Avukatlardan, Karakolda Darp Iddiası
reklam
13 Temmuz 2016
Avukatlardan, Karakolda Darp Iddiası

Avukatlardan, Karakolda Darp Iddiası

2 meslektaşlarının Çarşı Polis Merkezi’ndeki polislerce darp edilerek zorla dışarı çıkarılmak istendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunan Tekirdağ Barosu’na kayıtlı avukatlar, Çarşı Polis Merkezi’ne avukat görevlendirmesi yapmayacaklarını açıkladıla

Tekirdağ Barosu’na kayıtlı 30 avukat, 2 meslektaşlarının Çarşı Polis Merkezi’nde görevli polis memurlarınca darp edilerek zorla dışarı çıkarılmak istendiğini öne sürerek, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundular. Adliye önünde toplanarak yaşandığı iddia edilen olayı alkışlarla protesto eden avukatlar, Çarşı Polis Merkezi’ne avukat görevlendirmesi yapmayacaklarını açıkladılar.

Avukatların iddiası ne?

İddiaya göre; Tekirdağ Barosu avukatlarından F.Ç. ve Y.H. hakkında koruma kararı bulunan müvekkillerinin ifadesi sırasında mağdur vekili sıfatıyla hazır bulunmak için saat 23.30 sıralarında Tekirdağ-Çarşı Polis Merkezi Amirliği’ne gitti. Mağdurun “Polis görevini ihmal etti!” iddiası üzerine avukatlar, ‘bu hususun tutanağa geçirilmesini’ talep ettiler. Bunun üzerine karakolda görevli polis memurları, ‘ifade odasında bir avukatın yeterli olduğunu ve diğerinin dışarı çıkması gerektiğini’ söylediler. Avukat Y.H.’nin ‘kendilerini odadan çıkaramayacaklarını, bunun hukuksuz bir davranış olduğunu’ söylemesi üzerine polis ve avukatlar arasında tartışma yaşandı. Çıkmamak için direnen avukat Y.H., zor kullanılarak nezarethaneye götürülmek istendi ve bu sırada darp edildi.

Adliye önünde toplandılar

Olayın duyulmasının ardından Tekirdağ Barosu’na kayıtlı 30 kadar avukat, Tekirdağ Adliyesi önünde toplandı. Çarşı Polis Merkezi Amirliği’nde görevli olan polis memurları hakkında savcılığı suç duyurusunda bulunan avukatlar, daha sonra adliye önünde basın açıklaması yaptı. Avukatlar adına konuşan ve olayın son derece vahim olduğunu ifade eden Tekirdağ Barosu Genel Sekreteri Havva Nalbant Tekin “Kamu görevi ifa eden avukatlar, bir davanın tarafı değildir. Avukatlık, yasal olarak yargının 3 kurucu unsurundan biridir. Biz avukatlar, yalnızca müvekkillerimizin haklarını savunuruz. Bir davada karşı tarafta görünen avukatın, sizin vekiliniz de olabileceğinin bilinmesi gerekir. Avukata saldırı, vatandaşa saldırıdır. Unutmamalıdır ki savunma, bir gün herkese gerekli olacaktır. Avukatın, yargının kurucu unsuru olduğu çoğu zaman gözden kaçırılmaktadır. Bir avukat, görevi sebebiyle saldırıya veya hakarete uğradığında, polisin, savcının ve hâkimin; bu eylemi hâkim ve savcıya karşı işlenmiş gibi değerlendirme yapması kanuni zorunluluktur. Avukatlar, maddi-manevi her türlü müdahale ve saldırıdan uzak olarak görevlerini yapabilmeli ve hâkim ve savcılar gibi hukuki koruma kapsamı içinde bulunmalıdırlar. Avukatı koruyamayan bir hukuk sisteminde, hukukun üstünlüğünden ve hak arama hürriyetinden bahsedilemez.” dedi.

Yaşananlar asla mazur görülemez

Genel Sekreter Tekin, sözlerine “Vatandaşın hak arama özgürlüğü ve adalete erişimdeki temsilcisi avukatlara; duruşma salonlarında, keşif, haciz mahallerinde, ofislerinde sözlü ve fiili saldırılar devam etmektedir. Bu tür saldırılar sıradanlaşmış, maalesef toplumda kabul gören bir hâl almıştır. Benzer saldırı ve hareketlerin, adaletin sağlanmasında aynı tarafta olduğumuzu düşündüğümüz emniyet güçleri tarafından yapılması ise olayı daha da vahim hale getirmektedir. 22.05.2016 tarihinde, Çarşı Polis Merkezi Amirliği’nde, 2 meslektaşımıza karşı gerçekleştirilen eylemlerin tamamı, Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur. Konuyla ilgili Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup, takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz. Hiç kimsenin hele kolluk güçlerinin avukata bağırma, aşağılama, görevini yapmasına engel olma, darp teşebbüsünde bulunma yetki ve muafiyetleri yoktur. Yaşananların izahı mümkün değildir. Asla kabul edilemez, mazur görülemez.” diyerek devam etti.

Büroya gidilmesi sağlıklı değil

Tekin “Meslektaşlarımız görevlerini yaparken, öncelikle güvenliklerinin sağlanacağından, serbestçe savunma hakkını kullanabileceklerinden, işkence görmeyeceklerinden emin olana kadar, Çarşı Polis Merkezi Amirliği bürosunca müdafilik görevlendirmesi talep edildiğinde, bizzat Cumhuriyet Savcısı ve barodan bir gözlemci olmadan adı geçen büroya gidilmesinin sağlıklı ve güvenlikli olmadığı artık sabittir. Bu nedenle ilgili bürodan müdafilik talep edilmesi durumunda, avukat görevlendirmesi yapılmakla birlikte, ifadenin ya bizzat Cumhuriyet Savcısı tarafından ya da uygun olan bir başka şubede alınmasının gerektiği açıktır. Meslektaşlarımız, müdafii sıfatı ile yani görevi gereği gittiği bir kamu binasında, görevli polis memurlarınca hakarete ve fiziki müdahaleye uğramış, kendisine silah doğrultularak ölümle tehdit edilmiştir. Hatta “Sen gelsene aşağıya!” denilerek ve kollarından çekiştirilerek şubedeki nezarethaneye konulmak bile istenmiştir.” dedi.

Kınıyoruz ve takipçisi olacağız

Tekin “Olay, son derece vahim olup şiddetle kınadığımızı belirtiyoruz. Tekirdağ Barosu olarak bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Gücümüzü, halktan ve kanundan alırız. Beyhude uğraşlarla avukatı sindiremezsiniz, ancak hukuku yaralayabilirsiniz. Tekirdağ Barosu, buna asla müsaade etmeyecektir.” diyerek basın açıklamasına son verdi.

Basın açıklamasının ardından Tekirdağ Barosu Heyeti tarafından “Baro heyetimiz Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşerek olayın bir an önce aydınlanması ve gereğinin yapılmasını talep etti. Cumhuriyet Başsavcısı tarafından, konunun hassasiyetle değerlendirerek gerekli incelemenin en kısa sürede yapılacağı tarafımıza iletilmiştir. Gelişmeler takip edilerek meslektaşlarımızla paylaşılacaktır.” açıklamasında bulunuldu.

Editör : Tuğberk Erdem
1902 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu