Akay, Çağrıda Bulundu: Termik Santrale Hayır Demeliyiz!
reklam
01 Şubat 2017
Akay, Çağrıda Bulundu: Termik Santrale Hayır Demeliyiz!

Akay, Çağrıda Bulundu: Termik Santrale Hayır Demeliyiz!

İlçede görev yapan mahalle muhtarları ile bir araya gelerek sıkıntı ve talepleri dinleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’e sadece 7 kilometre uzaklıkta yapılması gündemde olan termik santral hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen bir heyetin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde bir dizi toplantı yaptığını dile getiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Öyle anlaşılıyor ki ‘Kamuoyu oluşturalım. Zararı yok, hatta faydaları var.’ şeklinde açıklamalar yapılmış. Oysa bu konuda Çerkezköy’de nefes alan, yaşayan herkesin görüşünü, düşüncesini ortaya koyması lazım!” dedi.

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Konu ile ilgili olarak İstanbul’dan 5-6 hocanın getirildiğini ve broşürler hazırlandığını ifade eden Belediye Başkanı Akay “Bazı okul müdürleri, öğretmenler toplantısında öğretmenlere, çocuklara termik santralin güzel bir şey olduğunu’ anlatın diyorlar. Önce bu müdürler ellerini vicdanlarına koyacaklar. Öğretmenlerin elleri vicdanlarında olduğuna inanıyorum ama bunu bu şekilde tarif etmenin doğru yöntem olduğunu asla kabul etmiyorum.” diye konuştu.

DAĞITTIKLARINI KENDİLERİ KULLANIYORLAR MI?

Seminerde dağıtılan şampuan ve kremlere de değinen Başkan Akay “6 hoca gelecek, olayı sempatikleştirmeye çalışarak hümikli şampuan, hümikli maske, hümikli yara merhemi ve sabun dağıtacak. Şimdi olayı yumuşatalım, olayı sempatik bir hale getirelim, ‘Termik santral zaten kötü bir şey değil!’ veya ‘Kömürlü termik santral, hiç kötü bir şey değil!’ gibi olayı bu çerçeveye bağlamak komedidir. Bunu getiren arkadaşlar, kendi evlerinde bunları kullanıyorlar mı merak ediyorum. Buraya gelip bunları tarif eden arkadaşlar, kendi yaşadıkları alana 7 kilometre mesafede termik santral var mı, yok mu? Bunu da merak ediyorum.” dedi.

GEÇİŞTİRELİM TARZIYLA YÜRÜYEMEYİZ

Diğer yandan dağıtılan el broşürlerinde yer alan ifadelere de değinen Başkan Akay “‘Termik santralin, bir evin bacası kadar zararı vardır.’ deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? termik santral olan alanlarda yaşamak isterler mi? Çocuklarını orada büyütmek isterler mi? Siz termik santrali yapacaksınız ve Çerkezköy’ün suyunu kullanacaksınız. Şu anda 120 metrede olan bu su, 130 metrelere, 150 metrelere inecek. Sen bu bacaları buraya diktiğin zaman, ısı dengesini bozacaksın. Geçen gün yağan ve şikâyet ettiğimiz karı bir daha göremeyeceğiz. Çayırdere’de ve bu bölgede, tarım alanları var. ‘Bu alanlarda rekoltelerde hiçbir değişiklik olmayacak’ diye yazacaksın. Böyle bir şey olabilir mi. Türkiye de 30-35 tane termik santral var. Gidelim, bakalım. Bu kadar kolay tarifle, geçiştirelim tarzıyla yürüyemeyiz.” açıklamasında bulundu.

HAVAMIZ, SUYUMUZ, TOPRAĞIMIZ GİDECEK

Çerkezköy’ün seçilmiş insanları olduklarının altını çizen Akay “Bugün, Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkmak zorundayız. Ben kendi adıma söylüyorum. Mutlaka bir enerji ihtiyacı var ve bunu kabul ediyoruz. Alternatif enerji kaynaklarını konuşmak zorundayız. Hidroelektrik santralleri (HES’leri) gelip kursunlar, destekleyelim. Ama kömürlü termik santrale şiddetle karşı çıkıyoruz. Kendi baktıkları alanda eksiklik var. ‘Buradaki mevcut kömür yatakları üzerinden yerli kömürü kullanacağız. Kendi enerjimizi üreteceğiz’ diyorlar. Ergene’deki ÇED Raporu’nda ‘Petrokok ve ithal kömürle işletilebilir’ ibaresi bulunuyor. Şimdi bu şekilde bir manzarayla başlayacaksınız ve ikinci aşamada petrokok ve ithal kömür yakacaksın. Sonra da yürüyüp gideceksin. Bugün karşı çıkmazsak, yarın çok geç olacak. Havamız suyumuz toprağımız gidecek.” dedi.

KENDİMİZDEN KAÇMIŞ OLURUZ

Çerkezköy’ün bölgenin çekim merkezi haline geldiğini ifade eden Akay “Nüfus olmuş 150 bin, yüzde 10 büyüyoruz. Çerkezköy ciddi anlamda sanayisiyle beraber ticareti de güçlenen bir şehir halini almış. Burada, yeni yapılacak yeni bir hayat başlıyor. Çerkezköy kabuğunu kırmış, daha da ileriye gitmeye çalışıyor. Şimdi burada iş yapan daire üreten müteahhitleri, vatandaşları, sabah 08.00’de gelip akşam 05.00’te giden insanları, artık Çerkezköy’ü tutmaya başladı. Artık burada yaşayarak katma değer katmak istiyorlar. 150 binden vazgeçtim, burada yaşamak katma değer katmak isteyen insanlar, burada yaşamak ister mi? Tabi ki istemezler. Ondan da vazgeçtim burada yaşayanlar nefes almak için kaçmak isterler. Çerkezköy’ü neden bu hale getiriyoruz. Sorumluluk sahibi olanlara ve burada yaşayanlara söylüyorum. Bugün yorum yapmaz sessiz kalırsak, kendimizden kaçmış oluruz.” dedi.

KİME SORUYORUM, KİM CEVAPLIYOR!

Akay “Bu konuyu, siyasete bulaştırmaya çabalayanlar var. Ben, ‘Çerkezköy’ diyorum. Bu soruları konuştukça, iktidar partisi ilçe başkanı hariç bütün ilçe başkanları yorumlarını ortaya koymaya başladılar. Çerkezköy İlçe Başkanı’na sordum, ‘Termik santrali istiyor musun, istemiyor musun?’ dedim ve cevap 60 kilometre ötedeki İl Başkanı’ndan geldi. Bu soruyu, İl Başkanı’na sormadım. 60 kilometre mesafede yaşayan vatandaş, ‘Termik santral yapılsın!’ diyemez. ‘Bir şey olmaz!’ dememeliyiz. Buradaki arkadaş cevap verecek. Nefes alan, sorumluluk sahibi olan, yarın öbür gün çocukları Çerkezköy’de büyüyecek arkadaş cevap verecek. 60 kilometredeki arkadaş cevap vermeyecek. 60 kilometre mesafedesin, ben burada 7 kilometre alan içinde kalacağım. Nefesi ben alacağım, çocuklarımız bu dumanı ciğerlerine çekecek, sonra sen 60 kilometreden ‘Termik santralden bir şey olmaz!’ diyeceksin. Bunun inandırıcı bir tarafı da yok. Bugün bunu konuşmazsak, yarın çok geç olacak. Bugünkü bu manzara, doğru bir yaklaşım değildir. Şampuanlarla, sabunlarla sempatik gösterelim. Hoş değil… Buna kendiniz inanıyor musunuz?” diye sordu.

TERMİK SANTRALE HAYIR DEMELİYİZ!

Akay “Çerkezköy’ün hava kirliliği belli oranlara gelmiş. Hava aldığımız bu alana termik santrali koyarsak, bu şehrin geleceğini karartmış oluruz. Alternatif enerji kaynakları olsun diyorum, ama kömürlü termik santrali Çayırdere ile Ambardere arasına koymak Çerkezköy’ün hayatını karartmaktır. Çerkezköy’ün hayatını karartanlar, yarın bunun vebalini ödemek zorundadır. Herkesi, siyaseti bir kenara bırakarak, Çerkezköy’ün temelinde buluşarak, termik santrale hayır demeye bir kere daha davet ediyorum. Bir platform oluşturmaya ihtiyacımız var. Nefes alan herkes, bu meseleye bir şekilde eğilmek, yorum yapmak ve konuşmak zorunda… O bacalar oraya dikildikten sonra, kim ne konuşursa konuşsun olacaklar belli. Nefes alan herkesin yorum yapması ve karşı çıkması gerektiğini söylüyorum.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1979 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu