Çanakkale Zaferi, Kahramanlık Ve Dirilişin Destanıdır
reklam
10 Nisan 2017
Çanakkale Zaferi, Kahramanlık Ve Dirilişin Destanıdır

Çanakkale Zaferi, Kahramanlık Ve Dirilişin Destanıdır

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 102’nci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen geleneksel tören, Çorlu Şehitliği’nde gerçekleştirildi. Şehitler Abidesi önünde gerçekleştirilen törenin ardından şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.

18 Mart 1915 tarihinde, ‘hasta ve yaşlı adam’ olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü ele geçirmek isteyen itilaf devletlerine karşı kazanılan kurtuluş mücadelesinin 102’nci yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Çorlu’da da düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı.

ŞEHİTLER ABİDESİ’NE ÇELENK SUNULDU

Omurtak Caddesi üzerinde yer alan Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen tören programına; Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Çorlu İlçe Emniyet Müdürü Aykut Efe, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü Başkanı İsmail Akar, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çorlu İlçe Teşkilatı Başkanı Cüneyt Ergün, Türk Kızılayı Çorlu Şube Başkanı Selime Dodurka, resmi kurumların temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, askeri erkân, sivil toplum kuruluşları, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören programı; Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın, Şehitler Abidesi’ne çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşuna müteakiben askeri birlikler tarafından şehitler için saygı atışında bulunuldu ve ardından askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajın okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere Piyade Kurmay Binbaşı Ahmet Erbey kürsüye geldi.

KAHRAMANLIK VE DİRİLİŞİN DESTANI

“Bugün, yüce Türk Milleti’nin bağımsızlığı ve kutsal vatan topraklarının bütünlüğü uğrunda kahraman vatan evlatlarımızın üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek, şehit mertebesine ulaşmalarının anıldığı gündür.” diyen Kurmay Binbaşı Ahmet Erbey “Bugün aynı zamanda tüm imkânsızlıklara rağmen Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk Milleti’nin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıl dönümüdür. Bu zafer, yıkılmakta olan Osmanlı Devleti’nin küllerinden yeni bir Türk devletinin doğmasının ve Türk benliğinin kazanılmasının ilk kıvılcımını veren bir kahramanlık ve diriliş destanıdır. Tarihe bu destanın yazıldığı gün, tüm Şehitlerimizi Anma Günü olarak kabul edilmiştir. Aziz şehitlerimizi böyle anlamlı bir günde saygı, şükran ve minnet duygularıyla bir kez daha anıyoruz.” dedi.

TARİHİMİZ, DESTANLARLA DOLUDUR

Binbaşı Erbey “Bugün; bayrağımızın sonsuza kadar göklerde özgürce dalgalanması, ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığı ve bütünlüğü ile Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma ve geçme uğrunda ettikleri yeminlerine sadık kalarak canlarıyla bu toprakları vatan yapan, kanlarıyla bayrağımızı renklendiren, Türk Ulusu’nun “Yok oldu!” denilen anlarda bile dirilmesini sağlayan, milletinin vicdanında ve gönlünde en kutsal ölümsüzler olarak yaşayan kahraman şehitlerimizin günüdür. Tarihimiz, her millete nasip olmayan kahramanlık destanlarıyla doludur. Malazgirt’te, Niğbolu’da, Kosova’da, Plevne’de, Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Kore’de, Kıbrıs’ta, terörle mücadelede, demokrasi uğruna 15 Temmuz’da destanlar yazılmış ve Türk askerlerinin vatanseverlik, asalet ve kahramanlık değerleri en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Devletimizin Kurucusu Çanakkale Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Muharebeleri’nde Alay Komutanı dâhil hepsi şehit olan 57’nci Alay’ın kahraman askerlerinin sahip olduğu bu yüksek ruhu, şu şekilde anlatır: ‘Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre. Yani ölüm muhakkak! Birinci siperdekiler, hiç biri kurtulmamacasına şehit düşüyor. İkinci siperdekiler, yıldırım gibi onların yerlerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, 3 dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir tereddüt bile göstermiyor. Sarsılmak yok! Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesi’ni kazandıran, bu yüksek ruhtur.’” diye konuştu.

TÜRK MİLLETİ’NİN KALBİNDE YAŞAYACAKLAR

Erbey “Bugün, ülkemizin birlik ve bütünlüğü ve halkımızın huzuru için canını verenlerin gösterdiği kahramanlık ve fedakârlık, Çanakkale’de ülkemizi işgal etmek isteyenlere karşı canını feda edenlerin gösterdiği fedakârlıktan daha az değildir. Değerli şehit aileleri! Ne mutlu sizlere ki evlatlarınız, kendilerinden öncekiler gibi içtikleri askerlik yeminine sadık kalarak, vatan ve millet uğrunda canlarını seve seve feda ettiler. Onlarla ne kadar övünseniz, ne kadar gurur duysanız azdır. Sizler böyle kahraman evlatlara, bizler ise böyle yüce silah arkadaşlarına sahip olmanın haklı gururunu taşıdığımız sürece, şehitlerimizin ruhu şad olacak ve sonsuza dek Türk Milleti’nin kalbinde yaşayacaktır.” dedi.

AZİZ HATIRALARI ÖNÜNDE, SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

Erbey “Yüce Türk Milleti’nin kahraman şehitleri! Bizler; bu topraklarda bağımsız ve onurlu yaşamanın, şanlı al bayrağımızı göklerde özgürce dalgalandırmanın bedelinin nasıl ödendiğinin, bu uğurda nasıl fedakârlıklara katlanıldığının bilinci içerisindeyiz. Bugün, bu vatanda yaşayabiliyorsak, hiç şüphe yok ki bunu; anne ve babalarını evlatsız, evlatlarını yetim, eşlerini gözü yaşlı bırakan, kadını ve erkeği, genci ve yaşlısı ile bu kutsal toprakları kanlarıyla sulayan siz aziz şehitlerimize borçluyuz. Bizlere emanet ettiğiniz şanlı bayrak ve kutsal vatan için nöbet sırası, şimdi bizdedir. Aldığımız bu yüce emaneti kendimizden sonra gelenlere devretmeden, son nefesimizin verilmeyeceği bilinciyle dimdik vazifemizin başındayız. Türk Ulusu’nun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensupları olarak bizler, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda atalarımızın sergilediği kararlılık ve inançla bugün de diyoruz ki; ‘Sizler vatanın bağrında şerefle yatarken, mensubu olduğumuz milletimiz ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, 21’inci yüzyılda da bize emanet ettiğiniz vatanı korumak için dimdik ayaktadır. Şanlı bayrağımızın dalgalandığı her karış vatan toprağı, bizden sonra da her ne pahasına olursa olsun korunacaktır. Uğruna şehit olduğunuz bu vatan ve cumhuriyet, mevcudiyetimizin esası olarak sonsuza dek yaşatılacak ve nesillerden nesillere devredilecektir. Bu duygularla sözlerime son verirken; başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, vatanın bağımsızlığı, Türk Ulusu’nun birlik ve beraberliği için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, uzak diyarlardan gelerek, bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken ve bugün Mehmetçiklerimiz ile Gelibolu’da yan yana, koyun koyuna yatan bütün kahramanların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Çanakkale’de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen yüce kahramanlar, ruhlarınız şad olsun.” diyerek konuşmasına son verdi.

RUHLARINIZ, ŞAD OLSUN

Erbey’in ardından kürsüye gelen Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, şehitlik anı defterini imzaladı. Kaymakam Kılıç, Şeref Defteri’ni imzaladığı açıklamasında “Üzerinde yaşadığımız bu toprakları, kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimiz. Güzel yurdumuzda özgürce yaşayan bizler, sizlere şükran ve minnet duygularımızı sunmak için bir kez daha huzurunuzdayız. Şehitler ölmez, ya toprak olur ölümsüzleşirler ya da bayrak olup ebedileşirler. Türk Bayrağı’na kanlarınızın rengini, ay-yıldıza yüreklerinizin aydınlığını verdiniz. Ezelden ebede, bağımsızlığımız ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna her türlü fedakârlığı yapmaya, tıpkı sizler gibi her an hazır olan bizler, topraklarımıza göz diken, ülkemizin bölgesinde güçlü ve güvenli bir devlet olmasından rahatsızlık duyan, birlik ve beraberliğimize yönelik hain saldırılar düzenleyen şer odaklarıyla mücadele etme azim ve kararlılığındayız. Emanetinizi, bir ibadet vehbi ile koruyacağımızdan, hiç şüpheniz olmasın. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan Büyük Önder Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz! Vatan size minnettardır. Manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyor, rahmetle anıyoruz. Ruhlarınız, şad olsun.” dedi.

ŞEHİT MEZARLARI ZİYARET EDİLDİ

Tören programının sona ermesiyle birlikte katılımcılar, toplu olarak şehit mezarlarını ziyaret ettiler. Şehitler için dua okunmasının ardından mezarlara kırmızı karanfiller sunuldu. Şehit ailelerinin de hazır bulunduğu şehitlik ziyaretinde, katılımcılar duygulu anlar yaşadılar.

AYAKTA ALKIŞLANDILAR

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Çorlu Kültür Merkezi’nde 5’inci Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosu ile Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi tarafından “Şehitler Günü Özel Programı” gerçekleştirildi. Programı izleyenler, bando ve öğrencilerin performansını ayakta alkışladılar.

Editör : Tuğberk Erdem
2160 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu