Dodurka'dan Uyarı: Çorlu Halkı, Nefes Almak İstiyor!
reklam
02 Ocak 2018
Dodurka'dan Uyarı: Çorlu Halkı, Nefes Almak İstiyor!

Dodurka'dan Uyarı: Çorlu Halkı, Nefes Almak İstiyor!

Çorlu halkı, “Eski Hastaneler Bölgesi” olarak adlandırılan ve Omurtak Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Şinasi Kurşun Caddesi ile çevrili üçgen şeklindeki araziye yapılaşma izni verilmemesi için büyük bir mücadele veriyor. Çorlu halkı, nefes almak istiyor!

Çorlu halkı, ilçe merkezinde yer alan ve park olarak değerlendirilmesini istediği “Eski Hastaneler Bölgesi” için sesini yükseltiyor. Beton yığınına olan sevdanın bir yerde bitmesi gerektiğini savunan ilçe halkı, şehrin akciğerleri konumunda olan araziyi, rant amaçlı yapılaşmaya teslim etmemek adına kararlı bir mücadele veriyor. Çorlu halkının verdiği haklı mücadeleye sahip çıkan ve konuya ilişkin olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. H. Tamer Dodurka “Normalde Devletin yeşil alanlara sahip çıkıp bu alanların betonla işgaline engel olması gerekirken, bizde tersi bir durum söz konusu… Çorlu halkı ‘Nefes almak istiyoruz! Çorlu’nun merkezindeki son kalan yerin beton değil, park olmasını istiyoruz.” diyor. Devlet ise vatandaşın bu haklı seslenişini duymazdan geliyor ve maalesef ki bu alanın betonlaşma tehlikesi, ciddi olarak devam ediyor.” dedi.

NEFES ALMAYA ALANIMIZ KALMAYACAK

Yaptığı açıklamaya devam eden Prof. Dr. H. Tamer Dodurka “Çorlulular olarak, şimdiye kadar suskun kalmanın bedelini çok ağır ödedik. Önce; İstanbul’dan gelen düşük teknolojiye sahip, bol su tüketen ve ciddi kirlilik yaratan sanayinin burnumuzun dibine yerleşmesine seyirci kaldık. Ardından gelen göç dalgasıyla şu an şehrin merkezi haline gelen büyük bir alanda yer alan o güzelim bağlarımızı kaybettik. Derelerimizi, ağaçlarımızı yok ettik. Çorlu’nun en müstesna semti olan Bahçelievleri’mizi beton yığınlarına teslim ettik, esnafımızı beton yığını AVM’lere ezdirdik. Mera alanlarımız bitme noktasına geldi, son kalan yerlere de taş ocağı işletmecileri göz dikmiş durumda. Üstüne üstelik 6360 Sayılı Yasa ile Ergene İlçesi Çorlu’dan ayrıldığında nüfusun büyük bölümü Çorlu’ya, arazilerin çoğu ise Ergene İlçemize bırakıldı. Kısacası artık her metrekare alanımıza daha fazla sahip çıkma gereği ortaya çıkmıştır. Suskunluğumuz devam ederse, nefes almaya alanımız kalmayacak. Bu nedenle halk olarak yerel ve sosyal medyada “Park Olsun” adı altında oluşan kamusal tepkimizi güçlendirmemiz gerekiyor ve tüm kurumların bu tepkiye sessiz kalmaması gerekiyor. Çorlu Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili çalışmalarını devam ettiriyorlar. Ancak gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Milli Savunma Bakanlığı’nın bu yerleri farklı amaçlarla kullanmak için ciddi girişimleri var.” ifadelerini kullandı.

İFRAZ YAPILIRSA, BİNA YAPILABİLECEK

Dodurka “Bilindiği gibi bu alanın mülk sahibi Maliye Bakanlığı’dır. Çorlu Belediyemiz bu alanın yeşil alan ve park yapılması amacıyla belediyeye tahsis edilmesini bu bakanlıktan talep etmiş, ancak kabul edilmemiştir. Alanda bulunan tarihi Çorlu Asker Hastanesi binası, belediyemiz personelinin de dâhil olduğu Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 13.04.2016 tarihi ve 3146 sayılı karar ile tescil edilmiştir. Bu sefer Milli Savunma Bakanlığı, tarihi hastanenin bulunduğu 30 dönümlük kısmın Sağlık Bakanlığı’na bırakılarak, geri kalan 50 dönümün orduevi ve misafirhane yapma amacıyla ifraz edilmesini talep etmiştir. Milli Savunma Bakanlığı’nın bu talebi üzerine Sağlık Bakanlığı, ifraz işlemi için Çorlu Belediyesi’ne müracaat etmiştir. Bunun üzerine prosedür gereği Çorlu Belediyesi parselin tescilli olmasından ötürü ifraz dosyasını onay için kurula göndermiştir. 26.12.2017 tarihinde yerinde görme kararı ile inceleme yapan Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ifraz başvurusunu reddetmiştir. Ancak bunun nedeni bu alanın korunması gerektiğinden değil, talebin mal sahibi olmayan Sağlık Bakanlığı’ndan gelmesidir. Yani kurul bu talebi usul hatası sebebiyle reddetmiştir. Talep usulünce tekrar yapıldığı takdirde muhtemelen kabul edilecektir. Nitekim Kurul, ifraz için mülk sahibi olan Maliye Bakanlığı’na görüş sorulmasını ve ifrazın gerekçeli raporunu istemiştir. Kısacası söz konusu parselin ifraz işlemi gerçekleştiği durumda, 50 dönümlük alan tescilden düşeceği için, her türlü yapı yapılabilecek ve park olma ihtimali ortadan kalkacaktır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

BAKANLIK, KİMDEN ETKİLENECEK?

Açıklamanın son kısmında Dodurka “Şu an tüm gözler, mülk sahibi olan Maliye Bakanlığı’na çevrilmiş durumda. Bu bakanlık, 2 şey yapabilecektir. Ya kurula ifraz için geçerli bir gerekçe sunar ve Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kurul bu raporu kabul eder ve artık bu alanı park yapmak hayal olur ya da Maliye Bakanlığı bu alanı belediyemize yani Çorlu halkına tahsis eder ve kamuoyunun bu haklı talebi yerine getirilmiş olur. Bakalım Maliye Bakanlığı’mız, Milli Savunma Bakanlığı’nın azınlık bir grup için talep ettiği ifrazı mı tercih edecek ya da çok değerli olan bu yerin rantı peşinde koşan lobilerden mi etkilenecek? Yoksa halkın talebini mi dinleyecek? Çorlu halkı, bunu görecek ve unutmayacaktır!” ifadelerini kullandı.

Editör : Tuğberk Erdem
1599 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu