Bir Gün De Olsa, Meydanların Hâkimi Oldular!
reklam
09 Mart 2018
Bir Gün De Olsa, Meydanların Hâkimi Oldular!

Bir Gün De Olsa, Meydanların Hâkimi Oldular!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Çorlu’da düzenlenen etkinlik programıyla kutlandı. Çorlu Belediyesi ve Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından organize edilen ve çelenk sunumu ile başlayan kutlama programı, Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti.

Çorlu Belediyesi ve Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından organize edilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlama Programı, Atatürk Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı. Törene; Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Yıldıray Arıcı, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu.

EŞİTLİK, KALKINMA ve HUZURLU YAŞAM ÖZLEMİ

Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen kadınlara hitaben konuşan Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şefika Koca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihsel sürecine değindi. Kadın Meclisi Başkanı Koca “Bu gün, 8 Mart 2018. 8 Mart, dünya kadınlarının eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Öncelikle kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, yürekten kutluyorum. Kadınlarımızın temel hakları ve özgürlükleri yoktu, üzerine yokluğu, kıtlığı, fakirliği de ekleyin. Yetmezmiş gibi bir de cahil mollaların kadınlarımızı iyice ezen dayatmalarını ilave edin. Siz düşünün, ne haldeydi kadınlarımız. Çarşaf ve peçe altında hayat sürmeleri, evlerinde 4 kadınla evli erkekle yaşamaları. Bu onur kırıcı âdetin yanı sıra kadına boşanma hakkı verilmemiş olması ve erkeğin sadece ‘Boş ol!’ dediğinde, kadının güvencesiz, parasız, güçsüz ve yoksul olarak orta yerde kalıverme ihtimali, kadınların ne kadar zavallı bir durumda olduklarını gösteriyordu.” diye konuştu.

ATATÜRK’E TEŞEKKÜRÜ, BİR BORÇ BİLMELİYİZ

Konuşmasına devam eden Koca “İnsanlığın devamı için olmazsa olmaz kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı’mızın kazanılmasında önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Yeri geldiğinde cephede savaşmış, yeri geldiğinde cephe gerisinde destek olmuştur. Savaşın ardından ülkenin kalkınmasında kadınlarımız en ön saflarda yerlerini almıştır. Bunu fark eden Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin kalkınmasında kadının yerini ve önemini vurgulayarak, 1934 senesinde pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını kazandırmıştır. Kadınlarımıza eşinin yanında, eşit şartlarda birer birey olarak Anayasal haklardan faydalanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yaptırmıştır. Kadınlarımıza kazandırdığı tüm bu değerler için Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkürü bir borç bilmeliyiz.” dedi.

KADINLARIN İŞ YÜKÜNE KATILIM ORANI DÜŞÜK

Koca “Cumhuriyet Dönemi’nde hak ve adalet adına yapılmış tüm bu iyileştirmelere rağmen ne yazık ki hala ülkemizdeki okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın oranı yüzde 5’tir. Kadının toplumsal yaşama katılımını sağlayan ilk yer ailedir. Ailede kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesine odaklanılmalıdır. Kadınlarımızın eğitimden uzak olması, gelecek nesillerdeki kız çocuklarının da eğitilmemesi demektir. Aile içinde başlayan eğitim, eşitlik ve birlikte karar verebilme prensibi ile başlamalıdır. Kendisi ile barışık, üretken ve girişken, daha bilinçli genç toplumlar oluşturulmasına katkı sağladığı gibi çocukların arasında cinsiyet farkının gözetilmediği, daha eşitlikçi bir düzene varmalarında etkili oluyor. Günümüzde kadınlar ekonomik güçlenme anlamında erkeklerin gerisindedirler. Tam bir gelir olarak değil, aile ekonomisine bir katkı sağlaması olarak görülen kadınların ev ve iş yüklerinden ötürü kadın daima ezilen oluyor. Türkiye, Avrupa ülkelerinin arasında kadınların iş yüküne katılım oranının en düşük olduğu ülkedir. İş arayan kadınlarımızın arasındaki işsizlik oranına baktığımızda ise yüzde 31’dir.” diye konuştu.

ŞİDDET, TACİZ ve TECAVÜZ VAKALARI ARTTI

Konuşmasının bir bölümünde günümüz Türkiye’sine de ayna tutan Koca “Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü daha unutmamalıyız; ‘Bir milletin medeniyetini ölçmek istiyorsanız, kadınlarına nasıl muamele yapıldığına bakın!’ Atamızın bu sözünden yola çıkarak Türkiye üzerindeki kadınlarımıza baktığımızda, kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddet, taciz, tecavüz vakaları her gün basınımızda yer almakta ve yükselişe geçmektedir. Yaşanılan olayları duydukça, ana yüreğimiz dağlanmaktadır. Burada cinsiyet eşitsizliği ve eğitimsizliği devreye giriyor. Bu ülkede her 100 kadından 37’si, kendisini güvende hissetmiyor. Kadının, Cumhuriyet tarihinden önceki döneme dönerek, kafes içerisinde yaşaması isteniyor. Sosyal hayata katılımı ‘Pembe Otobüs’, ‘Pembe Treleybüs’ gibi farklılaştırma isteği ile perçinlenmek isteniyor. Aile ile toplum arasında köprü görevi gören kadınlarımızın nasıl yaşayacağını, ne giyeceğini, seçme ve seçilmesini zorlaştıran, karar verme yetkisini elinden almaya çalışılan kadınlarımızın, tüm bu amaçla oluşturulan baskılara girmek istememesi kadın cinayetlerini ortaya çıkarıyor. Kadına ve çocuğa uzatılan ellerin bir an önce iyileştirilmiş yasalarla durdurulmasını diliyorum.” dedi.

KADIN UYANIRSA, DÜNYA UYANIR!

Koca, yaptığı konuşmaya “Kadının uyanmasından korkuyorlar! Kadın uyanırsa, dünya uyanır! Kadın uyanırsa, dünya değişir ve güzelleşir. Hayatı tutabilmek, sevgiyi kaçırmamak, keşke dememek için günümüz mutlu, hayalleriniz tatlı olsun. Her şey gönlünüzce olsun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.” sözleriyle son verdi.

Yoğun yağış altında düzenlenen etkinlik kapsamında Çorlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından katılımcılara şal ve karanfil dağıtılırken, kadınlar düzenlenen Hanımeli Kermesi’nde el emeklerini satışa sundular. Kadınlar son olarak günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Editör : Tuğberk Erdem
1705 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu