Trakyalı Vatandaşlar, Sessiz Ölüme ‘Hayır' Dedi!
reklam
04 Aralık 2017
Trakyalı Vatandaşlar, Sessiz Ölüme ‘Hayır' Dedi!

Trakyalı Vatandaşlar, Sessiz Ölüme ‘Hayır' Dedi!

Çerkezköy Belediyesi, Kapaklı Belediyesi, Çerkezköy Kent Konseyi ile Kapaklı Kent Konseyi’nin önderliğinde ve Pınarca’da yapılması gündemde olan Termik Santrale karşı düzenlenen “Sessiz Ölüme Dur De!” Mitingi, Kapaklı Belediye Meydanı’nda yapıldı.

Düzenlenen mitinge; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin mensupları, meslek odalarının yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Birçok sendika ve kuruluşun da yer aldığı mitingde Greenpeace ve TEMA gibi kuruluşlar dikkat çekerken, olası provokasyona karşı önlem alan emniyet güçleri miting alanının etrafını barikatlarla çevirdi. Mitingin açılış konuşmasını yapan Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz ve Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Av. Gülşen Tufan, çevre davalarının hukuksal mücadele süreci hakkında bilgiler verdiler. Mitingin yapıldığı alanda termik santrale karşı imza ve dilekçe toplanırken, Çerkezköy Belediye Başkanı Akay’ın Yatağan’a düzenlediği gezinin videosu ve Greenpeace’in diğer illerdeki termik santrallerle ilgili hazırladığı kısa film izletildi.

AKLIMIZLA DALGA GEÇİLMESİN!

Film sonrasında konuşmasını yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Taşımıza, topraklarımıza, suyumuza ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için buradayız. Yatağan olmamak için buradayız. Çocuklarımızın ciğerlerine, geleceğimize kömür dolmaması için buradayız. Bu topraklarda, bu coğrafyada 4 organize sanayi bölgesi ve 500’e yakın fabrika var. Çerkezköy ve Kapaklı’da yeterince hava kirliği var. Bu işletmelerin havamızı ve çevremizi kirletmesine karşıyız. 260 bin nüfusun burnunun dibine ve bahçesine, bir kömürlü termik santral yapılma hedefi var. Hem de tam da sırtını fabrikalara dayayan Pınarca Bölgesi’ne… Çerkezköy ve Silivri sınırına kurulmak istenen bu termik santrali, 1 yıl önce başlattığımız hukuk mücadelesiyle ve Danıştay kararıyla püskürttük. Burada yapılmak istenen bu termik santralde kullanılacak kömürün tamamını, buradan çıkartacaklar ve suyumuzun tamamını kirletecekler. Aynı anda çıkarttıkları kömürü bizim suyumuzla yıkayacaklar ve aynı zamanda toprağımızı da kirletecekler. Termik santrallerin etki alanları 25 bin metre. Bizim mesafemiz ise; Pınarca’ya bin 200 metre, Kapaklı’ya 2 bin 500 metre, Çerkezköy’e 2 bin metre. Şimdi burnumuzun dibine sadece kömürlü termik santral yapmıyoruz. Termik Santral sahalarının bölgemize, toprağımıza, suyumuza ve çocuklarımıza vereceği zararları görmek için termik santral sahasının alanına gittik. Yerinde inceledik ve gördük ki bin dönümlük alanda kömür stoklamışlar. Bakın daha santral çalışmaya başlamadan, bu stoklanan alanın etrafındaki 3 köyü ziyaret ettik ve sadece stoklanan kömürün tozu, Yatağan’ın çevresinde olan tüm köyleri yerle bir etmiş durumda. Bu santralin faydaları varmış gibi reklamları yapılmakta. Bizim aklımızla dalga geçilmesin! Biz körü körüne hiçbir şeye karşı değiliz. Çünkü bu işin siyaseti yok, partisi yok. Israrla ve şiddetle bu meseleleri siyaset malzemesi haline getirmeye çalışanların tamamını kınıyorum.” dedi.

DÜNYA, KÖMÜRLÜ SANTRALLERDEN VAZGEÇİYOR!

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ardından kürsüye davet edilen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “Bu işin partisi olmaz, olamaz. Bu işin inanı olmaz, bu işin güveneni olmaz. Ya var olacaksın, ya yok olacaksın! O yüzden var olmak istiyorsan, bu meydanlarda olacaksın. Eğer sen çocuklarını ve geleceğini düşünmüyorsan, geleceğinin teminatını almıyorsan, bu iş olmaz. Biz burada ne yapıyoruz; Trakya’mızın ve Türkiye’mizin geleciğini tartışıyoruz. Bölgemizde yapılması planlan termik santral, 10 kilometrelik yeşil alanı tahrip edecek. Bölgemizin havası değişecek, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek, suyumuz kirlenecek, kanser vakaları artacak ve erken ölümlere yol açacak. Dünyada birçok ülke kömürlü termik santrallerden vazgeçmeye başladı. Avusturya, Hindistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya bütün kömürlü termik santrallerini kapatmaya başladı ve 2030 yılına kadar kömürlü termik santrallerden vazgeçeceklerini açıkladılar. Bütün Avrupa ve dünya ülkeleri, kömürlü termik santrallerden vazgeçerken, biz neden halen kömürlü termik santrallerde ısrar ediyoruz. Türkiye, ihtiyacı olan enerjinin tamamını güneşten elde edebilecek potansiyele sahip bir ülke. Eğer gerekli adımlar atılırsa, Türkiye enerji dönüşümünde öncü bir ülke olarak tüm dünyaya örnek olacaktır. Biz yerli ve temiz kaynak arıyorsak; yerin altına değil, üstüne bakmalıyız. Türkiye’nin sağlığını korumak, ekonomi ve enerji bağımsızlığını sağlamak için bir an önce temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın geleceğini çalmamak, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmemek için ‘Termik Santrale Hayır!’ diyorum.” diye konuştu.

Miting, termik santrale karşı yapılan gösterilerin ardından sona erdi. 

Editör : Tuğberk Erdem
1978 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu