Savunma Sanayinin Devleri, Tekirdağ'da Buluştu
reklam
02 Ocak 2018
Savunma Sanayinin Devleri, Tekirdağ'da Buluştu

Savunma Sanayinin Devleri, Tekirdağ'da Buluştu

Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) ve Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) işbirliğinde düzenlenen ve 2 gün boyunca süren Trakya 2’nci Savunma ve Havacılık Yerlileştirme Zirvesi, NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş Genel Müdür Başdanışmanı Halil Tokel, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, sanayiciler ve vatandaşlar katıldı.

2018, ATILIM YILI OLACAK

Etkinlikte bir konuşma yapan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin “Geçen sene Mart ayında yapmıştık bu zirveyi, bu sene 2’ncisini yapıyoruz. Faydalarını ve avantajlarını gördüğümüz için bu zirveyi yapmaya devam edeceğiz. Bölgemizde, savunma sanayi ve havacılık alanında çalışan 6-7 firmamız var. Hedefimiz, ilerleyen yıllarda bu sayıyı 100’e çıkartmak. Bu firmaları 100’e çıkarttığımız takdirde savunma sanayine, havacılığa ve nükleer sanayiye 100-150 milyon dolar değerinde iş yapan firmalar, sadece Türkiye’ye değil dünyadaki diğer firmalara da ürün verebilecek. Biz de ‘Trakya bölgesi olarak, bu yarışın içinde varız.’ diyoruz. 2023 yılına kadar 100 tane firmamızı; savunma sanayi, havacılık ve nükleer alanında mal verebilir hale getirmek istiyoruz. Bu anlamda 2018 yılı, atılım yılı olacak.” dedi.

GELDİĞİMİZ NOKTA YETERSİZ

Trakya’daki firmaların savunma, havacılık ve uzay sistemleri gibi Ar-Ge ile teknoloji gerektiren üretim alanlarında daha fazla yer alması bölgenin katma değeri yüksek teknolojik üretimle kalkınmasına destek sağlanması hedeflenen etkinlikte kısa bir konuşma yapan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, zirvenin hayırlara vesile olmasını diledi. Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Başdanışmanı Halil Tokel ise yaptığı konuşmada “Türkiye, bir yol ayrımında. Aslında daha önceden olması gerek şeyler, şimdi gündeme geliyor. Bu toplantıdan önce Vekilimiz şöyle bir şey dedi: ‘Neden savunma sanayinin gelişmesi bu kadar gecikti? 1960’larda, 1970’lerde olması gereken faaliyetler, üretimler ve AR-GE’ler neden tamamlanmadı?’ Bu gayet önemli ve kıymetli bir soru. Bizim toplum olarak -Türkiye olarak-, özeleştiri yapmamız gereken bir konu. Yıl 2017 ve Türkiye’nin savunma sanayinde geldiği nokta, tamamen kabul edilemeyecek derecede yetersiz. Cumhuriyet tarihi ile birlikte geçirdiğimiz 90 senelik bir zaman dilimi var. Bu sürenin özleştirisini yapmak zorundayız. Biz bu süreyi değerlendiremedik, bu gayet açık. Tabi bundan sonra değerlendireceğiz. Şu anda Savunma Sanayi Müsteşarlığı’mızda çok ileri düzeyde hızlı ve yoğun çalışmalar olduğunu yakinen takip ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri stand alanını gezerek, firmaların ürünleri ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.

FİRMALAR, ÇALIŞMALARINI ANLATTI

2 gün süren etkinlik boyunca Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi firmaların temsilcileri savunma ve havacılık sanayinin Türkiye’de geldiği noktaya değinerek, yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Trakya Bölgesi’nde savunma ve havacılık sanayinin ihtiyaç duyduğu makine ve techizat üretimi için gerekli ekipmanın mevcut olduğu ve bu anlamda bölgenin, avantajlı bir konumda olduğu vurgulandı. Ancak savunma ve havacılık sanayine ham madde üreten firmaların daha çok Ankara ve Kırıkkale’de kümelenmiş olmasının da bir dezavantaj oluşturduğuna dikkat çekildi. Trakya 2’nci Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerleştirme Zirvesi ve Sergisi, katılımcıların toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

Editör : Tuğberk Erdem
1794 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu