Hıfzıssıhha Meclisi'nden, Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyarı Geldi!
reklam
03 Ocak 2019
Hıfzıssıhha Meclisi'nden, Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyarı Geldi!

Hıfzıssıhha Meclisi'nden, Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyarı Geldi!

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, özellikle kış aylarında yaşanan soba, şofben, baca vb. kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı. Vakaların, alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı ve can kayıplarına neden olduğu vurgulandı.

Tekirdağ Valiliği Toplantı Salonu’nda ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında toplanan Tekirdağ İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, özellikle kış aylarında yaşanan soba, şofben, baca vb. kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

Toplantının ardından yazılı olarak yayınlanan sonuç bildirgesinde “Ülkemizde yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca vb. kaynaklı zehirlenmeler hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmakta ve can kayıplarına neden olmaktadır. Kış aylarında karbon monoksit zehirlenmelerinde artış olabileceği düşünülerek özellikle lodoslu günlerde gerekli tedbirlerin alınarak halkımızın bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim verilmesi, yerel yönetimlerle işbirliğine gidilerek özellikle lodos estiği günlerde halkı ikaz edici anonsların yapılarak aşağıda açıklanan hususlara uyulmasının sağlanmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.

-Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca, gerekmedikçe soba yakılmamalıdır.

-Yanmakta olan soba, yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir.

-Soba yakılırken, aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir.

-Sobanın bulunduğu yer, sürekli havalandırılmalıdır.

-Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, ayrıca düzenli olarak temizletilmelidir.

-Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalıdır.

-Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına vb. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalıdır.

-Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır.

-Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde detektör bulundurulmalıdır.

-Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında, derhal 112 nolu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır.

-Doğalgaz şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda, 187 nolu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır.” ifadelerine yer verildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1684 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu