22 Mart Dünya Su Günü, Düzenlenen Törenlerle Kutlandı
reklam
09 Nisan 2017
22 Mart Dünya Su Günü, Düzenlenen Törenlerle Kutlandı

22 Mart Dünya Su Günü, Düzenlenen Törenlerle Kutlandı

22 Mart Dünya Su Günü, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından yapılan etkinliklerle kutlandı. Çorlu Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde düzenlenen “Su ve Atık Su” konulu konferansa, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı.

Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Suyun değeri ve önemi tartışılmazdır. Sürdürülebilir kalkınma için en önemli yaşamsal kaynaklardan biri sudur. Dünya nüfusunun artmasına karşı su tüketim miktarı çok daha fazla oranda artmaktadır. Ancak bu hızlı tüketim, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar ve yararlar sağlayacak şekilde sürdürülebilir özelliklere sahip değildir. Bunun sonucu olarak tüm dünyada su krizi kaçınılmaz olmuştur. Bazı tahminler, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını göstermektedir. Bunun nedeni, dünyadaki su kaynakları miktarının yetersiz olması değil, doğru yönetilememesinden kaynaklanmaktadır.” dedi.

TÜRKİYE, SU AZLIĞI ÇEKEN BİR ÜLKE

Başkan Albayrak “Türkiye’nin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metreküp olduğu ve Türkiye’nin kişi başına ortalama bin 500 m³ ile ‘su azlığı çeken’ bir ülke olduğu ifade edilmektedir. Ülkemizdeki mevcut kaynakların tamamı bozulmadan korunsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının, bin m³ civarında olacağı düşünülmektedir. 2050 ve sonraki yıllarda, Türkiye’nin çok ciddi bir su sorunu olacaktır. Bu yalnızca ülkemizin sorunu değil küresel anlamda çözüme ulaştırılması gereken bir dünya sorunudur.” diye konuştu.

SÜREÇ, İYİ VE DOĞRU PLANLANMALI

Su kaynaklarının; miktar, kalite ve tüm diğer sektörel kullanımlar açısından birçok ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını ifade eden Albayrak “Su kaynaklarının azalmasına neden olan faktörler; hızlı nüfus artışı, küresel ısınma, endüstriyel gelişim ve su tüketim oranlarının hızla artmasıdır. Bu sebeple, gerekli önlemlerin alınması, insanlığın vazgeçilmez bir mücadelesi olmalıdır. Tartışmasız hayatın, kalkınmanın ve çevrenin sürdürülebilirliğinde temel rol oynayan su kaynakları, sonsuz ve bozulmaz değildir. Dolayısıyla suyun temininden, tüketimine ve uzaklaştırılmasına kadarki süreci, iyi ve doğru planlanmalıdır. Suyun doğru yönetimi, ancak tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirilebilir. Bu konuda hepimize görevler düşmektedir. Arıtılmış suların yeniden kullanımı ve yağmur suyunun biriktirilmesi gibi ekonomik ve verimli su yönetimi çözümlerini tercih etmemiz ve bu doğrultuda suyu kullanan ve yöneten tüm paydaşların suyun korunması için birlikte hareket etmesi gerekmektedir.” dedi.

HER ALANDA TASARRUFLU OLMALIYIZ

Albayrak “Büyükşehir Belediyelerinin en önemli görevlerinden biri; su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, su kaynaklarının kullanılmış sularla ve endüstri atıkları ile kirletilmesini önlemektir. Bu nedenle, 2560 sayılı Kanun’da belirtilen su ve kanalizasyon işlerinin yapılmasını sağlamak için Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize bağlı olarak TESKİ Genel Müdürlüğü’müz kurularak, bu alandaki çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir. TESKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından suyla ilgili altyapı tesislerinin planlanması, inşası ve işletilmesi çalışmaları yürütülmektedir. Aynı zamanda evsel ve endüstriyel atık suların deşarjlarının izlenmesi ve denetlenmesi çalışmaları yapılmaktadır. İlimizin temiz su ihtiyacını karşılayan ve kirli sularını çevreye zarar vermeden bertaraf etmeyi hedef edinen TESKİ, sorumluluk bilinci ile görevini başarılı bir şekilde yerine getiren önemli bir kurumdur. TESKİ, kentimiz için hayati önem taşıyan bu görevleri planlı bir şekilde yerine getirmektedir. TESKİ temiz ve iyi kalitedeki içme suyunu yenilenmekte olan şebekeler vasıtasıyla vatandaşlarımıza ulaştırmaktadır. Suyun tüm canlılar için önemi tartışılmazdır. Doğadaki suyun sınırlı olduğunun farkında olmalı ve bunu düşünerek suyumuzu her alanda tasarruflu bir şekilde kullanmamız gerektiğini unutmamalıyız.” diye konuştu. TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve diğer konuşmacılar da su ve atık su konusunda dinleyenleri bilgilendirdiler.

ETKİNLİKLER, BİR BİRİNİ TAKİP ETTİ

Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde, Çorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğraf Alanı Öğrencileri tarafından “Suyun Önemi, Su Bilinci, Su Tasarrufu” konulu grafik ve resim sergisi açıldı. Çorlu Anaokulu’nda da “Papatya ve Yağmur Damlası” dramatizasyon ve “Su Damlası Valsi” gösterimi yapıldı. Etkinlikler kapsamında ayrıca Çorlu Mükerrem Ali Kayan Ortaokulu’nda “Görsel Şiir Dinletisi”, Doğa Koleji’nde de “Müzik Dinletisi” ve “Drama Gösterisi” yapıldı. TESKİ tarafından da “İçme Suyu ve Atık Su Arıtma Tesisleri” konulu bir sunum gerçekleştirildi.

Editör : Tuğberk Erdem
1766 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu