2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği, Büyük İlgi Gördü
reklam
09 Mayıs 2018
2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği, Büyük İlgi Gördü

2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği, Büyük İlgi Gördü

Yerel ürünlerin yaygınlaştırılması ve çoğaltılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Süleymanpaşa İlçesi Sahil Dolgu Alanı’nda yapılan ve gün boyunca süren 2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği büyük ilgi gördü

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği; üretici pazarları, yerel tohum stantları, yöresel ikramlar, sergiler, canlı performanslar ve Şarköy Yöresel Halk Oyunları gösterisi ile gün boyu vatandaşların ilgi odağı oldu. Şenliğe katılan ve farklı ilçelerden gelen üreticiler, yerel ürünlerin yaygınlaştırılması ve çoğalması amacıyla ellerindeki organik tohumların bir kısmını, başka üreticilerin getirdiği tohumlar ile takas etti. Düzenlenen etkinliğe; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan ve Dr. İpek Elif Atayman, Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, daire başkanları, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

GIDA, ÜLKELERİN BAĞIMSIZLIĞI İLE ÖZDEŞ

Düzenlenen etkinlikte konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Can “Gıdanın; günümüz dünya ülkelerinin bağımsızlığı ile özdeş hale geldiğini, yaşanan ekonomik krizlerde ve savaşlarda, özellikle bölgemizde yaşanan ciddi sıkıntılardan net olarak anlamış bulunuyoruz. Ülkemizde gıda güvenilirliği konusunda önemli ölçüde duyarlılık oluştuktan sonra, gıda egemenliği ve bağımsızlığı konuları ön plana çıkmıştır. Özellikle yerel kaynaklarımızın korunmasının önümüzdeki yıllarda, ülkemizin yetiştireceği sağlıklı nesillerin beslenmesi üzerinde ne kadar önemli olduğunu artık kavramış bulunuyoruz. Bu anlamda ülkemizde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kaynaklarımızın korunması, duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla inisiyatif almış olan belediye başkanlıklarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız, hep birlikte ülkemizin değişik yerlerinde farkındalık yaratmak için çalışmaktadırlar. Bu çerçevede Tekirdağ’da da Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’mız öncülüğünde düzenlenen ve bizlerin de paydaşları olduğumuz 2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği’nin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

TOHUM; BİZİM GENETİĞİMİZ, BİZİM GELECEĞİMİZ

Can’ın ardından konuşma yapan Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Işıkgör ise “Dilerim ata tohumlarınıza olan ilginizi arttırabiliriz. Düzenlenen bu etkinliğin amacı, yerel tohumlara olan ilgi ve alakayı geliştirmektir. Düzenlenen bu etkinliğin verimli olacağına inanıyorum.” dedi. Işıkgör’ün ardından konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan da “Tohum, bizim genetiğimiz. Tohumun gerçek sahipleri olan köylülerin geçimini sağlayacak ekonomik politikalar uygulanarak tohumların saklanması, elden ele aktarılması için var gücümüzle çalışmak zorundayız.” diye konuştu.

GIDA KONUSU, HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

Düzenlenen etkinlikte, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir konuşma yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Bu yıl 2’ncisini düzenlediğimiz Tohum Takas Şenliği’nin bu güzelliği içerisinde, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’nız olarak sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Elbette ki geçmişte doğallığı yaşamış yetişkinler olarak geleceğimiz olan çocuklarımıza bırakmamız gereken çok önemli miraslar var. Gıda konusu, her şeyden önemli… Çünkü çocuklarımızın doğal ürünlerle yetişmesi gerekiyor. Her yıl daha büyük organizasyonlarla gerçekleştireceğimiz Tohum Takas Şenliği’nin, ülkemiz tarımına katkı sağlayacağı inancındayım. Bugün, çoğumuzun görmediği ve unuttuğu o tohumları göreceksiniz. İnanıyorum ki dışa bağımlı kalmadan, kendi tohumlarımızı yetiştireceğiz. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalarla, Tekirdağ tarımına oldukça iyi bir yatırım yaptık. Yatırım yapmaya da devam edeceğiz. Meraların iyileştirilmesi, arıcılığın geliştirilmesi, yem bitkilerinin verilmesi, hayvancılık faaliyetlerine büyük katkı sağlamıştır. Bugün Prof. Dr. Canan Karatay da aramızda… Kendisi bu konuyla ilgili fikir ve önerilerini paylaşacak. Tohum Takas Şenliği’nin önümüzdeki yıllarda daha geniş organizasyonlarla gerçekleştirilmesini diliyorum.” dedi.

KARATAY HOCA, TEKİRDAĞLILAR İLE BULUŞTU

2’nci Yerel Tohum Takas Şenliği kapsamında Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, düzenlenen söyleşi programı ile vatandaşlarla bir araya geldi. Sağlıklı beslenme ile ilgili ipuçları veren Karatay, şenliğin çok anlamlı olduğunu dile getirdi. Söyleşiye, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Söyleşi sonunda Başkan Kadir Albayrak, Karatay’a katılımından ve verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek çiçek ve plaket takdim etti.

Editör : Tuğberk Erdem
1561 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu