Çorlu Asker Hastanesi Peşkeş Mi Çekilecek?
reklam
13 Temmuz 2016
Çorlu Asker Hastanesi Peşkeş Mi Çekilecek?

Çorlu Asker Hastanesi Peşkeş Mi Çekilecek?

Basında sıkça “rant” ve “peşkeş” kelimelerinin geçtiği haberlerde ismi anılan ve vatandaşlarla arazi konularında birçok kez davalık olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin ismi, şimdi de Çorlu’daki Asker Hastanesi ile anılmaya başladı.
Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca, Çorlu Asker Hastanesi ve 5’inci Kolordu eski Karargâhı ile birlikte mevcut Kolordu Kışlası’nın içerisindeki 15 adet yapının tamamının ‘tescili’ yapılarak ‘koruma’ altına alınmasına rağmen bu kararın değiştirilmek istenmesi iddiaları, kamuoyunda büyük bir tartışmaya neden oldu. 
Başka kurumların, değişik planları mı var?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü, verdiği soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşıdı. CHP Tekirdağ Milletvekili Köprülü, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 13 Nisan 2016 tarih ve 3146 sayılı kararının aradan sadece 1,5 ay gibi kısa bir zamanda değiştirilmek istenmesi iddiaları doğru ise, ortada açıklanması gereken bir durumun var olduğunu’ vurguladı. Köprülü “Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca alınan bu kararlara rağmen önceki günlerde, ulusal yazılı basınımızda ve hemen arkasından Tekirdağ yerel basınında çıkan haberlerde, tescil edilen adı geçen yerler ile ilgili olarak başka kurumların değişik şekilde planları olduğu iddia edilmiş, tescil işleminin yapılmasından sadece 1,5 ay gibi kısa bir sürede değişikliğe gidilmesi için bir takım girişimler olduğu belirtilmiştir.” dedi.
Karar, Hükümetin keyfiliğine bırakılamaz!
Söz konusu yerlerle ilgili iddialarda TOKİ isminin geçmesinin başlı başına olayın derinlemesine incelenmesini gerektirdiğini kaydeden Köprülü “Özellikle, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümetleri dönemlerinde, yıllar içinde kent merkezlerinin ortasında kalan ve büyük bir ranta dönüşen kamu binalarının TOKİ eliyle, değişik amaçlarda kullanıldığı, çoğunun ise fiyatlarının çok altında satıldığı iddiaları yine kamuoyunda ve basında sıkça dile getirilmiştir.” diye konuştu. Kent Kültürü’nün yaşamasında tarihi yapıların temel bir değeri olduğunu ifade eden Köprülü, “Bu tarihi yapılar bize Cumhuriyet’in bir mirası. Aynı zamanda Çorlu tarihinin birer parçasıdır bu yapılar... Buralar hakkında karar vermek hiçbir Hükümetin veya kurumun keyfiliğine bırakılacak kadar basit değildir.” dedi. 
Bakan Avcı’ya soru bombardımanı
Köprülü, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde: 
1-Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 13.04.2016 tarih ve 3146 sayılı kararın iptali veya değiştirilmesi yönünde tarafınızca yapılan bir çalışma var mıdır? 
2-Kararın değiştirilmesi konusunda yapılan bir çalışma var ise, neden 1,5 ay gibi kısa bir zamanda görüş değişikliğine gidilmiştir? Nisan ayında verilen kararın Haziran ayında değiştirilmek istenmesinin nedeni nedir?
3-Kısa adı TOKİ olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca, adı geçen bu yerlerdeki parsellerin başka bir şekilde değerlendirilmesi için yakın zamanda tarafınıza bir görüş belirtilmiş midir?
ifadelerini kullandı.

Editör : Tuğberk Erdem
2043 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu