Sen Rahat Uyu Şehidim, Bayrak İnmez Vatan Bölünmez
reklam
19 Mart 2018

Sen Rahat Uyu Şehidim, Bayrak İnmez Vatan Bölünmez

Çorlu’da, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik programı düzenlendi. Atatürk Meydanı’nda başlayan program, Çorlu Şehitliği’nde gerçekleştirilen tören ve şehit mezarlarına karanfil bırakılması ile devam etti.

Çorlu’da, Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik programı düzenlendi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Meydanı’nda toplanan ve saat 10.30 itibariyle Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç önderliğinde harekete geçen coşkulu kalabalık, Salih Omurtak Caddesi’ni takiben anma programının icra edileceği Çorlu Şehitliği’ne kadar kortej halinde geldi. Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen programa; Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Erdoğan Çolakoğlu, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Sevinç, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Serkan Gürzsoy, Saadet Partisi (SP) Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Murat Vakitçi, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kerim Atalay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Örgütü Başkanı Yıldıray Arıcı, Büyük Birlik Partisi (BBP) İlçe Başkanı İsmail Ceylan, İYİ Parti İlçe Başkanı Tuncay Kırmızıgül, askeri ve mülki erkân, resmi kurumların temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, gaziler, şehit aileleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Erdoğan Çolakoğlu ile Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın sırasıyla Çorlu Şehitliği’nde bulunan anıta çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve askeri tören mangası tarafından saygı atışı gerçekleştirildi. Akabinde okunan İstiklal Marşı’mızın eşliğinde ay yıldızlı bayrağımız göndere çekildi.

SAYGI, ŞÜKRAN VE MİNNET DUYGULARIYLA ANIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen mesajın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanlığı’nda görev yapmakta olan Kurmay Yarbay Çağlayan Altıntaş gerçekleştirdi. Yarbay Altıntaş “Bugün, yüce Türk Milleti’nin birlik ve beraberliği, ülkemizin bağımsızlığı ve bütünlüğü için canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, yurdumuzun ve dünyanın dört bir köşesinde şehitliklerde bazıları kefensiz ve bir mezar taşları dahi olmadan, ama görevini yapmış olmanın huzuru içinde yatan kahraman askerlerimizin, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için canlarını feda eden gözü pek polislerimizin, hak ve menfaatlerimizi koruma uğrunda görev yaparken çeşitli ülkelerde yapılan hain saldırılar sonucu şehit olan diplomatlarımızın, yurdumuzun en ücra köşelerinde insanımızı aydınlatma yolunda fedakârca görev yaparken şehit edilen öğretmenlerimizin, vatan ve cumhuriyeti koruma uğrunda canlarını feda eden vatandaşlarımızın, şehitlik mertebesine ulaşmalarının anıldığı gündür. Bugün aynı zamanda şehitlerimizin kaybından dolayı duyduğumuz aşırı hüznün yanında, tam 1 asır önce bir ulusun küllerinden doğarak varoluş mücadelesi verdiği, yenilgiler ve toprak kayıpları ile uzun yıllar süren umutsuzluğa ve kötü gidişe son vererek itibar kazandığı, harp tarihine altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin103’üncü yıl dönümünü kutlamanın da haklı gururunu yaşıyoruz. Kahraman şehitlerimizi böyle bir günde saygı, şükran ve minnet duygularıyla bir kez daha anıyoruz.” dedi.

TARİHİMİZ, KAHRAMANLIK DESTANLARIYLA DOLUDUR

Yarbay Altıntaş “Bugün, bayrağımızın sonsuza kadar göklerde özgürce dalgalanması, ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığı ve bütünlüğü ile ulu önder Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma ve geçme uğrunda ettikleri yeminlerine sadık kalarak, canlarıyla bu toprakları vatan yapan, kanlarıyla bayrağımızı renklendiren, Türk ulusunun ‘Yok oldu!’ denildiği anlarda bile dirilmesini sağlayan, milletinin vicdanında ve gönlünde en kutsal ölümsüzler olarak yaşayan, kahraman şehitlerimizin günüdür. Tarihimiz, her millete nasip olmayan, kahramanlık destanlarıyla doludur. Malazgirt’te, Balkanlar’da, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, terörle mücadelede, demokrasi uğruna 15 Temmuz’da, Fırat Kalkanı’nda ve devam etmekte olan Zeytin Dalı Harekâtı’nda destanlar yazılmış, Türk vatanseverlik, asalet ve kahramanlık değerleri, en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Devlet’imizin kurucusu ve Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Muharebeleri’nde Alay Komutanı dâhil hepsi şehit olan 57’nci Alay’ın kahraman askerlerinin sahip olduğu bu yüksek ruhu, şu şekilde anlatır: ‘Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre. Yani ölüm muhakkak! Birinci siperdekiler, hiç biri kurtulmamacasına şehit düşüyor. İkinci siperdekiler, yıldırım gibi onların yerlerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Bomba, şarapnel ve kurşun yağmuru altında öleni görüyor, 3 dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir tereddüt bile göstermiyor. Sarsılmak yok! Ölüyor, öldürüyor. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, dünyanın hiçbir askerinde olmayan hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesi’ni kazandıran, bu yüksek ruhtur.’” diye konuştu.

TÜRK MİLLETİ’NİN KALBİNDE YAŞAYACAKLAR

Altıntaş “İşte bugün, ülkemizin birlik ve bütünlüğü ve halkımızın huzuru için canını verenlerin gösterdiği kahramanlık ve fedakârlık, bu yüksek ruhun devam ettiğinin en büyük göstergesidir. Değerli şehit aileleri! Evlatlarınız, kendilerinden öncekiler gibi içtikleri askerlik yeminine sadık kalarak, vatan ve millet uğrunda canlarını seve seve feda ettiler. Onlarla ne kadar övünseniz, ne kadar gurur duysanız azdır. Sizler böyle kahraman evlatlara, bizler ise böyle yüce silah arkadaşlarına sahip olmanın haklı gururunu taşıdığımız sürece, şehitlerimizin ruhu şad olacak ve sonsuza dek Türk Milleti’nin kalbinde yaşayacaktır.” dedi.

AYNI KARARLILIK ve AYNI İNANÇLA DİMDİK AYAKTAYIZ

Altıntaş “Yüce Türk Milleti’nin ölümsüz, kahraman şehitleri! Bizler; bu topraklarda bağımsız ve onurlu yaşamanın, şanlı al bayrağımızı göklerde özgürce dalgalandırmanın bedelinin nasıl ödendiğinin, bu uğurda nasıl fedakârlıklara katlanıldığının bilinci içerisindeyiz. Bugün, bu vatanda yaşayabiliyorsak, hiç şüphe yok ki kadını erkeği, genci yaşlısı ile bu kutsal toprakları kanlarıyla sulayan siz aziz şehitlerimize borçluyuz. Bizlere emanet ettiğiniz şanlı bayrak ve kutsal vatan için nöbet sırası, şimdi bizdedir. Aldığımız yüce emaneti kendimizden sonra gelenlere devretmeden, son nefesimizin verilmeyeceği bilinciyle dimdik vazifemizin başındayız. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensupları olarak bizler, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda atalarımızın sergilediği kararlılık ve inançla bugün de diyoruz ki; ‘Sizler toprağın bağrında şerefle yatarken, mensubu olduğumuz milletimiz ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, 21’inci yüzyılda da bize emanet ettiğiniz vatanı korumak için dimdik ayaktadır. Şanlı bayrağımızın dalgalandığı her karış vatan toprağı, bizden sonra da her ne pahasına olursa olsun korunacaktır. Uğruna şehit olduğunuz bu vatan ve cumhuriyet, mevcudiyetimizin esası olarak sonsuza dek yaşatılacak ve nesillerden nesillere devredilecektir. Bu duygularla sözlerime son verirken; başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, vatanın bağımsızlığı, Türk Ulusu’nun birlik ve beraberliği için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları, şad olsun.” diyerek konuşmasına son verdi.

AFRİN ŞEHİR MERKEZİNDE, BAYRAĞIMIZ DALGALANIYOR

Yarbay Altıntaş’ın ardından Şehitlik Anı Defteri’ni imzalamak üzere kürsüye gelen Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç “Belki hepiniz biliyorsunuz ama şu anda İlçe Jandarma Komutanı’mızın da belirttiği üzere Türk Bayrağı’mız, Afrin şehir merkezine asılmış. Çok anlamlı bir günde, çok anlamlı bir mesaj oldu bize. Allah, tüm kahramanlarımızdan razı olsun. Biz de Çorlu olarak, Afrin süreci başladığından beri üzerimize düşen tüm görevleri yaptık. Bugün de bu anlamlı günde, şehitliğimizi doldurdunuz. Ben tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyemize ve sivil toplum örgütlerimize çok teşekkür ediyorum. Allah, hepinizden razı olsun.” dedi. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Şehitlik Anı Defteri’ni imzaladığı açıklamasında “Türk Milleti’ne hayat veren, kahraman şehitlerimiz. Her biriniz vatan, millet ve istiklal uğruna, canlarınızı seve seve verdiniz. Sizler, kimseye nasip olmayan bir yerde, insanımızın gönlünde yaşamaya devam ediyorsunuz. Şehitler ölmez; ya toprak olur ölümsüzleşir ya da bayrak olur ebedileşir. Yüce Türk Milleti’ne bıraktığınız bu ruh, bugün terörle mücadele harekâtı, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Fırat Kalkanı ve günümüzde de devam eden Zeytin Dalı Harekâtı’nda ortaya konan fedakârlık ve kahramanlıklarda ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve değerli silah arkadaşları olmak üzere 103’üncü yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi’ni ve şanlı tarihimizdeki nice zaferleri bizlere armağan eden, vatanın bölünmez bütünlüğü, Türk Ulusu’nun huzuru ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimiz! Vatan size minnettardır. Manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyor, rahmetle anıyoruz. Ruhlarınız, şad olsun.” dedi.

ŞEHİT MEZARLARI ZİYARET EDİLDİ

Tören programının sona ermesiyle birlikte katılımcılar, toplu olarak şehit mezarlarını ziyaret ettiler. Şehitler için dua okunmasının ardından mezarlara kırmızı karanfiller sunuldu. Şehit ailelerinin de hazır bulunduğu şehitlik ziyaretinde, katılımcılar duygulu anlar yaşadılar. Türk Kızılayı Çorlu Şubesi, tören sonrasında bulgur pilavı ve hoşaf ikramında bulundu.

YANKI BELGESELİ İZLENDİ

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Çorlu Kültür Merkezi’nde 5’inci Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosu ile Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi tarafından “Şehitler Günü Özel Programı” gerçekleştirildi. Akabinde şehitlerimiz anısına hazırlanan “Yankı” belgeseli izlendi.

Editör : Tuğberk Erdem
1822 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu