Kepçe Kulak Sorunu, Çocuğunuzda Travma Yaratmasın!
reklam
03 Ocak 2019
Kepçe Kulak Sorunu, Çocuğunuzda Travma Yaratmasın!

Kepçe Kulak Sorunu, Çocuğunuzda Travma Yaratmasın!

Özellikle çocuklarda travma yaratabilen, kısmen de erişkinleri ilgilendiren bir konu olarak karşımıza çıkan ve doğuştan gelen şekil bozukluğu olarak tanımlanan kepçe kulak sorunu, oldukça kısa süren lokal bir operasyonla kolaylıkla giderilebiliyor.

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Çorlu Özel Vatan Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Körmutlu “Kepçe kulak sorunu, özellikle çocuklarımızı kısmen de erişkinleri ilgilendiren bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tanım olarak kepçe kulak, kulakların üst çıkıntısının (antihelix) silinmesi ve kulak ile kafa arasındaki açının artması sebebiyle belirginliğinin artmasıdır. Belirgin kulaklarını saçlarıyla örtmeye çalışan, saç bandı, tokalarıyla saklamaya çalışan kişilere dikkat ettiğimiz zaman, bu durumu günlük hayatımızda fark edebiliriz. Tıbbi terim olarak da anlamı kepçe kulak (prominentear) olan ve doğuştan gelen şekil bozukluğu olarak tanımlanan bu sorun, oldukça kısa süren ve hatta erişkin hastalarda lokal bir operasyonla düzeltilebileceği çoğunlukla bilinmemektedir.” dedi.

Özellikle okul çağı dönemindeki ve ergenlik çağındaki bireylerde psikolojik bir sıkıntı oluşturabilen şekil bozukluğunun, görünümle ilgili olarak çevreden gelen tepkiler nedeniyle travmaya dönüşebileceğini belirten Körmutlu “Kulağın doğuştan gelen microtia (kulağın küçüklüğü ve bazı bölümlerinin az gelişmesi, bazen de hiç gelişmemesi) gibi bozuklukları da mevcuttur. Doğuştan gelen bu şekil bozukluklarıyla ilgili özel isimlendirmeler de mevcuttur. Fakat en çok görülen ve plastik cerrahların rutin ameliyatları arasında yer alan kepçe kulak ameliyatı ve bu düzeltme ameliyatlarının ortak tıbbi ismi olan otoplasti ameliyatlarıdır.” diye konuştu.

Sorunun tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Körmutlu “Erken bebeklik yeni doğan döneminde, kafa bantları ve özel splintler ile mevcut şekilde düzelme olduğunu gösteren yayınlar vardır. Fakat geç dönemdeki tek tedavisi, otoplasti ameliyatlarıdır. Çocuklarda genel anestezi altında, erişkinlerde ise lokal anestezi ile yaklaşık 1,5 saat süren bir müdahaledir. Kulak arkasından yapılan kum saati şeklinde bir kesi ile kıkırdaklara ulaşılır. Kıkırdaklara şekil verilir ve kalıcı iplerle askılama ile kulak kafaya yaklaştırılarak açısı azaltılır. Erken dönem sonuçları açısından yüz güldürücü ve hastaları hem ruhsal hem de bedensel olarak memnun eden bir uygulamadır.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1396 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu