Hiç Kimse, T. C. Anayasası Ve Kanunların Üstünde Değildir!
reklam
04 Aralık 2017
Hiç Kimse, T. C. Anayasası Ve Kanunların Üstünde Değildir!

Hiç Kimse, T. C. Anayasası Ve Kanunların Üstünde Değildir!

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Habertrak Gazetesi’nin 22 Kasım 2017 tarihli sayısında yayınlanan “Susturamazsınız. Bu neyin intikamı? Büyükşehir’den Habertrak’a Hukuksuz Baskın” başlıklı haberle ilgili olarak basın açıklamasında bulundu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında “Tekirdağ’da faaliyet gösteren Habertrak Gazetesi’nde, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni ve kurum yönetimini yıpratmaya yönelik yayınlar yapılmaktadır. Habertrak Gazetesi’nin 22 Kasım 2017 tarihli sayısında, kurumumuza asılsız suçlamalar yöneltilmesinden dolayı basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” ifadeleri yer aldı.

GÜRÜLTÜ SEVİYESİ İKİ KAT AŞILMIŞTIR

Açıklamada “Söz konusu haberde, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi aleyhinde yapılan yayınlardan dolayı Habertrak Gazetesi’nin matbaasına Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı görevlileri tarafından baskın yapıldığı iddia edilmiştir. Yapılan uygulama iddia edildiği gibi bir baskın değil, matbaanın bulunduğu binada ikamet eden bir vatandaşın, 15.08.2017 tarihinde matbaanın gece saatlerine kadar gürültülü bir şekilde çalıştığı yönündeki şikâyeti üzerine yapılan bir işlemdir. Şikâyet sahibinin evinden yapılan ölçümde gürültü seviyesinin 16,1 desibel (dBA) seviyesinde olduğu tespit edilmiş ve gürültü seviyesinin yasal düzeye çekilmesi için gerekli tedbirlerin alınması için işletmeye 15 günlük süre verilmiştir. Ancak 15 günlük süre içerisinde işletmenin hiçbir tedbir almadığının tespit edilmesi üzerine idari işlem yapılmıştır. İlgili yönetmeliğin 22’nci Maddesi’nin (b) bendinde ‘Gürültüye hassas kullanımları etkileyecek şekilde yakınında, bitişiğinde, altında veya üstünde faaliyetlerini sürdüren; her bir işyeri, atölye, imalathane ve benzeri işletmelerden hava yoluyla çevreye yayılan veya ortak bölme elemanları, ara döşemeler, tavan veya bitişik duvarlar aracılığıyla gürültüye hassas kullanımlara iletilen çevresel gürültü seviyesi Leg gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’den fazla aşamaz.’ denilmektedir. Dolayısıyla gürültü seviyesinin mevzuatta belirlenen değeri 11,1 dBA; yani yasal sınırın iki katından fazla aştığı açıktır.” denildi.

İŞLEM, MEVZUAT VE YÖNETMELİĞE UYGUNDUR

Yapılan yazılı açıklamada “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre, belediyeler mücavir alan içinde gürültü kaynaklarını programlı, programsız veya şikâyetlere istinaden denetlemek, gerekli tespitleri yapmak, yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulamakla sorunlu kılmıştır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, il genelinde gürültü kirliği ile ilgili yetkiye sahip kurumdur. Her ne kadar şikâyet sahibinin sonradan dilekçe vererek şikâyetinden vazgeçtiğini beyan etmiş ise de bu durum yapılan işlemi yürürlükten kaldırmaz. Çünkü ilgili yönetmeliğin ihlali, yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

HİÇ KİMSE, KANUNLARIN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR!

Açıklamanın devamında “Yönetmelikte belirtilen sınırları iki kat aşarak vatandaşların huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültü yaptığı tespit edilen matbaayla ilgili olarak yapılan işlem, Habertrak Gazetesi tarafından ‘Gazetemiz susturulmaya çalışılıyor.’ denilerek çarpıtılmaktadır. Konunun Anayasa’da belirtilen basın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi yoktur. Kaldı ki gazete sahipleri de kanunlara uymakla yükümlüdür ve hiç kimse kanunlardan üstün değildir. Hiç kimse sahibi oldukları basın kuruluşlarının kamuoyu oluşturma gücünden faydalanarak kanunlara aykırı hareket edemez ve kanunların getirdiği hükümlerden muaf tutulamaz. Habertrak Gazetesi’nde yayınlanan haberlerden dolayı söz konusu matbaa hakkında işlem yapıldığı iddiası gerçek dışıdır. 2017 yılı içinde Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na gürültüyle ilgili 173 şikâyet gelmiştir. Matbaanın gürültülü bir şekilde çalışmasından dolayı yapılan şikâyet bunlardan yalnızca bir tanesidir. Büyükşehir Belediyesi mevzuata aykırı bir uygulamayı tespit etmişken herhangi bir işlem yapmasa, asıl o zaman görevini ihmal etmiş olurdu. Yapılan işlemlerde hiçbir işletmeye ayrıcalık tanınmadığının bir kez daha altını çizmek isteriz.” denildi.

BASIN İLKELERİNE AYKIRI YAYINLAR YAPILMAKTADIR

Açıklamada “Şunu da hatırlatmak isteriz: Basın Konseyi’nin Basın Meslek İlkeleri’nde ‘Kamusal bir görev olan gazetecilik, özel amaç ve çıkarlara alet edilemez’ ifadesi yer almaktadır. Dolayısıyla Habertrak Gazetesi, Basın Meslek İlkeleri’ne uymayan bir anlayışla yayın yapmaktadır. Basın organlarının başka alanlarda ayrıcalık temini için araç olarak kullanılması, basın etik ve ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Asılsız haber yapmak, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Kaldı ki yapılan işlem basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir eylem değil, matbaanın gürültülü bir şekilde çalışarak çevrenin huzur ve sükûnunu bozmasıyla ilgilidir. Belediye görevlileri tarafından söz konusu matbaaya girilmemiş, sadece şikâyet sahibinin evinden gürültü ölçümü yapılmıştır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi basın özgürlüğüne sonuna kadar saygılıdır ve kimseyi susturmaya yönelik bir eylemi olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır.” ifadeleri yer aldı.

KANUN VE MEVZUATLARA SONUNA KADAR BAĞLIYIZ

Yapılan açıklama “Kurulduğu tarihten beri her alanda kanun ve mevzuatlar çerçevesinde hareket eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, bundan sonra da çizgisinden asla ödün vermeyecektir. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan ve kanunlarından üstün değildir. Hiçbir yıldırma faaliyeti, bizi görevimizi yapmaktan alıkoyamaz. Mücavir alan sınırlarımız içerisinde kanun, mevzuat ve yönetmeliklere aykırı hareket ve uygulamalar, her kimin tarafından yapılırsa yapılsın, kanunların verdiği yetki ve sorumlulukla üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz.” ifadeleri ile son buldu.

Editör : Tuğberk Erdem
1926 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu