Vergi Ödemede 9'uncu, Kamu Yatırımlarında 75'inci Sıradayız
reklam
05 Ocak 2017
Vergi Ödemede 9'uncu, Kamu Yatırımlarında 75'inci Sıradayız

Vergi Ödemede 9'uncu, Kamu Yatırımlarında 75'inci Sıradayız

2017 yılı bütçesine dair TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, 81 il içerisinde 9’uncu sırada vergi ödeyen Tekirdağ’ın, kişi başına düşen kamu yatırımlarında 75’inci sırada yer almasının adaletsizlik olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde yapılan 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinin 15 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen birleşiminin soru-cevap kısmında söz alan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Tekirdağ’a yapılan haksızlığın giderilmesini istedi.

Ödemede 9, yatırımda 75’inci sırada

Tekirdağ’ın 81 il içerisinde 9’uncu sırada vergi ödediğini, fakat kişi başına düşen kamu yatırımlarında ise 81 il içerisinde 75’inci sırada pay aldığını gündeme getiren Milletvekili Köprülü “Devlete yükümlülüğünü 9’uncu sırada ödeyen bir kente karşı hükümet de sorumluluk ve yükümlülüğünü kamu yatırımlarına 75’inci sırada pay vererek karşılamamalıdır. Bunun çözülmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusu ile yatırımların adil olmadığına dikkat çekti. Köprülü’nün sorusunu, Maliye Bakanlığı adına Genel Kurul’da Nöbetçi Bakan olarak görev alan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz cevapladı. Köprülü, Bakan Yılmaz’ın “Milli gelir arttıkça, ihracatımız arttıkça, illerimizin bu yatırımlardan aldığı paylar da artacaktır.” şeklindeki cevabını ‘sorunun özünü geçiştirmek’ olarak nitelendirdi.

Hükümet sıralarından yanıt gelmedi

Bakanın sorusuna verdiği yanıtı ciddi ve yeterli bulmayan Köprülü, Meclis İç Tüzüğü’ne göre yeniden söz istedi. Tekirdağ’ın devlete karşı sorumluluğunu tahsilât noktasında en üst noktada gerçekleştirdiğini belirten Köprülü “Bir şehir 9’uncu sırada vergi ödüyorsa, tabi ki de aynı sırada yatırım alması gerekmez. Ama devlete yükümlülüğünü 9’uncu sırada vergi olarak ödeyen bir il de 75’inci sırada devletten pay alıyorsa, bu noktada da Hükümet’in bir üyesi olarak sizin bir sorumluluk hissetmeniz gerekir. Bu adaletsizliği ortadan kaldırmaya dönük birkaç çalışma yapmanız, gerekiyorsa o ile birkaç yatırım yapmanız gerekir noktasında bir soru sordum. Ama sizden gelen cevabın, böyle bir düşüncenizin olmadığı noktasında bende ve Tekirdağ halkında bir kanaat oluşturduğunu düşünüyorum.” dedi. Köprülü’ye, hükümet sıralarından herhangi bir yanıt gelmedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1806 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu