Fabrikanın Kapanması, Mavi Gözlü Kentte Burukluk Yarattı
reklam
07 Eylül 2017
Fabrikanın Kapanması, Mavi Gözlü Kentte Burukluk Yarattı

Fabrikanın Kapanması, Mavi Gözlü Kentte Burukluk Yarattı

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ ile özdeşleşen ve şehrin ismiyle marka haline gelen ürünlerin üretildiği, işçiler ve yetiştiricilere istihdam sağlayan fabrikanın kapanması, mavi gözlü kentte burukluk yarattı.” dedi.

Albayrak, “86 yıllık tarihi boyunca ismi Tekirdağ ile özdeşleşen, uluslararası bir marka haline gelen, işçiler ve üzüm yetiştiricilerine istihdam sağlayan Tekirdağ İçki Fabrikası, Manisa Akhisar’a taşındı. Fransız şarap uzmanı M. Emile Bouffart’ın hazırladığı üzerine 1931 yılında kurulan Tekirdağ İçki Fabrikası, yıllar içerisinde yapılan yeni yatırımlar ve üretilen ürünlerin çeşitliliği ile Avrupa’nın sayılı tesisleri arasına girdi. 2003 yılına gelindiğinde, Tekel’in alkollü içecekler bölümüyle ilgili ihaleyi Mey İçki firması satın aldı. Daha sonra bu şirket, yabancı sermayeli şirketlere satıldı ve iki kez el değiştirdi. Mey İçki’yi satın alan İngiltere merkezli dev, Diyarbakır ve Çanakkale’deki tesisleri kapatmasının ardından Tekirdağ’daki içki fabrikasında üretim faaliyetlerine son verdi. Son bir yılda tesis aşamalı olarak boşaltıldı ve üretim Manisa Akhisar’a kaydırıldı. Böylece 01 Eylül 1931 yılında faaliyete geçirilen Tekirdağ İçki Fabrikası, 14.08.2017 günü kapandı. Tekirdağ ile özdeşleşen ve şehrin ismiyle marka haline gelen ürünlerin üretildiği, işçiler ve yetiştiricilere istihdam sağlayan fabrikanın kapanması, mavi gözlü kentte burukluk yarattı.” diye konuştu.

Söz konusu fabrikanın taşınmasının Tekirdağ için büyük bir kayıp olduğunu belirten Albayrak, “Tekirdağ İçki Fabrikası 86 yıllık tarihi boyunca vatandaşlarımıza istihdam sağlanması, ilimizin tanıtımı ve bağcılığın geliştirilmesi konusunda büyük faydaları olmuştur. Böylesine büyük bir fabrikayı, zor koşullarda büyütmek, geliştirmek ve marka haline getirmek, çok zor bir süreçti. Yüksek kâr elde eden fabrikanın özelleştirilmesine üzülmüştüm. Fabrikanın üretim faaliyetlerine son vermesi beni daha da üzdü. Çünkü o fabrikada çok büyük emeklerimiz var. Tekirdağ’da böyle bir tesisin eksikliği derinden hissedilecek. Boşaltılan alanın en iyi şekilde değerlendirilmesini diliyorum. İnanıyorum ki, üretken ve çalışkan yurttaşlarımızın yaşadıkları Tekirdağ, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ülkemize yeni değerler kazandırmaya devam edecektir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızdan aldığımız destekle, 11 ilçe arasında ayrım gözetmeksizin hizmet vermeye ve yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1770 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu