İddialara Rağmen, Canan Naciye Yurdseven Farklı Kazandı
reklam
18 Mart 2018

İddialara Rağmen, Canan Naciye Yurdseven Farklı Kazandı

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Çorlu Şubesi, 10’uncu Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz’ın da hazır bulunduğu seçimli kongrede gülen taraf, geçerli kabul edilen 189 oydan 157’sini alan Canan Naciye Yurdseven oldu.

TSD Çorlu Şubesi, 10’uncu Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. 17 Mart 2018 Cumartesi günü saat 12.00’de başlayan ve Çorlu Belediyesi’nin 5’inci katında yer alan Seminer ve Konferans Salonu’nda yapılan kongrede, TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz da hazır bulundu. TSD Çorlu Şubesi’nin 10’uncu Olağan Kongresi’nde, başkanlık için 2 isim yarıştı. Hazirun cetvelindeki 201 kayıtlı üyeden 190’ını sandık başına giderken, geçerli kabul edilen 189 oydan 157’sini alan mevcut Başkan Canan Naciye Yurdseven, 3 yıllığına yeniden başkanlık görevine seçildi. Seçime kırmızı liste ile giren ve yaptığı konuşmada kamuoyu gündemini uzun süre meşgul edecek iddialar ileri süren TSD Çorlu Şubesi Başkan Adayı Bilgin Can ise 32 oyda kaldı. Rekor seviyede katılım yüzdesinin (yüzde 94,53) yakalandığı seçimde, 1 oy da geçersiz sayıldı.

HATIRLA, MİNNETLE OY KULLANMAYIN!

TSD Çorlu Şubesi 10’uncu Olağan Kongresi, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Akabinde divan kurulu üyeliklerine seçilen TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz, İsmet Orta ve Serdar İyidoğan, salonda kendilerine ayrılan yerlere geçtiler. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Denetim Kurulu Raporu, Bilanço ve Gelir-Gider Hesapları’nın okunmasının ardından hazırlanan raporlar, oy birliği ile kabul edildi. Ardından seçime girecek olan başkan adaylarının kendilerini ifade edebilmeleri adına kendilerine söz hakkı tanındı. TSD Çorlu Şubesi 10’uncu Olağan Kongresi’nde ilk söz alan, seçim yarışına kırmızı liste ile katılım gösteren muhalif Başkan Adayı Bilgin Can oldu. Konuşmasına, salonda bulunan katılımcılara teşekkür ederek başlayan Bilgin Can “Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte herkes, ister istemez birbirleriyle görüşmeler halinde bulundu. Herkes herkes hakkında konuşuyor ve oy talebinde bulunuyor. Benim sizden ricam, lütfen ama lütfen oy kullanırken hatırla, minnetle oy kullanmayın arkadaşlar! Kim olursa olsun, ne kadar yakınınız olursa olsun, biri size gelip de ‘Bilgin’e oy verin.’ dediği için lütfen bana oy vermeyin! Buna, yönetim listemdeki arkadaşlar da dâhildir. Ve aynı şekilde bu durum, karşı taraftaki Canan Hanım için de geçerlidir. Peki, ama neden? Bizim için esas olan engelli hakları değil midir, engelli refahı değil midir? Önce bizleri dinleyin, daha sonra da özgür iradenizle kendi kararınızı yine kendiniz verin.” dedi.

DERNEK BÜTÇESİNDEN BAŞKAN’IN ŞAHSINA ARAÇ KİRALANDI

Konuşmasına devam eden Bilgin Can “Mevcut yönetimin engellilere karşı duyarsız yaklaşımı, sağlıksız iletişimi, dernek haklarının ve bütçesinin mevcut Başkan tarafından ‘Kendi düşüncem’ denilerek şahsi amaçlar doğrultusunda kullanılması, engelli üye sayısının yükseltileceği yerde sabit tutulması veya düşürülmesi, mevcut yönetimin değiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Tarafımızdan bilinen Dernek Başkanı’nın en son harcaması, kendi şahsına dernek bütçesinde kiraladığı araçtır. Bu kiralık aracın 2 veya 3 aylık tahmini maliyeti, 1 yıllık üye aidatı gelirinden fazladır. Bundan önceki biline harcamaları ise Hilton Oteli’nde tavla turnuvası düzenlenmesi ve basın mensuplarına kahvaltı verilmesidir. Madem bu tavla turnuvası Hilton’da yapılabiliyordu da, bugün bu toplantıyı neden burada yapıyoruz. Bakın hepimiz tıkış tıkış oturuyoruz. Hilton Oteli, bilinen en lüks oteldir arkadaşlar. Buradaki etkinlik için harcanan para, tam anlamıyla israftır. Keyfi olarak yapılan bu harcamalarla; kaç tane engelliye ihtiyaç duyduğu medikal malzeme alınabilir, kaç tane engelliye eğitim bursu sağlanabilir, ihtiyaç sahibi kaç engelliye kira, yiyecek ve giyecek yardımı yapılabilirdi? Dolayısıyla Başkan’ımızın kendini özel hissetmesini değil, bizleri önemli hissettirmesini beklemek en doğal hakkımızdır. Başkan’ın asli görevlerinden bir tanesi de üyelerini yüceltmesidir. Üye başı 15 lira olmak üzere toplanan aidatlarla derneğimizin 1 yıllık geliri, mevcut başkanın şahsına kiraladığı araç gideri kadardır. Dernek bütçesinin bu kadar rahat ve savurgan kullanılmasına karşın, aidatlarını ödeyemeyen üyelerin üyelikten düşürülmesi düşündürücü ve üzüntü vericidir. Bu durum dernek tüzüğüne uygun olsa da etik olarak uygun değildir.” diye konuştu.

MUHALİF OLUR DÜŞÜNCESİYLE ÜYE YAPILMADI

Can “İlk dernek yönetiminde bulunmam vesilesiyle yapılan büyük işlere, ben dâhil herkes şahit oldu. Bunun en büyük örneği Sakatlar Okulu’dur. Her yeni gelen yönetimin, bir önceki yönetimden daha büyük işler yapmasını beklemek, biz üyelerin en doğal hakkıdır. En son dernek ziyaretimizi, aidatları ödemek için gerçekleştirdik. Bu ziyaretimizde tanık olduğumuz, derneğe üye olmak için gelen bir şahsın, önümüzdeki seçimlerde sırf ‘kendisine muhalif olacağını’ düşünen mevcut Başkan’ın şahsın üyeliğini kabul etmeyeceğini söylemesi, kendi çıkarlarını dernek çıkarlarından üstün tuttuğunu hepimize kanıtlamıştır. Bu durumdan duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdiğimiz de Sayın Başkan’ın ‘İstediğimi kabul ederim, istediğimi kabul etmem.’ demesi, bizi ayrıca şaşkınlığa uğratmıştır.” dedi. Can’ın yaptığı bu açıklamanın ardından salonda bulunan üyelerden tepki sesleri yükseldi. Can’ın yaptığı konuşmaya müdahale eden TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz, seçilmesi durumunda Can’ın yapacağı projelerden bahsetmesini istedi.

BEN EMPATİ KURMUYORUM, BEN ENGELLİNİN KENDİSİYİM

Can “Muhtemelen içinizde bulunan en genel engelli benim. Bir otobüse binememenin ne demek olduğunu, kaldırıma çıkamamanın ne demek olduğunu, insanların acıma bakışlarının bir engelliye ne hissettirdiğini ben bilirim. Sayın Başkan’ın kendisini benimle kıyaslaması ve derneği yönetirken zorluk çektiğini dile getirmesi, ilginç ve düşündürücüdür. Başkan’ın rahat etmek istemesi -ki bunu araç kiralama konusunda kendisi dile getirmiştir-, bizimle empati kuramayacağını göstermiştir. Beklentimiz; bizim gittiğimiz yollardan gidip, bizim çektiğimiz zorlukları görüp, ona göre yönetim yapmasıydı. Ama gördük ki bu durum maalesef gerçekleşmemiştir. Arkadaşlar ben empati kurmuyorum, ben engellinin kendisiyim. Ben bir arabaya bakıp, şurada bir engel var demiyorum. Ben o engelleri kendim yaşıyorum. Böyle bir şey yok! Canan Hanım’ın oğlu Burak kardeşimi, başımın üzerinde taşırım. Canan Hanım’ın da özverili bir engelli annesi olduğundan hiç kimsenin bir şüphesi yoktur. Tamam, ama ben de o zaman ‘Benim karım var’ diye Kadınlar Meclisi’nin Başkanı mı olayım? Bu mantıklı mıdır yani?” diye konuştu.

TSD TÜZÜĞÜ’NÜN 32’NCİ MADDESİ’Nİ HATIRLATTI

Konuşmasının son bölümünde TSD Tüzüğü’nü de hatırlatan Can “Konuşmama son verirken Oturum Başkanı’ndan, genel kurul kararı alındıktan sonra derneğe üye kaydının yapılıp yapılmadığının tespitini ve ayrıca başkan adayının, TSD Tüzüğü’nün 32’nci Maddesi’nin A Bendi’nde belirtilen ‘Şube yönetim kurulu, şube genel kurulunca, tek dereceli olarak sakat üyeler arasından seçilecek 1 başkan’ açıklamasına uygunluğunun tespitinin, eğer uygun değilse adaylığının kabul edilmemesini rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ARAÇ KİRALAMAK, GENEL MERKEZ TÜZÜĞÜNDE VAR

Can’ın ardından söz alan mevcut Başkan Canan Naciye Yurdseven ise “Tekrar merhabalar! Araç kiralama konusunda faaliyet raporumuzda, Genel Merkez’imizin ve Yönetim Kurulu’muzun kararının alındığına dair bir ibare vardır. Onun dışında TSD Genel Merkezi Tüzüğü’nün 33’üncü Maddesi’nin E Bendi’nde ‘Gerekli görüldüğü hallerde, 14 yaşından büyükler için sanayi alanında uygulanan asgari ücretin brütü tutarında aylık harcamayı tek başına yapabilir. Şube başkan ve başkan vekilinin görevleri içerisinde bu harcamalarla ilgili belgeleri ayrıca imzalar, istenmesi halinde harcamalarla ilgili açıklamayı, şube genel kurulunda yapar.’ ifadesi yer almaktadır. Ve sizlere Faaliyet Raporu’nda, bu durumu kendimiz ibraz ettik. Onun dışında süre 3 ay idi. Kiralama şirketi tarafından en az 3 aylık süre ile kiralandığı için, bu aracı 3 ay süreliğine kiraladık. Akabinde 1 ay dolmadan, kendime araç aldım. 2017 yılının 8’inci ayında araç sahibi oldum ve o araç ile bugüne kadar evlerine erzak taşıdığım, engelli üyelerimi alışverişe götürdüğüm, hastaneye götürdüğüm dahi olmuştur. Yani bu 8 aylık süre içerisinde, kendi cebimizden yaptığımız harcamaları da ibraz etmek durumundayım o zaman.” dedi.

KONGRE KARARI ALDIĞIMIZ İÇİN ÜYE KAYDI YAPMADIK

Yurdseven “Bununla birlikte üye aidatı alınması zorunluluğu şöyledir. Genel Merkezi’miz tarafından, yıllık asgari tutar olarak 15 lira belirlenmiştir. 2 yıl üst üste aidatlarını ödemeyen üyeler, üyelikten düşürülür. Şimdi bugün burada ne dedik; ‘Gelin sandığınıza oy verin!’ bu sizin en doğal hakkınızdır. Bu sizin, seçme ve seçilme hakkınızdır. Aidiyet duygusunu yaşatabilmek için TSD Çorlu Şubesi’nde veya herhangi bir şubede, üyeliğinizin belgesidir aidatlarınızı ödemeniz. Yani aidiyet duygunuzdur aslında. 15 lira, temsili bir rakamdır. Ama onun dışında 3 yıllık faaliyetlerimizden kazanımlarımızda Faaliyet Raporu’nda görülmüştür. Gelelim ‘üye kabulü yapılmadığına’ dair açıklamaya… Yaklaşık 2,5 senedir görevdeyim. 07 Ekim 2015 tarihinde görevi aldım. İlk 1 sene içerisinde değerli başkan adayı arkadaşımızın ve ekibinin, dernek faaliyetlerine katılımı söz konusu idi. Sonrasında gelmediler. Hatta kendisi de 4 yıl boyunca aidatlarını ödemediği için, uzaklaştı bir süre. Ve başkan adaylığı söz konusu olduğunda, geldiler ödediler. Normalde 2 yıl üst üste aidatını ödemeyen, Genel Merkez tarafından üyelikten düşürülür. Bu kararı ben tek başıma vermiş değilim. Üye almama da şöyle söz konusudur;  kongre kararı aldığım için, yani bu tarihte kongremizin yapılacağının tarihini aldığım için 2 aydır üye kaydı, harcama ve başka hiçbir şeyin kararını almıyoruz. Sadece ve sadece kararımız, bu kongreye odaklanmıştı. Ondan sonrasında üye kayıtlarımı -ki zira kendileri evraklarını zaten bıraktılar-, 1 kişinin de eksik evrakı olmadığı için aldık. Sadece söylediğimiz askıya aldığımız yönündeydi. Çünkü kongre kararı almıştık. Bunun da açıklaması böyledir.” diye konuştu.

BENİM ENGELLİLİK DURUMUM, YÜZDE 129

Konuşmasına devam eden Yurdseven “1974, Çorlu doğumluyum. 1994’te, Bora ve Burak adında ikiz çocuk annesi oldum. İlk hastalıkları ile tanışmam, 02 Haziran 1997 tarihinde oldu. Her ikisi de serebral palsi. Biri yüzde 80, birisi ise yüzde 49 oranında. Elbette ki sizin yaşadığınız sıkıntıyı ben anlayamam demiyorum. Empati de kurmuyorum. Ama sosyal hayatta, sağlık hayatında, eğitim hayatında 2 tane pırlanta gibi delikanlı yetiştirdim. Onun için diyorum ki benim engel durumum, onların engel durumundan şu şekilde fazlaydı. 80 artı 49, yüzde 129 oranında engelliydim. Kendimi anlattım, çocuklarımı anlattım, hastalıklarını anlattım ve topluma engellileri hazırladım. Aslında bizim buradaki görev alma amacımız, sizleri en iyi şekilde anlatmak. Görme engelli, işitme engelli, fiziksel engelli, zihinsel engelli veya süre gelen hastalıklardan, hayatını engelli şekilde geçirmek zorunda olan bütün üyelerimi kucakladığıma inanıyorum.” dedi.

İLK TÜZÜK KURULTAY’INDA BU MADDE KALDIRILACAK

Başkan Adayı Bilgin Can’ın sorduğu son sorunun cevabını ise TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz verdi. Boyraz “Şu an İçişleri Bakanlığı’ndan bize geldi. Şu an değil, bu gelen 3’üncü tebligat. Ama biz Tüzük Kurultayı yapmadığımız için değiştiremedik. Ayırımcılık Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle ‘32’nci Madde’yi kaldırın.’ dediler bize. Dolayısıyla bizim şu anda sadece Canan Hanım değil, 10’un üzerinde sağlıklı olduğunu gördüğümüz başkanlarımız var. Tüzük kanunun üzerinde değildir, kanun her zaman tüzüğün üzerindedir. İlk Tüzük Kurultayı’nda bunu değiştireceğiz. O yüzden biz şu anda Canan’a aday olma dediğimiz zaman, ilk mahkemede Genel Merkez suçlu bulunur. Ve biz ceza ödemek durumunda kalırız. Bunu yaşadık çünkü. Dediğim gibi, tüzüğü değiştirme kararı aldık ama kurultayı henüz yapamadık.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından oy kullanma işlemine geçildi. Saat 15.00’da sona eren oy kullanma işlemi sonucunda, geçerli sayılan 189 oydan 157’sini alan mevcut Başkan Canan Naciye Yurdseven, 3 yıllığına yeniden başkanlık görevine seçildi. Seçimin ardından başkan adayları birlikte basın mensuplarına poz verdiler.     

Editör : Tuğberk Erdem
1745 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu