Boyun Ağrısı Çekiyorsanız, Gecikmeden Önlem Alın!
reklam
11 Ekim 2018
Boyun Ağrısı Çekiyorsanız, Gecikmeden Önlem Alın!

Boyun Ağrısı Çekiyorsanız, Gecikmeden Önlem Alın!

İnsanlar, hayatlarının belli bir döneminde boyun ağrısı şikâyetiyle doktora giderler. Bu ağrılar; boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucu oluşur.

Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı genel olarak boyun hareketleri ile bölgesel olarak ortaya çıkmakla beraber bazı olgularda sadece ensededir. Bazı olgularda ise enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğüs kafesine doğru yayılabilir. Bazen hastanın boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Kola ve el parmaklarına kadar yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi sık dile getirilen yakınmalardır. Boyun ağrısı bazen kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini bozabilir. Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Çorlu Özel Vatan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fatih Çeşme, boyun ağrısı ve tedavileri hakkında bilgiler verdi.

BOYUN AĞRISINA YOL AÇAN HASTALIKLAR!

-Boyun Fıtığı: Boyun omurgalarını oluşturan kemiklerin arasındaki diskin zamanla zayıflaması, dejenere olması veya travmaya maruz kalması ile disk içeriği dışarıya doğru taşma yapar. Boyun bölgesinde ağrıyla beraber fıtıklaşma sonucu sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı da oluşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri dönemlerde de el parmakları veya kol kaslarında güçsüzlük görülebilir.

-Disk Yapısının Bozulması (Disk Dejenerasyonu): Boyun omurgasını oluşturan kemiklerin arasında yer alan diskler dışarıdan maruz kalınan stres ve travmalara karşı tampon görevini görür. 40 yaşından sonra disk yavaş, yavaş su kaybetmeye başlayarak normal jelatinöz yapısı bozulur. Disk dejenerasyonu daha çok ilerleyen yaşla oluşmakla beraber, yaşam tarzı, genetik özellikler, sigara içme, beslenme ve fiziksel aktivitelere bağlı olarak da etkilenir.

-Kireçlenme: Boyun omurgaları ve bunların arasındaki eklemlerin yapısındaki dejenerasyon sonucu gelişir. Zamanla omurgaların yapısı bozulur. Genellikle yaşla beraber artar. Başın arka tarafında, boyunda oluşan kronik ağrılardan ve boyun hareketlerinde oluşan kısıtlılıktan yakınabilirler. İleri dönemlerde beyine giden kan damarlarına bası yaparak baş dönmesi, gözlerde kararma gibi şikâyetlere de neden olabilir.

-Tekrarlayan Strese Bağlı Ağrı: Tekrarlayan aktivitelerde bulunma kötü pozisyon ve psikolojik stres ile birleşince “aşırı kullanmaya bağlı zedelenme” tablosunu ortaya çıkarır. Uzun süre başın öne eğilerek veya aşırı yukarı kaldırılarak çalışılması kas yorgunluğu ve kas kısalmasına yol açarak boyun ve sırt ağrısına neden olur. Çalışma koşulları ve bilgisayar kullanımının artması nedeniyle sık karşılaşılmaktadır.

-Boyun Kaslarından Kaynaklanan Ağrı (Miyofasyal Ağrı): Boyun ve sırtın üst kaslarında, ağrılı tetik noktalar mevcuttur. Nedeni tam bilinmemekle beraber sık görülen bir durumdur.  Dokunarak ve bası uygulanarak bu noktalardaki hassasiyet ortaya çıkar.

-Boyun Zedelenmeleri: Boyun başı taşıdığı ve çok hareketli olduğu için zedelenmelere çok açıktır. Motorlu araç kazası, dalma, spor kazası ve düşmeler sonucu boyunda zedelenmeler kolaylıkla oluşabilir. En çok kas ve bağlar gibi yumuşak doku zedelenmeleri oluşsa da, bazı ağır yaralanmalar boyun kemiklerinde kırık ya da kaymaya yol açarak omurilik zedelenmelerine neden olabilirler.

-Anomaliler: Tümörler, enfeksiyonlar ve omurga kemiklerindeki doğuştan olan anomaliler.

NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Boyun duruşunun (postür) düzgün olması ve boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boyunda travmadan ve tekrarlayıcı stresten kaçınmak, düzgün beslenme ve fiziksel aktivite yapmak, sigarayı bırakmak, iş yerinde ergonomik düzenlemeler yapmak gereklidir.

BOYUN AĞRISI ÇEKENLERE ÖNERİLER!

-Eğer sürekli aynı pozisyonda çalışıyorsanız çalışmanıza birkaç saat arayla mola verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve boyun egzersizlerinizi yapın.

-Oturma pozisyonunuzu, çalışma sandalyeniz ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken dizleriniz kalçanızdan hafifçe daha yukarıda olmalı, baş, boyun ve sırt dik pozisyonda olmalıdır. Gerekirse sırt ve bel bölgesine destek konulabilir.

-Kullandığınız yastık ne çok kalın ne de çok ince olmamalıdır (ortopedik ve ense bölgesini destekleyecek, terletmeme özelliği olan).

-Boyun bölgesini terletmemeye, cereyanda kalmamaya ve uzun saçı olanlar, ıslak saçla dışarı çıkmamaya özen göstermelidir.

-Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak cep telefonu ile uzun süre meşgul olmayın. Televizyon izlerken yan yatmayın.
Editör : Tuğberk Erdem
1546 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu