Saray, Bu Talana Izin Vermeyecektir!
reklam
14 Temmuz 2016
Saray, Bu Talana Izin Vermeyecektir!

Saray, Bu Talana Izin Vermeyecektir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Candan Yüceer, Saray’ın Safaalan Mahallesi’ne yapılması planlanan Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

İGA Havalimanı Şirketi tarafından 3’üncü havalimanı projesine malzeme sağlamak amacıyla Saray’ın Safaalan Mahallesi’ne Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi açılmak istenmesine tepki gösteren CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tekirdağ Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, “ÇED gerekli değildir!” gibi skandal bir karara imza attığını ifade eden Yüceer, Tekirdağ halkının iradesinin yok sayıldığını belirtti.

Ormanlar, yandaş müteahhitlere peşkeş çekiliyor

Safaalan Mahallesi’ne 2 kilometre uzaklıkta ve 100 hektarlık alanda yapılmak istenen Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi’nin hayvancılığı bitireceğini söyleyen Yüceer, madenin bağcılığa, bahçeciliğe, yer altı ve üstü su kaynaklarına zarar vereceğini kaydetti. Madenin, çevre mahallelerde yaşayan yurttaşların sağlığını da olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Yüceer “Saraylılar, insan sağlığını ve doğayı tahrip edecek bu talana, bir an önce son verilmesini istiyor. Millete ağza alınmayacak küfürler eden yandaş, havuzcu şahıs Cerattepe’den kovulunca gözünü Tekirdağ’ın akciğerlerine dikti. Saray da Cerattepe halkı gibi; bu talana, doğa katliamına izin vermeyecek.  Saray’ın çevre için vereceği bu mücadeleye biz de omuz vereceğiz. Rant uğruna doğayı talan edecek her girişimin karşısında olacağız. “ÇED gerekli değildir!” kararı verilmesi, bir skandal olmanın ötesindedir. Bu karar, ormanların yandaş müteahhitlere peşkeş çekilmesidir.” dedi.

Bakan Özhaseki’ye soru bombardımanı

TBMM Genel Kurulu’nda yerinden söz alan ve Saray halkının haklı isyanını dile getiren Yüceer, hazırladığı soru önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi açılması için planlanan noktada, herhangi bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır?

-Tesisin; tarıma, hayvancılığa ve insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?

-Söz konusu firmanın, maden tesisi için kurum, uzman ve halk görüşü almadığı iddiası doğru mudur? Bu durum mevzuata aykırı değil midir? Saray halkının iradesi neden yok sayılmaktadır?

-2008-2016 yılları arasında ve yıllar itibariyle Tekirdağ ilimizde, kum, çakıl ve taş ocakları işletme izni için kaç ÇED raporu başvurusunda bulunulmuş, bunlardan kaçı hakkında çevresel etki değerlendirmesi olumlu veya çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı verilmiştir?

-Tekirdağ ilimizde anılan yıllar itibariyle “ÇED olumlu” veya “ÇED gerekli değildir” kararı verilen ve işletmeye açılan kum, çakıl ve taş ocaklarının çevreye etkileri konusunda kaç denetim yapılmıştır? Çevreye olumsuz etkileri olduğu saptanan kum, çakıl ve taş ocağı işletmelerinden kaçı hakkında Bakanlığınızca idari yaptırım uygulanmıştır?

-Tekirdağ ilimizde anılan yıllar itibariyle kum, çakıl ve taş ocaklarının işletilmesinden kaynaklı zarar gören veya yok olan bitki örtüsü miktarı ne kadardır?

-ÇED olumlu veya ÇED gerekli değildir kararı verilmiş olup işletmeye açılan kum, çakıl ve taş ocaklarından hava ve su kaynaklarına zarar verdiği gerekçesi ile kapatılanların sayısı kaçtır?

Editör : Tuğberk Erdem
2029 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu