İşkur Tekirdağ İl Müdürlüğü, Engelliler Için Çalışıyor
reklam
18 Aralık 2016
İşkur Tekirdağ İl Müdürlüğü, Engelliler Için Çalışıyor

İşkur Tekirdağ İl Müdürlüğü, Engelliler Için Çalışıyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Tekirdağ İl Müdürlüğü olarak engellilerin istihdamı için çalıştıklarını ifade eden Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar Esen, bölgemizdeki engellilerin istihdamı ve engelli projeleri kapsamında açıklamalarda bulundu

Yaptığı açıklamalara, engellilerin istihdamına yönelik kanun maddesini hatırlatarak başlayan İŞKUR Tekirdağ İl Müdürü Yaşar Esen “İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli ve yüzde 2 eski hükümlü işçiyi veya 21/06/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/06/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/04/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21’inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.” dedi.

Bin 194 engelli kontenjan açığı var

Esen “Çalışma ve İş Kurumu Tekirdağ İl Müdürlüğü kayıtlarına göre; 2016 yılında 719 adet işyerinin engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu işyerlerinden 537 adedinin engelli açığı bulunmakta olup, söz konusu firmaların bin 194 engelli kontenjan açığı bulunmaktadır. Kurumumuz kayıtlarına göre İlimizde bin 701 kişi engelli olarak kayıtlıdır. İŞKUR Tekirdağ İl Müdürlüğü engelli açığı bulunan firmalara engelli çalıştırma yükümlülüklerini yerine getirme konusunda gerekli yasal uyarıları yapmaktadır. Ayrıca, Çalışma ve İş Kurumu Tekirdağ İl Müdürlüğü’nde, Çorlu Hizmet Merkezi’nde, Çerkezköy Hizmet Merkezi’nde haftanın belirli günlerinde işverenler ve engelli vatandaşların görüşmesi sağlanmaktadır.” diye konuştu.

Hem sosyal sorumluluk hem de yasal yükümlülük

Engelli istihdamının hem sosyal bir sorumluluk hem de yasal bir yükümlülük olduğunu belirten Esen “Engelli açığı bulunan işyerlerimizin kanuni engelli personel açıklarını kapatmaları halinde bu durumun hem sosyal yönü ile engelli vatandaşlarımıza katkı sağlaması, hem de işverenlerin yasal yükümlülüğünü yerine getirmesinden dolayı cezai müeyyide uygulaması ile karşı karşıya kalmaması adına olumlu olacağı aşikârdır. Ayrıca kontenjan fazlası engelli çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazinece karşılandığını özellikle belirterek, engelli çalıştırma açığı bulunmayan işyerleri ile kontenjandan fazla engelli çalıştıran işverenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

İŞKUR, engelli istihdamı için projeler bekliyor

Esen “Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecektir. Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendiişlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır. Başvuru Rehberi ve Formuna göre hazırlanacak projeler kamu ve sosyal taraflardan temsilcilerden oluşan Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.” diye konuştu.

Son başvuru tarihi, 09 Aralık 2016

Esen “Desteklenecek projeler; engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler, eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler ve engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler olarak sıralanmaktadır. Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini, 09 Aralık 2016 tarihine kadar hazırlayıp Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne, Çorlu ve Çerkezköy Hizmet Merkezleri’mize teslim edebilirler. Detaylı bilgi için www.iskur.gov.tr. adresine bakabilirsiniz.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
2073 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu