Ülkemizdeki Buğday Ekim Alanı, 7,7 Milyon Hektara Düştü
reklam
02 Ocak 2018
Ülkemizdeki Buğday Ekim Alanı, 7,7 Milyon Hektara Düştü

Ülkemizdeki Buğday Ekim Alanı, 7,7 Milyon Hektara Düştü

Ulusal Hububat Konseyi (UHK)’nin 2017 Hububat Sezonu Değerlendirme Paneli, Edirne’de yapıldı. Edirne Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen panelde, hububat ve hububata dayalı sanayiler ile ilgili gelişmeler ve sorunlar masaya yatırıldı.

Edirne Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet Sığırcı, UHK Başkanı Özkan Taşpınar, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in yanı sıra, panelist olarak Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, UHK Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Edirne Ticaret Odası (ETO) Meclis Başkanı Fedai Canım, İpsala Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Halil Sürek ve çok sayıda davetli katıldı.

HUZUR VE İSTİKRAR, TİCARETİ ARTIRIR

Programın açılış konuşmasını yapan ve bölgenin tarım potansiyeli ile ETB’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi aktaran ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk “Bölgemiz, çeltikte ülkemiz toplam ekim alanının yüzde 46’sını oluşturmakta, üretimin yüzde 47’sini karşılamaktadır. Her geçen gün kalitenin önemi bir kat daha artıyor. Rekabet gücümüzü artırmak için hedefimiz, standartlara uygun belki de üzerinde üretim yapmak olmalıdır. Bizler hedefimizi daha çok iş, daha çok aş olarak belirledik. İnsanımıza refahı ve zenginliği getirecek en önemli güç üretici ve üretimle entegre olmuş Türk özel sektörüdür. Huzur ve istikrar; ticareti, yatırımı ve refahı arttıracaktır. Bu bağlamda üzerimize düşen görevi her koşulda yapmaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum.” dedi.

ÜRETİCİ, GİRDİ İLE DESTEKLENMELİ

Lisanslı depoculuk ve modern borsa anlayışının gelişerek tarımsal üretime değer kattığını belirten KTB Başkanı Hüseyin Çevik, üreticilerin girdilerle desteklenip, fiyatların serbest ticaretin kalbi olan borsalarda oluşması gerektiğinin altını çizdi. Rekabetle birlikte hızın ve etkin risk yönetiminin her geçen gün arttığı dünyada, gelişen her şey gibi klasik borsacılık anlayışının da gelişerek ve değişerek, vadeli işlem ve ürün borsacılığının gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade eden Çevik, devletin piyasaları düzenleyici bir rol üstlenmesinin tarımı ve tarımsal ticareti geliştirip, dünya ile entegre olmasının önünü açacağını belirtti.

5 MİLYON HEKTAR, TARIM DIŞI KALDI

Hububat alanlarında son 15 yılda 5 milyon hektar bir azalma olmasına rağmen, sertifikalı tohum kullanımı ve yetiştirme tekniklerindeki iyileştirmelerle verimin artış gösterdiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet Sığırcı da Bakanlık olarak tarımın gelişmesi yönünde her türlü desteği verdiklerini belirtti.

BUĞDAY EKİM ALANLARI SINIR DEĞERİN ALTINA İNDİ

Buğday ekim alanlarındaki azalmaya dikkat çeken UHK Başkanı Özkan Taşpınar, bundan 10 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının giderek azaldığını ve sınır değer olan 8 milyon hektarın altına inerek 7,7 milyon hektara düştüğünü belirtti. Başkan Taşpınar, buğdaya verilen desteklerin bölgesel özellikler dikkate alınarak artırılması gerektiğini belirtti. Günümüzde tarım ve gıdanın önemini artırdığını, bununla birlikte üzerine oluşturulacak politikaların da hayati bir değer kazandığını belirten Taşpınar, projelerin 2023'te 90 milyon nüfus, artı 50 milyon turist toplum 140 milyonu doyurmak ve tarımda dünyada ilk 5’te yer almak için kurgulanması gerektiğini ifade etti. Taşpınar “Şu an dünyada 7’nci, Avrupa’da 1’inci tarım ekonomisine sahibiz. 2006’da ilk defa çıkan Tarım Kanunu, önemli yenilikleri getirmiştir. Bunun için tüm paydaşlar, karar alıcılarla sürekli ve etkin bir diyalog içinde olmalıdır. Devlet, üretici ile tüketiciyi korumalıdır. Piyasada etkin bir gözetim denetim sistemi kurulmalıdır. Türkiye’de, 4,5 milyon hektar civarında nadas alanı mevcuttur. Bu açıdan belli ilkeler çerçevesinde, havzalar arasında su transferi yapılmalıdır. Ülkemizde enflasyonun en önemli nedeni, tarım ve gıda olarak gösterilmeye çalışılmakta. Bu yanlışla birlikte gümrük fonlarının düşürülmesi de gündeme gelmektedir. İthalat söylemleri ürün hasat sezonlarında piyasaları olumsuz etkilemekte, çiftçiyi üretimden soğutmakta, hatta üretimden düşürmektedir. Gümrük vergisi düzenlenmesi iyi hesaplanmalı, düşürülecekse de hasat zamanı değil, ürünün en az olduğu zaman da uygulanmalıdır.” dedi.

YETKİSİZ KİŞİLER, YORUM YAPMAMALI

Toplulaştırma ve lisanslı depoculukla ilgili olarak da konuşan Taşpınar “Bakanlığın arazi toplulaştırması çalışmaları, 5403 Sayılı Kanun’a göre kararlılıkla ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Lisanslı depoculuğu da etkin şekilde kullanarak, dünya tarım ticaretine entegre olmalıyız. Tarım destekleri ortalama 14 milyar TL olup, rakam Bakanlık bütçesinin yüzde 65’idir. Bu rakam tarım sektörü açısından önemli bir miktardır. Bu desteklerin sektöre etkileri ve hedeflenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığı konusunda etki analizi iyi değerlendirilmelidir. Önemli bir husus da uzman olmayan kişiler; buğday, ekmek ve pirinç üzerine yorum yapmaktadır. Bu olumsuz propagandaların önüne geçilmesini de sektörün istekleri olarak söyleyebiliriz.” diye konuştu.

FİYAT ÜRETİCİ LEHİNDEYSE, FİYAT AÇIKLAMAYIZ

Geç açıklanan ürün fiyatlarına gösterilen tepkiye değinen TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ise “TMO, neden fiyatı geç açıklıyor? Biz, nisan ya da mayıs ayı başında da fiyat açıklayabiliriz. Piyasa işliyorsa ve üretici ürününü iyi fiyata satıyorsa, niye hasat başlamadan fiyat açıklayacağız? Fiyatı erken açıklamamanın temel gerekçesi, üreticiyi korumaktır. Biz, mağdur etmediğimizi düşünüyoruz. Hasat başladığından itibaren TMO’nun depoları üreticinin hizmetinde ve fiyat açıklanana kadar depo kira ücreti almıyoruz. Fiyat açıklanana kadar da önceki yılın alım fiyatıyla yüzde 30 avans veriyoruz.” dedi.

VERGİ DÜŞTÜ DİYE, 1 GR. BUĞDAY GELMEDİ

Buğdayda vergi düşürüldü diye ofislere 1 gram buğday gelmediğini ifade eden Kemaloğlu “Önceliğimiz üreticiyi korumak ve tüketiciye makul fiyatta ürününün ulaşmasını sağlamaktır. Bu çerçevede zaman zaman ithalat yapıyoruz. Hasat zamanı vergi düşürülmeseydi konusuna gelince; katılıyorum, keşke düşürülmeseydi. Toplamda buğdayda vergi düşürüldü diye 1 gram buğday gelmedi. Gümrük vergisi düştü diye buna dayalı bir ithalat olmadı, ama psikolojik bir etkisi oldu. Fiyat düşüşlerine sebep oldu. Özünde görevimiz, piyasayı düzenlemektir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2017 Hububat Sezonu Değerlendirme Paneli’ne geçildi. Moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi Rektörü ve UHK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade’nin yaptığı panelde; Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Halil Sürek, UHK Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, ETO Meclis Başkanı Fedai Canım ve İTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
1883 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu