Nefret Söylemi, Rtük'lük Oldu
reklam
13 Temmuz 2016
Nefret Söylemi, Rtük'lük Oldu

Nefret Söylemi, Rtük'lük Oldu

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TRT-1’de yayınlanan “Ramazan Sevinci” adlı programda sarf edilen “Namaz kılmayanlar hayvandır!” yönündeki nefret söylemi için Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı’na şikâyet dilekçesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü olan TRT-1 kanalında yayınlanan “Ramazan Sevinci” adlı programda İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın sarf ettiği “Sadece hayvanların alnının secdeye gelmediğini ve hayvanların namaz kılmadığını, namaz kılmayanların da hayvan olduğu yönündeki nefret söylemi için Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı’na şikâyet dilekçesi verdi. Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın namaz kılmayan Müslüman vatandaşlara ve diğer dinlere mensup insanlara yönelik bu nefret söylemine program sunucusunun da herhangi bir tepki vermediğini, yayının kesintisiz devam ettiğini belirten Yüceer, daha önce de yayınlarında kadınlara yönelik nefret söylemi üreten, kadınlara yönelik düşmanca bir tutum izleyen ve ihtar cezası alan Devlet Televizyonu TRT’nin; vergileriyle yayın yaptığı halka hakaret eden, incitici, ötekileştirici bir dil kullanan bu yayınlarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bu şahıslar, dinimizi de yıpratıyor

Şikâyet dilekçesinde Yüceer “Bir toplumda barışın ve huzurun sağlanması için atılacak en önemli adım, farklı inançlara, kültürlere, düşüncelere sahip kişilere saygı göstermek, onları ötekileştirmemektir. Bu nedenle bir dayatma, baskı, zorlama dini olmayan İslam, aksine hoşgörü dinidir. Ancak ekranlara çıkan bu şahıslar, nefret söylemleriyle dinimizi de yıpratmakta, dinimiz hakkında yanlış bir izlenim oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Söz konusu yayın, yasaya aykırı

Yüceer, söz konusu yayının, 6112 Sayılı Yasa’nın 8’inci Maddesi 1’inci Fıkrası (ç) Bendi’nde ifade edilen “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” hükmü ile (e) Bendi’nde belirtilen “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez.” hükümlerine aykırı olduğunu belirterek gereğinin yapılmasını istedi.

Yüceer, ayrıca TRT Yönetimi ve Mustafa Aşkar hakkında suç duyurusunda da bulundu.

Editör : Tuğberk Erdem
2005 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu