57'nci Alay Yürüyüş Komitesi, 8'inci Kez Çanakkale Yolunda
reklam
15 Mart 2018
57'nci Alay Yürüyüş Komitesi, 8'inci Kez Çanakkale Yolunda

57'nci Alay Yürüyüş Komitesi, 8'inci Kez Çanakkale Yolunda

57’nci Alay Yürüyüş Komitesi, Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıkla anılan 57’nci Alay için 8’inci kez Çanakkale’ye yürüyor. Tekirdağ'dan yola çıkan kafile, 5 günlük yürüyüşün ardından Çanakkale Şehitleri Anma Töreni’ne katılacak.

57’nci Alay Yürüyüş Komitesi, Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıkla anılan 57’nci Alay için 8’inci kez Tekirdağ’dan Çanakkale’ye yürüyor. Tekirdağ’dan yola çıkan kafile, 5 günlük yürüyüşün ardından 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Töreni’ne katılacak. 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi için Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen ve büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen uğurlama törenine; Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, gaziler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

ÇANAKKALE’YE ATILAN İLK ADIMIN SESİDİR TEKİRDAĞ

Uğurlama töreninde konuşan ve 57’nci Alay’ın sergilediği kahramanlık destanını anlatan 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Yılmaz “Bundan tam 8 yıl önceydi, böyle bir sevdayı başlatmak, böyle bir yüreği Çanakkale’ye taşımak için dostlarımızla bir araya gelmiştik. İçimizde ‘Yapabilir miyiz?’ diye bir gram bile kuşku olmadı. Bu işi başaracaktık. Mustafa Kemal’in Alayı’nı, Çanakkale’ye taşıyacaktık. Tekirdağ ile Mustafa Kemal’in ilişkisini; Tekirdağ’a, çevresine ve Çanakkale’ye taşıyacaktık. Tekirdağ, Çanakkale’ye atılan ilk adımının sesidir. Çanakkale Destanı’nın yazılmaya başlandığı yerdir Tekirdağ. Mustafa Kemal’in; 01 Ocak’ta aldığı görevi, 02 Şubat’ta Tekirdağ’da, 19’uncu Fırka, 19’uncu Tümen ile örtüştürerek Alaylarını burada bütünleştirmesi ve buradan cepheye gidişi ile başladı her şey. Süre çok azdı, cephe beklemiyordu ve Mustafa Kemal diğer alayları beklemeden, o güne kadar istişare yaptığı ve birlikte olduğu Hüseyin Avni’ye 22 Şubat’taki sancağını devretti. Belediyeler ve Valiliğimiz bize destek verdiği sürece, bu sancağı her sene Çanakkale’ye taşımaya devam edeceğiz.” dedi.

DÖNMEYİ DÜŞÜNMEDİLER ve DÖNMEDİLER DE…

19’uncu Tümen ve 57’nci Alay’ın Tekirdağ’da kurulmasının, Tekirdağ halkı için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “‘Çanakkale, Tekirdağ’dan başlar!’ demiştik. Burada, parolamızı böyle koymuştuk. Bunun için de bir sempozyum yapmıştık. O dönemde çok da etkili oldu. Ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19’uncu Tümeni ve 57’nci Alayı burada kurması; Tekirdağ’ımız için ayrı bir gurur kaynağı olmuştur. Ama en önemlisi de Hüseyin Avni Bey komutasındaki 57’nci Alay’ın, giderken verdikleri mesajdır. Dönmeyi düşünmediler ve dönmediler de… Biz şimdi bu aziz hatıranın 103’üncü yılında, 8 yıldır Hikmet Bey ve arkadaşlarının buna başlamış olmasını kutluyorum. Bu 8 yıldır düzenlenen törenlerin tamamında bulundum. Bazılarında, yürüyüşe de katıldım. Elbette Tekirdağlılar’ın tamamının heyecanını, vatan sevgisini, Çanakkale Savaşı’nın gururunu, Çanakkale’ye taşıyacaklar. Yolunuz açık olsun. Gönlümüz sizlerle. Türk milletinin tarihinde, Çanakkale gibi destansı zaferler oldukça fazladır. Ama bunların başında Çanakkale gelir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır. Biz de her yıl Çanakkale’yi anmaya devam edeceğiz. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin.” diye konuştu.

57’NCİ ALAY, TÜRKİYE DEMEKTİR!

Törende konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız ise “57’nci Alay; 01 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ Yerçeşme’de kurularak, 3’üncü Kolordu bünyesindeki 19’uncu Fırka’ya bağlanmıştır. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verildikten sonra, bir daha dönmemek üzere Çanakkale’ye doğru yola çıkmıştır. 57’nci Alay, Türkiye demektir. 57’nci Alay demek, bir memleketin kurtuluş azmi, varoluş mücadelesi demektir. 57’nci Alay, bir milletin sancağa dönüşmesi demektir. Çanakkale’de savaşan 450 bin askerin ve 253 bin şehidin her birinde, 57’nci Alay’ın ruhu ve inancı vardır. Ruhları şad olsun. Bugün de bu ruhu Afrin’de Zeytin Dalı Operasyonu’nda bize gösteren kahraman ordumuzun aziz neferlerine, Allah’tan güç ve kuvvet diliyorum. Ayaklarına taş değmeden vatan topraklarına dönmelerini diliyorum. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve tüm kahraman gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Yolunuz açık olsun.” dedi.

Konuşmaların ardından 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi, Tekirdağ Valiliği’nin önünden Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Komiteye, protokol üyeleri de bir süre eşlik etti.     

Editör : Tuğberk Erdem
1686 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu