Referanduma “Evet” Diyenler, Soydaş Sorunlarına “Hayır” Dedi
reklam
10 Nisan 2017
Referanduma “Evet” Diyenler, Soydaş Sorunlarına “Hayır” Dedi

Referanduma “Evet” Diyenler, Soydaş Sorunlarına “Hayır” Dedi

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü’nün, Rumeli-Balkan kökenli vatandaşların ve soydaşların sorunlarının araştırılması istemiyle verdiği araştırma önergesi, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Rumeli-Balkan kökenli vatandaşların ve soydaşların sorunlarının araştırılması reddedildi. Önerge hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu adına konuşan Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, tarih boyunca bölgedeki göçe rağmen, hala Balkan coğrafyasında milyonlarca soydaşın yaşadığını belirtti. Köprülü “Sorunlar, maalesef bilinenden çok daha fazla. Batı Trakya’da 150 binin üzerinde Türk yaşıyor. Burada yaşayan soydaşlarımız, dernek adlarında ‘Türk’ kelimesini kullanamıyor. Kendi milletvekillerini, yüzde 3’lük ülke barajı noktasında seçemiyorlar. Binlerce Türk; vatansız, haymatlos durumuna düşürülmüştür.” dedi.

HÜKÜMET, ETKİN ROL ÜSTLENMELİ

Bulgaristan’da yaşayan soydaşların durumunun ve temsil hakkının, Batı Trakya’ya göre daha iyi olduğunu kabul etmek gerektiğini ifade eden Köprülü, bu duruma rağmen daha çözülmesi gereken ciddi sorunların olduğuna dikkat çekti. Köprülü “Türk dilinin, kültürünün ve inançların yaşanması noktasında sıkıntılar bulunuyor. Soydaşlarımız kendi dillerini, inançlarını ve kültürlerini yaşama iradesinde direnmeleri ve asimilasyona karşı çıkan tavırlarıyla, bugüne kadar üzerlerine düşen görevi sonuna kadar yapmışlardır. İşte tam bu zamanda devletimiz, hükümetimiz soydaşlarımızı ayrımsız kucaklamalı ve sorunların çözümünde etkin rol üstlenmelidir. Bize ve ülkeyi yöneten iradeye düşen, bu insanları bir arada tutacak, birbirine kenetleyecek politikaları bulmak ve bu insanları bir yumruk gibi bir arada tutabilmektir.” diye konuştu.

MİLLİ DAVA, PARTİ DAVASI DEĞİLDİR!

AK Parti’nin, “Balkan Politikası” hususunda karnesinin çok kötü olduğunu ve sınıfta kaldığını belirten Köprülü “AK Parti’nin Türkiye’de uyguladığı kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı dili ve siyaseti Türkiye’ye nasıl zarar veriyorsa, maalesef Balkanlar’da uygulamaya çalıştığı aynı ayrıştırıcı yaklaşımla soydaşlarımızı bölmekte ve onları birbirlerine düşürecek noktada zararlarına faaliyette bulunmaktadır. Soydaşlarımız noktasındaki milli davayı parti davası şeklinde görmek, bu davaya bir ihanettir. AK Parti’nin desteklediği bir partiyi devlet destekliyor görüntüsüyle lanse etmek, yurt dışındaki soydaşlar arasında ‘O partiden’, ‘Bu partiden’ diye ayrım yapmak, 90 yıllık cumhuriyet tarihinde herhalde ki AK Parti’ye nasip olmuştur. Yazık, gerçekten çok yazık! Bulgaristan’da oy kullanma hakkına sahip seçmenlere herhangi bir baskımız yoktur, o seçimlerde kutuplaştırma irademiz yoktur. Biz, soydaşlarımızın yumruk gibi her zaman bir arada olmaları gerektiğini savunuyoruz.” dedi.

YAŞANAN SORUNLAR NELER?

Batı Trakya Türkleri’nin yaşadığı temel sorunları, 9 başlık altında toplamak mümkün:  

1.1981 yılında Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’da, Batı Trakya Müslüman Türkleri’nin doğup büyüdükleri bölgelerinde kamu hizmetlerinde istihdam edilmeme sorunu.

2.Yunanistan uyruğundan çıkarılan ve uyruksuz kalanlar (yani Haymatloslar) sorunu.

3.Taşınmaz mülk edinmede, izin sistemi sorunu.

4.Siyasi katılım ve temsildeki sorun.

5.Eğitim ve öğrenim özgürlüğündeki sorunlar.

6.Örgütlenme özgürlüğünde yaşanan sorunlar.

7.Vakıflar meselesinde yaşanan sorunlar.

8.Din ve vicdan özgürlüğü konularındaki sorunlar.

9.Yunanistan devleti ve şahıslar tarafından hukuk hileleri, baskılar ve ihtiyari kamulaştırmalar ile ele geçirilmiş olan vakıflara ait mülklerin iade edilmesi.

Editör : Tuğberk Erdem
1914 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu