrale Hayır Mitingi nedeniyle gerçekleştirilemed

Tekirdağ’ın yeni ilçesi Ergene’de yaşayan yöre halkı, ilçeye kömürle çalışacak termik santral kurulmasını engellemek için Termik Santrale Hayır Mitingi düzenledi. Çevreci platformların yoğun destek verdiği miting için sabahın erken saatlerinde Misinli Mahallesi Meydanı’nda toplanan halk, Kaptan Demir Çelik tarafından kurulması planlanan kömür santrali aleyhinde eylem düzenledi. Yöre halkının “Havamızın, suyumuzun, toprağımızın kirletilmesini istemiyoruz!” sloganıyla dörtbir yanı inlettiği Termik Santrale Hayır Mitingi’ne; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Belediye Başkan Yardımcıları Nuh Nuhoğlu ve Menderes Yıldız, Ergene Kent Konseyi ve Süleymanpaşa Kent Konseyi Üyeleri’nin yanı sıra belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, 36 farklı sivil toplum kuruluşunun yetkilileri ve muhtarlardan da destek geldi.

“Termik santrale izin vermeyeceğiz!”

Termik Santrale Hayır Mitingi’nde bir konuşma yapan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel; “Ergene Deresi’ni temizlemek için trilyonlar harcıyoruz. Bir yandan deremizi temizleme çalışmalarını yürütürken, diğer yandan da havamız kirletilmeye çalışılıyor. Hukuk devletinin varlığına inanan bizler, yasalar çerçevesinde mücadelemizi sürdürüyoruz. “Organize Sanayi Bölgeleri’nde kömürlü termik santral kullanılmaz” ibaresi çok açıktır. Biz bu anlamda yasanın ve yasal sürecin takipçisi olarak, Ergene İlçesi’nde termik santral kurulmasını engelleyeceğiz. Belediye olarak elimizden gelen tüm imkânları seferber etmeye hazırız. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak’ın ve civar ilçelerdeki Belediye Başkanlarımızın da desteğiyle, Trakya’mızın havasının, suyunun, toprağının kirletilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

“Birileri, dayatma yapıyor!”

Konuşmasına, yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışan tüm katılımcılara teşekkür ederek başlayan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise; “2010 yılında, Tekirdağ Belediyesi İl Genel Meclisi bir yasa çıkardı. Çevre Düzenleme Planı yaptı. 1/25.000’lik planı, Bakanlığa gönderdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tekirdağ’da yasaklı sanayi türleri arasındaki ‘enerji üretimi ve depolama alanları hariç’ ibaresini kullanarak, buralarda termik santrallerin yapılabilmesinin önünü açtı. Belediyeler “Hayır!” diyor, vatandaş “Hayır!” diyor, ama birileri yasaları hiçe sayarak, burada yaşayan halkı ve yerel yönetimleri hiçe sayarak dayatma yapıyor! Uzmanlar, “Son teknoloji ile yapılsa dahi çevreye zarar verir” diyor. İnsanlarımızı hasta ederek, toprağımızı kirleterek bu iş olmaz. Termik santrallere, hep beraber “Hayır!” diyeceğiz. Şarköy’de, Malkara’da, Ergene’de, Muratlı’da hep bunun mücadelesini veriyoruz ve mücadeleye de devam edeceğiz” diye konuştu. Kanser vakalarının arttığını belirten Yüceer, konuşmasının sonunda; “Mücadelemiz termik santral tamamen kaldırılana dek devam edecektir” dedi.

“Evimde, elektrik hattı bile yok”

Konuşmaların ardından Ergene’nin Ahımehmet Mahallesi’nde yaşamaya başlayan ve kanser hastası olan bir vatandaş, tepkisini yüksek sesle dile getirdi. Termik Santrale Hayır Mitingi’nde dile gelen sade vatandaş; “Kanser hastası olmamın ardından, buraya yerleşmeye karar verdim. Elektrik tellerinin manyetik alan yaymasından dolayı, evimde elektrik hattı bile bulunmuyor. Buraya gelip destek veren Ergene halkına, Belediye Başkanımız Rasim Yüksel’e ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

“İlk ayak kazanıldı”

Saat 10.00’da halka bilgilendirme toplantısı yapacak olan fabrika yöneticileri, Ergene halkının ve çevre ilçelerden gelen vatandaşların gösterdiği tepkiden dolayı toplantıyı iptal etti. Toplantının iptal edilmesinin ardından söz alan ve yapılan mücadelenin ilk ayağının kazanıldığını belirten Belediye Başkanı Rasim Yüksel, yasal mücadelenin devam edeceğini açıkladı.
Editör : Tuğberk Erdem
1931 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu