Trakya'nın Ünlü Köftecileri, Masterchef Jürisi Oldu
reklam
11 Ekim 2018
Trakya'nın Ünlü Köftecileri, Masterchef Jürisi Oldu

Trakya'nın Ünlü Köftecileri, Masterchef Jürisi Oldu

Süleymanpaşa Belediyesi’nin bu yıl 2’cisini yaptığı Trakya Köfte Şenliği; ünlü köftecileri, akademisyenleri, ulusal basından seçkin gurmeleri ve yazarları bir araya getirdi. Şenlikte, “Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı bir de panel düzenlendi.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl 2’cisini düzenlediği Trakya Köfte Şenliği; Trakya’nın ünlü köftecilerini, akademisyenleri, mutfak profesyonellerini, ulusal basından seçkin gurmeleri ve yazarları bir araya getirdi. Şenlik kapsamında, “Et Demek Ot Demek, Ot Demek Trakya Demek / Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı bir de panel düzenlendi. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, 2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarının ilgiyle izlenen programı Masterchef çekimlerine katılarak, yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiklerini söyledi.

COĞRAFİ İŞARETLEME ÖNEMLİ

Şenlik kapsamında düzenlenen “Et Demek Ot Demek, Ot Demek Trakya Demek / Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı panelin moderatörlüğünü, Yemek Kültürü Yazarı Gazeteci Aylin Öney Tan gerçekleştirdi. Düzenlenen panele; Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Çakır, Kırklareli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ile Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Ahmetbey ve Uzunköprü’den köfte ustaları katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, panelden hemen önce 2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarında ilgiyle izlenen Masterchef yarışması çekimlerine katıldıklarını ve Trakyalı köftecilerle birlikte jüri olarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiklerini söyledi. Başkan Eşkinat, Trakya’nın lezzetiyle ün yapmış geleneksel köftelerinin bölge için önemli bir marka değeri taşıdığını ve bu değerleri yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Panelde “Hayvansal Üretimde Coğrafi İşaretler” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. İhsan Soysal, dünya ve Türkiye’den örnek uygulamalar ve konuyla ilgili yürütülen çalışmalardan güncel bilgi ve verileri paylaştı. Yöresel ürünler ve coğrafi işaretleme konusundaki ödüllü çalışmaları ve öncü faaliyetleriyle bilinen Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da konuşmasında, ideal coğrafi işaretler sisteminin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak bunun için Türkiye’nin ulusal tarım politikasının oluşturulması gerektiğine işaret etti. Panelde konuşan Kırklareli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, hem Trakya hem de Türkiye genelindeki et ve besi hayvanı yetiştiriciliği üzerindeki araştırma ve çalışmalarından elde ettikleri sonuçları aktardı. Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Çakır ise Trakya Köfteleri’nin lezzetinde, bölgenin zengin hayvansal varlığı ve etlerinin kalitesine dikkat çeken bir konuşma yaptı.

KÖFTECİLER, MASTERCHEF JÜRİSİ OLDU

2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında gerçekleştirilen “Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı panele, bölgenin en eski ustaları katıldı. Tekirdağ’dan Köfteci Selim ve İki Kardeşler, Edirne’den Köfteci Osman, Kırklareli Küçük Mustafa Köftecisi, Lüleburgaz Ahmetbey Köftecisi, Uzunköprü Köftecisi Mustafa Alsat ve Hayrabolu’dan Çerkez Müsellim Pabuç Köftecisi Mahmut Yalçın’ın katıldığı panelde, et seçiminden yapım tekniklerine kadar kendilerine özgü geleneksel köfte hazırlama ve pişirme metotlarını anlatan ustalar, katılımcıların sorularını da cevapladılar. Köfteciler, panele katılmadan önce ise 2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarında ilgiyle izlenen Masterchef yemek yarışması programı çekimlerine katılarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiler.

Editör : Tuğberk Erdem
2260 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu