Çorlu'daki Doğanca Evi’nde, Sona Bir Adım Daha Yaklaşıldı
reklam
11 Ekim 2018
Çorlu'daki Doğanca Evi’nde, Sona Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Çorlu'daki Doğanca Evi’nde, Sona Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Tekirdağ’ın kültür varlıklarını bugüne ve yarınlara kazandırma faaliyetlerine aralıksız olarak devam eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çorlu’da günümüze ulaşabilen az sayıdaki kültür varlığından biri olan Doğanca Evi’ni restore etti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çorlu İlçesi Cemaliye Mahallesi Hastane Çeşme Sokak’ta bulunan Doğanca Evi’ni restore etti. Rum bir doktora ait olduğu bilinen ve 150 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Doğanca Evi’nin Cumhuriyet Dönemi’ndeki yeni sahibi, Doğanca Ailesi oldu. Bir dönem Çorlu Askerlik Şubesi’ne de ev sahipliği yapan bina, 2003 yılında Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından “2’nci Grup Mimarlık Örneği” olarak tescil edildi. Söz konusu bina, Çorlu Belediyesi tarafından kamulaştırıldı ve restorasyon projesi hazırlandı.

KENT MÜZESİ OLARAK HİZMET VERECEK

Restorasyon yapımı için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen proje için, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik gereği 2017 yılında Tekirdağ Valiliği’nin yüzde 75 oranındaki katkı payından yararlanıldı. Aynı yıl restorasyon ihalesi yapılarak gerekli çalışmalar başlatıldı. Ağustos 2018 itibariyle restorasyonu biten Doğanca Evi’nin bahçesindeki peyzaj çalışmaları da tamamlanınca yapı, kent müzesi olarak düzenlenecek ve ziyarete açılacak. Özgün halini koruyarak günümüze kadar ulaşabilen ve dönemin ender örneklerinden olan tarihi yapı, yine özgün cins, boyut ve formdaki yeni ahşap malzeme ile tamamlandı.

AÇILIŞI, ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Doğanca Evi’nin restorasyonuyla ilgili bir açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Tarihi Doğanca Evi’nin restorasyonunu tamamlamaktan dolayı mutluyuz. Tekirdağ’ın en büyük ilçesi olan Çorlu’da, günümüze ulaşabilen kültür varlıklarının sayısı ne yazık ki çok az. Bu nedenle Doğanca Evi’nin restorasyonu çok önemli. Tarihsel değerimizi yaşatırken, turistlerin ve şehir dışından gelen turistlerin ziyaret edebilecekleri bir mekânı Çorlu’muza kazandırmış olacağız. Yakın bir zamanda Doğanca Evi’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Çorlu’muza ve Tekirdağ’ımıza hayırlı olsun.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1666 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu