Hareketsiz Yaşam, Kireçlenmeye Neden Oluyor!
reklam
02 Eylül 2018
Hareketsiz Yaşam, Kireçlenmeye Neden Oluyor!

Hareketsiz Yaşam, Kireçlenmeye Neden Oluyor!

Eklem ve omurga sağlığının korunması yürümek, koşmak, spor yapmak kısacası özgürce hareket etmek için oldukça büyük önem taşıyor. Artık görülme yaşı 30’lara düşen kireçlenme, zamanla omurga ve eklem sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Çorlu Özel Vatan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Gürbüz “Kireçlenme yani ‘Osteoartroz/Osteoartrit’, eklemlerde bulunan kıkırdak yapının pürüzsüzlüğünü ve kayganlığını kaybetmesini, dejenere olmasını ifade eder. Hastalığın ileri evrelerinde kıkırdak altındaki kemik yapı, diz içi bağlar ve çevre yumuşak dokular da olaya katılır hatta daha az kullanılmasına bağlı kaslarda erime görülebilir.” dedi.

Açıklamalarına devam eden Gürbüz “Kireçlenme, tüm eklemlerde görülebilmekle birlikte en sık diz ekleminde ve daha sonra kalça ve omurga eklemlerinde karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak 2 grupta incelenebilir. Birincisi ‘Primer Gonartroz’ olarak adlandırdığımız, yani nedeni belli olmayan gruptur. Bu grup için şişmanlık, iklim, genetik faktörler, beslenme, hormonel bozukluklar gibi nedenler ileri sürülmüştür. Hastaların çoğu bu gruptadır. İkincisi ise ‘Sekonder Gonartroz’ olarak adlandırdığımız, yani bilinen bir nedene bağlı oluşan gruptur. Bu nedenler arasında travmalar (menüsküs yaralanmaları, kırıklar, çıkıklar, ağır yük altında çalışmak, sürekli dizinin üzerinde iş yapmak), bacaklardaki şekil bozuklukları, diz kapağı ile ilgili hastalıklar (sık tekrarlayan diz kapağı çıkıkları gibi) veya iltihabi durumlar (romatizmal hastalıklar, geçirilmiş eklem iltihapları gibi) sayılabilir. Tüm hastalardaki ortak şikâyet ağrıdır. Ağrı, yürümekle artar. Başlangıçta sadece uzun yol yürümekle olan ağrı, hastalık ilerledikçe daha çok can sıkmaya başlar. Önce ağrısız yürüyebilme mesafesi kısalır, daha sonra gece ağrıları da ortaya çıkar. Diz hareketleri kısıtlanır. Hastalar ileri dönemlerde ağrısız yol yürüyemez, geceleri ağrıdan uyuyamaz, çömelemez, merdiven inip çıkamaz hale gelirler. Bacakta, eğrilikler ortaya çıkar.” diye konuştu.

Gürbüz “Tedavide öncelikli amacımız; hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, ağrıyı dindirmek ve hastayı günlük aktivitelerini rahatça yapabilecek duruma getirmektir. Hastalığın erken evrelerinde ilaç tedavisi, fizik tedavi verilebilir ve kıkırdağı beslemek amacıyla eklem içi enjeksiyonlar uygulanabilir. Eklem içi sıvı artışının aşırı olduğu durumlarda bu sıvı boşaltılarak kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Hastalık ilerledikçe cerrahi tedavi kaçınılmaz hale gelir. Cerrahi alternatifler arasından hastanın klinik durumuna göre hekim en uygun olanını seçmelidir. Şu 4 yöntemden birisi uygulanır:

-Yüksek Tibial Osteotomi: Yük binme aksını değiştirerek uygun hastalarda başarılı sonuçlar alınan bir kemik ameliyatıdır.

-Artroskopik Debridman: Artroskopik yani halk arasında bilinen tabiriyle kapalı(kansız) yöntemle eklem içi ağrıya sebep olan yapıların uzaklaştırılmasıdır. Birçok hasta bu yöntemden oldukça fayda görmekte ve ağrıları büyük ölçüde azalmaktadır. Bu yöntem, genellikle protez ameliyatı için yaşı erken olan hastalarda uygulanmaktadır. Bu yöntem ile eklemin ömrü uzar, protez ihtiyacı daha ileri yaşlara ertelenebilir. Bunun yanında protez yapılamayacak hastalarda, ileri yaşlarda dahi çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

-Artrodez: Eklemin dondurulması ameliyatıdır. Genellikle genç yaş ve enfeksiyon zemininde gelişen kireçlenmelerde uygulanmaktadır.

-Eklem Protezi: Genellikle 60-65 yaş sonrası hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Diz eklemi çıkarılarak yerine protez yerleştirilir ve hastalar ağrısız yürümeye başlar. Uyguladığımız en yüz güldürücü, en başarılı ameliyatlardan birisidir. İyi yapılmış bir protez ameliyatı sonrası hastalar, 20 yıl ağrısız sorunsuz yürüyebilir. Son yıllarda bilgisayar navigasyonlu diz protezleri başarıyla uygulanmaya başlamıştır.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1516 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu