İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon Projesi Tanıtıldı
reklam
11 Eylül 2018
İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon Projesi Tanıtıldı

İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon Projesi Tanıtıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen ve IPA tarafından finanse edilen “Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı” Projesi’nin tanıtımı gerçekleştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ortaklığında gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance-IPA) tarafından finanse edilen “Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı” Projesi’nin tanıtımı, Karaevli Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı’nda gerçekleştirildi. Süleymanpaşa İlçesi Karaevli Mahallesi’nde yer alan fuar alanında gerçekleştirilen toplantıya; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu ile çok sayıda vatandaş katıldı.

RİSK VE ZARARLAR, MİNİMUMA İNDİRİLECEK

Tanıtım toplantısında ilk konuşmayı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan gerçekleştirdi. Daire Başkanı Aslan “Projenin amacı, arazi kullanımı ve iklim değişikliği projeksiyonlarını dikkate alarak; bölgesel ve ulusal kalkınma planları ile uyumlu, sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamak için hızlı nüfus artışı, ticaret ve sanayideki gelişme yanında, iklim değişikliğine karşı arazi ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, tarımsal üretimin devamlılığı ve taşkın risk ve zararlarının minimuma indirilmesi veya yok edilmesi için paydaşların kapasitelerinin artırılmasıdır. Bu kapsamda farklı senaryolar altında 2100 yılına kadar 10’ar yıllık dönemler halinde, Trakya bölgesinde meydana gelecek iklim değişikliği verileri elde edilerek analiz edilecek; iklim değişikliklerinin, arazi kullanım değişikliği ile birlikte su kaynaklarına, bölgede yaygın olarak tarımı yapılan ürünlerin verimine ve kuraklık, sel gibi aşırı iklim olaylarına etkisi modellenecektir.”  dedi.

TÜRKİYE’DE, SU SIKINTISI YAŞANMAYA BAŞLADI

Hacı Aslan’ın ardından konuşan NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu, “Projenin Bilimsel Çıktıları ve Trakya İçin Önemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Fatih Konukcu, sunumunda; su krizinin en az savaşlar kadar insan yaşamını olumsuz yönde etkilediği, dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran kesiminde su krizi yaşandığını, 1,1 milyar insanın yeterli su bulamadığını, 2,5 milyar insanın ise sağlıklı suya ulaşamadığını, 400 milyon okul çağı çocuğundan yüzde 40’ının sağlıklı olmayan su kaynağından dolayı hasta olduğunu, su yetersizliğinden dolayı yılda 3-4 milyondan fazla ölüm gerçekleştiğini ve Türkiye’de de yer yer büyük sıkıntılar yaşanmaya başladığının altını çizdi.

Tanıtım toplantısı, yapılan konuşmaların ve sunumun ardından vatandaşların proje ile ilgili sorularının cevaplandırılması ile son buldu.

Editör : Tuğberk Erdem
1753 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu