Tekirdağ'dan 58 Milyon Dolarlık Ihracat
reklam
14 Temmuz 2016
Tekirdağ'dan 58 Milyon Dolarlık Ihracat

Tekirdağ'dan 58 Milyon Dolarlık Ihracat

Trakya Bölgesi Mayıs ayı ekonomi verilerini değerlendiren TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TİM tarafından yayınlanan Mayıs ayı ihracat rakamlarına göre Trakya’daki iller arasında en yüksek ihracatı yapan ilin Tekirdağ olduğunu söyledi.

Trakya Bölgesi Mayıs ayı ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Mayıs ayı ihracat rakamlarına baktığımızda; Tekirdağ’ın 2016 yılı Mayıs ayında 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu görüyoruz. 2016 yılı ile 2015 yılı Ocak-Mayıs dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde 283 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 25 milyon dolar artmıştır. Aynı dönemde Kırklareli ili ihracatında ise bir önceki yıla göre 52 milyon dolarlık azalış meydana gelmiştir. Edirne 2016 yılı Mayıs ayında 3,2 milyon dolar, 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde 14,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatı 2,4 milyon dolar azalmıştır.” dedi.

Tekirdağ ihracatının büyüğü Almanya’ya

Yaptığı açıklamalara devam eden Şahin “Bölge illerimizin ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda ise 2016 Mayıs ayı itibariyle Edirne ilinin en çok ihracat yaptığı ülkenin Bulgaristan olduğunu görüyoruz. Bulgaristan’ı; Filipinler, Makedonya, Tayland ve Arnavutluk takip etmiştir. Kırklareli ilinin 2016 yılı Mayıs ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Polonya olmuştur. Polonya’yı; İspanya, Ukrayna, Yemen ve Çin izlemiştir. Tekirdağ’ın 2016 Mayıs ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke ise Almanya olmuştur. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkat çekmektedir.” diye konuştu.

1 ayda 44 yeni şirket kuruldu

Şahin “Bölgemizde Mayıs ayı içerisinde kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini incelediğimizde de Tekirdağ’da 44, Kırklareli ’de 15, Edirne’de ise 6 şirket kurulduğunu; bununla birlikte Edirne’de 1 şirketin kapandığını görüyoruz. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’de Türkiye geneli yıllık enflasyon yüzde 6,58, Trakya bölgesinde ise yüzde 6,7 olarak gerçekleşmiştir. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 artış göstermiştir.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
2156 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu