Chp'li Gençler, Beraat Ettikleri Davadan Yeniden Yargılanacak
reklam
02 Ocak 2018
Chp'li Gençler, Beraat Ettikleri Davadan Yeniden Yargılanacak

Chp'li Gençler, Beraat Ettikleri Davadan Yeniden Yargılanacak

22 Aralık 2013 tarihinde Çorlu’da yapılan protesto eylemleri sırasında, Başbakan aleyhine hakaret içerikli slogan attıkları gerekçesiyle haklarında kamu davası açılan ve beraat eden CHP Çorlu Gençlik Örgütü’ne mensup 8 genç, yeniden yargılanacak.

17-25 Aralık Operasyonu sürecinde Çorlu’da yapılan protesto eylemleri sırasında Halk Bankası önüne ayakkabı kutusu bırakan ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerikli slogan attıkları gerekçesiyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu Gençlik Örgütü’ne mensup 8 genç hakkında kamu davası açılmış ve yapılan yargılamanın ardından gençler beraat etmişti. Çorlu 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan beraat kararı, Yargıtay 18’inci Ceza Dairesi tarafından yapılan inceleme sonrasında bozuldu. Yargıtay 18’inci Ceza Dairesi, ‘yerel mahkemece eksik inceleme yapıldığı’ gerekçesiyle kararın bozularak, davanın yeniden görülmesine hüküm kıldı.

GENÇ FİDANLARIMIZIN ARKASINDAYIZ!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Yıldıray Arıcı “Balyoz ve Ergenekon Davaları’nda biber gazı yiyen, duruşmaya gitmeye çalışırken oraya ulaşılamasın diye ateşe verilen tarlaların içinde kalan, Gezi Parkı zamanında 1 ay boyunca Çorlu’da binlerce kişiyle eylem yapan, 17-25 Aralık’ta Halkbank’ın önünde ayakkabı kutularıyla tepki gösteren ve bundan dolayı 33 yılla yargılananlar, burada gördüğünüz genç yürekli evlatlarımızdır. Bu genç fidanlarımız yapılan yargılamalar neticesinde beraat etmişlerdir. Ancak bugün gelinen noktada siyasallaşan Yargı’nın vermiş olduğu hukuki olmayan bir karar neticesinde, beraat hükmü bozulmuştur. Bu kararın, siyasi bir karar olduğuna dair en ufak bir şüphemiz yoktur. Hukuk ve uluslararası sözleşmeler, yok sayılmıştır. Burada yapılmak istenen, genç fidanlarımız ve CHP üzerinde Yargı eliyle baskı kurulmak istenilmesidir. Bu baskı, partimizin en üst kademesinde bulunan Genel Başkan’ımızdan başlayarak Belediyelerimiz ve Gençlik Örgütümüze kadar sirayet etmiştir. Son dönemde; Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı tarafından Genel Başkan’ımızın tehdit edilmesi, Süleymanpaşa Belediye Başkan’ımızın gözaltına alınması ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılması ve en nihayetinde genç fidanlarımızın 17-25 Aralık ile ilgili beraat kararlarının ceza verilmesi yönünde bozularak yerel mahkemeye geri gönderilmesi, partimiz ve örgütümüz üzerinde Yargı üzerinden yapılan siyasi baskıyı ayan beyan ortaya koymaktadır. Biz, bu genç fidanlarımızın arkasındayız. Gençlerimiz, sahipsiz değildir. Ancak bu zihniyet, gençlerimiz üzerinden bedel ödetmeye çalışmaktadır. Ülkemiz, Cumhuriyet’imiz ve Anayasal Hukuk Düzeni’miz için, geçmişte olduğu gibi bugün de, bundan sonra da bedel ödemeye hazırız. Ve az önce de belirtmiş olduğum gibi bu genç fidanlarımızın, sonuna kadar arkasındayız.” dedi.

BERAAT KARARLARI BOZULDU

Yeniden yargılanacak isimlerden biri olan ve şu anda CHP Çorlu İlçe Örgütü’nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunan Mustafa Ülkem Uruk ise “17-25 Aralık Süreci’nde yapılan bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonucunda -tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorlu’da da- demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve üniversiteli gençlerin düzenlediği bir eylem söz konusuydu. Ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlarca rüşveti protesto etmek üzere Çorlu Halk Bankası önünde toplanan kitlede bulunan bazı kişiler hakkında, dönemin Başbakanı’na ‘hakaret edildiği’ gerekçesiyle davalar açılmıştı. Uzun süren yargılamalar sonucunda da yerel mahkeme tarafından bir karara varılmıştı. Çorlu Cumhuriyet Savcıları’nın verilen kararı temyize göndermeleri sonucunda Yargıtay, beraat kararlarının bozulması ve bu kişilerin yargılamalarının yeniden yapılması yönünde bir hüküm vermiştir. Bugün elimize ulaşan tebliğler sonucunda, bu davaların yeniden açılacağını öğrenmiş bulunuyoruz.” diye konuştu.

HUKUKA OLAN İNANCIMIZ TAMDIR   

Açıklamalarına devam eden Uruk “O tarihte yaptığımız eylem, Yargı’nın siyasallaştığı bir dönemde yapılan kirli ortaklığı gözler önüne sermek için hayata geçirilen bir eylemdi. Bizler, bağımsız Yargı’nın tesis edilmesi için mücadele eden gençleriz. Şimdilik, sadece 2 arkadaşımıza ilişkin karar elimize ulaştı. Diğer arkadaşlarımız hakkındaki kararların da tarafımıza ulaşacağını tahmin ediyoruz. Davaların görüldüğü süreçte, demokrasiye inanmış ve adaleti özümsemiş bir çok avukat, bizlere destek olmuşlardı. Yaklaşık 35-40 avukatla davalara giriliyordu. Şimdi yeniden bir yargılanma süreci yaşanacak. 20 Mart 2018 tarihinde ilk mahkeme gerçekleşecek ve ‘Kamu görevlisine, görevinden dolayı hakaret’ suçlamasıyla yeniden yargılamalar yapılacak. CHP Çorlu İlçe Örgütü, hukuki ve siyasi anlamda bu arkadaşlarımızın daima yanında olacaktır. Yaşanacak hukuki sürecin, demokrasiye ve adalete inanan tüm Çorlu kamuoyu tarafından yakından takip edileceğine inanıyoruz. Adaletin, tamamen ele geçirildiğine inanmıyoruz. Demokrasiye ve hukuka uygun kararlar verecek olan hakimlerin varlığına da inanıyoruz. Hukuka olan inancımızın tam olduğunu bir kez daha belirtirken, bu yanlışlıktan en kısa sürede dönüleceğine inandığımızı yinelemek istiyorum.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1623 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu