Türkiye Menşeli 13 Şirket, Işid'le Ticaret Mi Yapıyor?
reklam
05 Ocak 2017
Türkiye Menşeli 13 Şirket, Işid'le Ticaret Mi Yapıyor?

Türkiye Menşeli 13 Şirket, Işid'le Ticaret Mi Yapıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ‘terör örgütü IŞİD'in silah ve patlayıcı yapımında kullandığı materyalleri temin eden 51 şirketten 13’ünün Türkiye menşeli olduğu’ yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

İngiliz bağımsız sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research (CAR) tarafından yayımlanan Irak ve Suriye Raporu’nu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Söz konusu raporda ‘terör örgütü IŞİD’in terk ettiği yerlerde bıraktığı silah ve mühimmatların incelenmesi sonucunda, IŞİD’e silah ve patlayıcı yapımında kullanılan bazı materyallerin 51 şirket tarafından temin edildiği’ yönünde ifadelerin yer aldığını vurgulayan Milletvekili Yüceer, ‘bu şirketlerden 13’ünün Türkiye menşeli olduğu’ saptamasının yapıldığını belirtti.

Raporda yer alan iddialar endişe verici!

Raporda yer alan söz konusu materyaller arasında, el yapımı patlayıcı ve roket yakıtı yapımında kullanıldığı gerekçesi ile Haziran 2016 tarihinden bu yana Türkiye’de satışı kontrol altında bulunan potasyum nitrat gübresinin bulunduğunu ifade eden Yüceer, bunun yanı sıra silah yapımında kullanılan kimi malzemelerin de IŞİD’e Türkiye’den gittiğinin belirlendiğinin iddia edildiğini kaydetti. Yüceer “Ülkemizin terör örgütlerine destek verdiği iddialarının endişe verici olmasının yanı sıra, ülkemizin eli kanlı terör örgütleriyle bir arada anılıyor olması, kamuoyumuzu haklı olarak rahatsız etmektedir.” dedi.

IŞİD’le ticaret yapan Türkiye menşeli şirket var mı?

Yüceer, Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına paralel olarak 10 Ekim 2013 tarihli ve 28791 No’lu resmi gazetede yer alan Bakanlar Kurulu kararı ile terör örgütleri listesine konulan IŞİD ile 2013 yılından bu yana ticaret yaptığı belirlenen şirket sayısı kaçtır? Söz konusu şirketler hangileridir?

-Terör örgütü IŞİD’le ticaret yapan şirketlerle ilgili olarak Hükümetinize bağlı istihbarat kuruluşlarınca herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Söz konusu şirketlere uygulanan her hangi bir yaptırım mevcut mudur? Mevcut ise uygulanan yaptırımlar nelerdir?

-Terör örgütü IŞİD’le ticaret yapan şirketlerin yönetim kurulu üyeleri arasında herhangi bir siyasi parti ile ilişkisi tespit edilenler mevcut mudur? Mevcut ise söz konusu kişiler hangi siyasi parti ile ilişkilidir?

-Terör örgütü IŞİD’e silah, para, enformasyon sağlayan hükümet, şirket ve şahısları belgelemek ve cezalandırmak amacıyla 17 Aralık 2015 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 7587’nci toplantısında kurulan IŞİD’e Karşı Yaptırım Komitesi kararlarının ihlali anlamına gelen bu duruma karşı Hükümetiniz tarafından alınan önlemler nelerdir?

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 17 Aralık 2015 tarihli toplantısını müteakiben, sair ülkeler tarafından IŞİD’e silah ve patlayıcı yapımında materyal temin ettikleri gerekçesi ile Türk menşeli şirketler hakkında bilgi paylaşımında bulunulmuş mudur? Bulunuldu ise alınan önlemler nelerdir?

-Sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research tarafından konuya ilişkin bilgi talebine Hükümetiniz tarafından cevap verilmediği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise bilgi verilmeme gerekçesi nedir?

Editör : Tuğberk Erdem
1822 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu