Siz Siz Olun, Omuz Ağrısı Deyip Geçiştirmeyin!
reklam
05 Şubat 2019
Siz Siz Olun, Omuz Ağrısı Deyip Geçiştirmeyin!

Siz Siz Olun, Omuz Ağrısı Deyip Geçiştirmeyin!

Bel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları ve boyun fıtığı gibi çeşitli nedenleri bulunan omuz ağrısında tanı ve tedavi önem taşıyor.

Omuz ağrısının her yaşta görülebileceğini ifade eden Çorlu Özel Vatan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Levent Tan “Omuz eklemi, anatomik olarak hareket açıklığı oldukça geniş ve etrafı çok sayıda kas, tendon ve bağlar ile sarılmış bir eklemdir. Ağrı; omuz ekleminden, etrafındaki kapsül, tendon ve ligamanlardan kaynaklanabilir. Omuz bölgesinden kaynaklanmayan ama omuzda hissedilen ağrılara, ‘yansıyan ağrı’ denir. Bu bölge ağrıları araştırılırken yansıyan ağrılara neden olabilecek hastalıkları da araştırmak gerekir. Ağrı nedenleri arasında, rotator kaf yırtıkları, omuz sıkışma sendromu, donmuş omuz ve kalsifik tendinit hastalıkları bursit, biseps tendon iltihabı, düşme sonrası oluşan kırık ve çıkıklar, kireçlenme ile ilgili kıkırdak sorunları, tümörler ve kitleler, eklem enfeksiyonları gibi omuz eklemi kaynaklı ağrılar olabildiği gibi, yansıyan ağrı sebebi olan kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, safra kesesi hastalıkları, boyun fıtığı, fibromiyalji (kas romatizması), romatizmal hastalıklar da nedenler arasındadır. Ayrıca diyabet, tiroit hastalıkları, felç (inme), göğüs ameliyatları (mastektomi) da omuz ağrıları için risk arttıran sebeplerdir. Ağrı genellikle omuz önü ve kolun yanına doğru yayılır. Gece ağrısı vardır. Uykudan uyandırabilir ve omuz üzerine yatınca şikâyet artar. Baş üstü hareketler ile ağrı provoke olur. Sinsi başlayan gittikçe artan ve geçmeyen bir ağrı oluşur.” dedi.

OMUZ EKLEMİ KAYNAKLI OMUZ AĞRILARI

Op. Dr. Levent Tan “Omuz ağrısı ile başvuran hastaların omuz muayeneleri yapılır. Yansıyan ağrı kaynaklarının muayeneleri yapıldıktan sonra ayırıcı tanı için düz kemik grafisi, MRI, USG, EMG gibi testler yapılır. Çıkan sonuçlara göre tedavi planlaması yapılır. Tedaviler arasında ağrı kesici ilaç kullanımı, fizik tedavi uygulamaları, lokal kortizon enjeksiyonları, prp, eswt işlemleri ve cerrahi uygulamalar vardır. En sık görülen omuz eklemi kaynaklı omuz ağrıları; omuz sıkışma (impingement) sendromu, rotator kılıf (kas) yırtıkları, donmuş omuz (adeziv kapsülit) ve kalsifik tendinit olarak sıralanır.

-Omuz Sıkışma Sendromu: Omuzun öne, yana ve geriye hareketleri, aynı zamanda baş üstü hareketleri ile omuz eklemini çevreleyen kaslar akromion dediğimiz omuz ekleminin üst kısmında yer alan kemiğe sürtebilir. Bu kemikteki yapısal değişiklikler,  kireçlenme ve kemik çıkıntıları sürtünme ile kası yırtabilir veya zarar verebilir. Bu da ağrıya neden olur. Bazen kemik ile kaslar arasında bulunan bursa dokusunda sıvı birikebilir ve bursit oluşur. Bu da ağrı kaynağıdır. AC eklem dediğimiz omuzun üst kısmında yer alan eklemdeki kireçlenmeler de kasları sıkıştırarak ağrıya yol açabilir. Tüm bunlar omuz sıkışma sendromu olarak adlandırılır.

-Rotator Kılıf Yırtıkları: Omuz sıkışma sendromuna yol açan mekanik nedenler tedavi edilmediği zaman kasları yırtabilir. Ayrıca kas yırtıkları, bazı hastalıklarda mekanik nedenler olmaksızın da olabilir. (Diyabet, tiroid hastalıkları vb). Bir de düşme gibi travmalar sonrası rotator kaf yırtıkları görülebilir.

-Donmuş Omuz: Sinsi başlayan, gittikçe ilerleyen ve omuz hareketlerini oldukça kısıtlayan uzun süren bir omuz hastalığıdır. Harekete bağlı ağrı fazla olduğundan hasta omzunu hareket ettirmek istemez. Hareketlerini kısıtladıkça aslında omuz kapsülü daha da daralır ve hastalık ilerler. Diyabet hastalarında, tiroid hastalıklarında ve inme sonrası daha fazla görülür.

-Kalsifik Tendinit: Rotator kaf kasları içinde genellikle tekrarlayan zorlanmalar sonrası oluşan kalsiyum kristallerinin birikmesi ile meydana gelir. Evreleri vardır. Tekrarlayan ağrılı ataklar olur. Ataklarda ağrı çok şiddetlidir. Hasta omzunu hiç hareket ettiremez.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1496 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu