Çorlu Belediyesi'nden Tarihe Işık Tutacak Çalışma
reklam
10 Nisan 2017
Çorlu Belediyesi'nden Tarihe Işık Tutacak Çalışma

Çorlu Belediyesi'nden Tarihe Işık Tutacak Çalışma

Çorlu Belediyesi tarafından yayınlanan ve ilçenin geçmişine ışık tutacak tarihi bir araştırma niteliğinde olan “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” adlı kitap, Çorlu Tarihi Belediye Binası’nda gerçekleştirilen tanıtım resepsiyonu ile kamuoyuna tanıtıldı.

Çorlu Tarihi Belediye Binası’nda düzenlenen tanıtım toplantısına; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, 23’üncü dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Necip Taylan, Çorlu Belediyesi eski Başkanı Seyfettin Meriç, Çorlu Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ile kitabın hazırlanmasında görev alan akademisyenler katıldı.

TARİHİMİZE SIKI SIKIYA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Gerçekleştirilen tanıtım toplantısının başlangıcında, kitabın hazırlanmasında görev alan Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk, “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” kitabının hazırlanış süreci ve yöntemi ile içeriği hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Nuran Koltuk’un ardından kürsüye Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan geldi. Katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan “Çorlumuzun tarihine ışık tutmak ve gelecek nesillere bilimsel bir kültür mirası bırakabilmek istedik ve bu amaçla geçtiğimiz yıl bir çalışma başlattık. Çorlu ile ilgili Muhiddin Tuna’nın 1963 yılında yazdığı “Geçmişten Bugüne Çorlu” adlı kitabın dışında kaynak olabilecek bir eser olmadığını, üzülerek ifade ediyorum. Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda bulunan Çorlu ile ilgili belgelerden derlenerek Süreyya Atilla Sağlamçubukçu ve Mehmet Taner Koltuk tarafından kaleme alınan “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” isimli tarihi eserin basımını tamamlamış bulunmaktayız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılında “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz” demiştir. Dünü daha iyi bilerek bugünü anlamak ve geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için tarihimize sıkı sıkıya sahip çıkıp, gençlerimize Ata’mızın dediği gibi asil bir milletin çocukları olduğunu belgelerle anlatmalıyız.” dedi.

TARİHLE İLGİLİ KİTAPLARIN DEVAMI GELİYOR

Başkan Baysan, konuşmasına “Bu eser sayesinde, bugün; stratejik konumu, ulaşım imkânları, sanayisi, istihdam olanakları, nüfusu, coğrafyası ile Trakya’nın ve Türkiye’nin büyük ve gelişmiş bir ilçesi olan Çorlu’muzun, tarihi geçmişi itibariyle de köklü bir yerleşim merkezi olduğunu görüyoruz. Şehrimiz, İstanbul’un fethinden itibaren devam eden tarihi süreç boyunca Trakya’daki önemini her dönemde hissettirmiştir. Osmanlı döneminde Çorlu’da kurulan vakıflar sayesinde; cami, medrese, çeşme, suyolları, hanlar, hamamlar gibi birçok eser yapılması sağlanmış, İstanbul’da bulunan vakıfların gelirlerine de Çorlu’nun büyük katkıları olmuştur. Eserin giriş bölümünde tarihçe ve değerlendirmeye yer verilen çalışmanın devamında tespit edilen orijinal belge görüntüleri, özet ve çevirileri yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman ve diğer padişahlar, vakıflar, imar faaliyetleri, idari-yönetim, tarım ve ticaret, muhacir iskânı, sosyal hadiseler ve Çorlulu devlet adamları konularında Çorlu tarihinin yazımında kullanılabilecek kaynak bir eserdir. Osmanlı dönemi Çorlu tarihi açısından birincil kaynaklara dayalı Osmanlı Arşiv Belgeleri ile ilk defa yapılan böyle bir kitap çalışmasını, başta Çorlu olmak üzere tüm halkımıza ve ilim âlemine kazandırmanın haklı bir gururu içerisindeyiz. Belediyecilik alanında yurt çapında örnek olacak çalışmalarımız arasına böyle bir kültür hazinesini de kazandırmış bulunuyoruz. Bu esere müteakip 2’nci eserimiz Çorlu ilçesinin “Osmanlı Dönemi Temettuat Defterleri”, 3’üncü eserimiz ise Çorlu ilçesinin “Osmanlı Dönemi Nüfus Defterleri” olarak devam edecektir. Bu üç eserle Osmanlı Arşivleri’nde Çorlu ile ilgili yer alan tüm belgeleri incelemiş olacağız. Bu kitabın hazırlanması ve yayınlanmasında tüm emeği geçenleri kutluyor, eserin Çorlu’muza hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek son verdi.

TÜM KATILIMCILARA DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın yaptığı konuşmanın ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak katılımcılara hitaben birer konuşma yaparken, söz konusu eserin Çorlu’ya hayırlı uğurlu olmasını dilediler. Tanıtım toplantısının son bölümünde Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan tarafından; CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, 23’üncü dönem AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Necip Taylan, Çorlu Belediyesi eski Başkanı Seyfettin Meriç, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, CHP Çorlu İlçe Başkanı İsmail Akar ve kitabın hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlere “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” kitabını takdim etti. Etkinliğin sonunda, tüm katılımcılara söz konusu eserin dağıtımı yapıldı.

Editör : Tuğberk Erdem
2094 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu