Reflü ve Ülser Hastaları, Ramazan’da Nelere Dikkat Etmeli?
reklam
09 Mayıs 2018
Reflü ve Ülser Hastaları, Ramazan’da Nelere Dikkat Etmeli?

Reflü ve Ülser Hastaları, Ramazan’da Nelere Dikkat Etmeli?

Ramazan ayında oruç tutmayı sağlıklı kişilerin yapması gerektiğini belirten uzmanlar, reflü, ülser ve diyabet hastalarının oruç tutmasının tıbben sakıncalı olduğunu ve oruçluyken şikâyet oluşmasa bile organ hasarı oluşabileceğini ifade ediyorlar.

Konuya ilişkin olarak detaylı açıklamalarda bulunan ve özellikle de reflü, ülser ve diyabet hastalarının, oruç tutabilmelerini kolaylaştıracak bir ilaç önerisi istediklerini söyleyen Özel Çorlu Vatan Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Uzm. Dr. Yüksel Dere “İnsülin kullanan reflü, ülser ve diyabet hastalarının hiçbir şekilde oruç tutmamaları gerekiyor. Çünkü oruçluyken şikâyet oluşmasa da, her an ciddi tablolar oluşabiliyor.” dedi.

SON 15 GÜNDE ŞİKÂYETLER ARTIYOR

Reflü, ülser ve diyabet hastalarının günlük yaşam konforunun sağlanmasında 6 öğün beslenmenin ve düzenli ilaç kullanımının önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Yüksel Dere “Bu hastalıkları olan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmaları birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Hastalar 6 öğün beslenme zorunluluğu ve ilaçlarını düzenli almalarının gerekliliğine rağmen, doktor izin vermese de oruç tutuyor. Bu nedenle özellikle de Ramazan ayının son 15 gününde acil servislere yapılan mide kanaması ve akut dispepsi şikâyetleri artıyor. Sadece reflü, ülser tedavisi görüp, endoskopi ile de iyileşme saptadığımız kişilerin oruç tutmasına izin veriyoruz. Bu hastalarımıza da, iftar ve sahur arasındaki süreyi iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyoruz. Önerilerimize harfiyen uymalarını istiyoruz.” diye konuştu.

BU HUSUSLARA DİKKAT EDİN!

Oruç tutmasına endoskopi sonuçlarına bakılarak izin verilen reflü ve ülser hastalarının sağlıklı oruç tutabilmeleri için şunları dikkat etmesi öneriliyor:

-İftarda birdenbire yemeğe başlamayın. Önce bir çorba, salata veya komposto ile başlamaya özen gösterin.

-Hafif bir öğünle başladıktan yarım saat sonra ana öğüne geçin.

-Sahurda bir şeyler yiyip, 1 saat sonra yatmaya çalışın.

-Doktorunuzun Ramazan ayına özel olarak hazırladığı ilaç dozları ve saatlerine çok dikkat edin.

-Yağlı yiyeceklerden, çay ve kahve tüketmekten uzak durun. (Reflüsü olan hastalar için.)

DİYABETLİLERDE, ORGAN HASARI OLUŞABİLİR

Ramazan ayında sadece reflü ve ülser hastaları değil, diyabetlilerin de oruç tutması sakıncalı. İnsülin kullananlarda kan şekerinin ayarlanması, insülinin yemek öncesi yapılması ciddi bir düzen ve hassasiyet gerektiriyor. Aç kalınmasıyla birlikte vücutta yağ yakımıyla birlikte ‘keton’ denilen zararlı maddeler açığa çıkarak, hastanın komaya girmesine neden oluyor. Hastaların Ramazan ayında oruç tutarken şikâyet yaşamadıklarını söylese de, diyabete bağlı hasar oluşumunun devam ettiğini belirten Uzm. Dr. Yüksel Dere “Uzun süreli açlıklar nedeniyle, damarlarda kalınlaşma oluyor. Damar ve sinir uçları zarar görüyor. Oluşan hasarı düzeltmek gibi bir şansımız yok. Erken yaşlarda kalp hastalığı, sinir uçlarında his kayıpları, böbrek ve göz dibinde sorunlar oluyor. Çok büyük bir kanama olmadıkça hastada şikâyet olmuyor. Aniden körlük gelişebiliyor. Organlarda hasar oluşmaması amacıyla diyabetlilere, insülin de kullansalar ilaç tedavisi de görseler oruç tutulmasını uygun görmüyoruz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1630 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu