Milletvekili Aygun: "Tarım Sektöründe, Beka Sorunu Var!"
reklam
05 Şubat 2019
Milletvekili Aygun:

Milletvekili Aygun: "Tarım Sektöründe, Beka Sorunu Var!"

Tarımda gelinen noktayı özetleyen kapsamlı bir rapor hazırlayan ve ülke genelinde sürdürülemez bir duruma gelindiğini ileri süren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun “Tarımda beka sorunu var!” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İktidarı’nın dilinden düşürmediği “beka” sorununun tarım sektöründe baş gösterdiğini vurgulayan CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun “Gıdada, sürdürülemez bir duruma geldik. Tarım sektöründe, beka sorunu var! İthalat yerine belli ürünlerde çiftçiye bir yıl önceden alım ve fiyat garantisi vermeden üretimi arttıramayız.” dedi.

BEKA SORUNU AÇIKÇA ORTAYA KONDU

Türk Dil Kurumu’na göre “beka” kelimesinin “kalıcılık”, “ölmezlik” olduğuna işaret eden Milletvekili Aygun “Maalesef AKP İktidarı, yerel seçim öncesi beka sorununu ağzına pelesenk etti. Ama esas sorun, kendi yarattıkları beka sorunudur. Nitekim tarımda üretimi bitirerek, beka sorunu yarattılar. Gıdada, dışa bağımlı hale geliyoruz. Bu durum, Türkiye için beka sorunudur.” diye konuştu. Türk tarımının kalıcı ve sürdürülebilir olmaktan çıktığına vurgu yapan Aygun, 15 Ocak ve 16 Ocak 2019 tarihlerinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararların, üretimdeki beka sorununu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

İKTİDAR, TMO’YA ZARAR ETTİRİYOR

Kuru soğanda yüzde 49,5 olan gümrük vergisi oranının 28 Şubat 2019 tarihine kadar, 25 bin ton hazır ambalajlı domates konservesi için gümrük vergisi oranının ise 31 Mayıs 2019 tarihine kadar sıfıra indirildiğini belirten Aygun “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ne vergisiz olarak 100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday ve mahlût, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç alımı için yetki verilmiştir. TMO, Türk çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna çiftçisinden bin 150 TL’ye alarak ithal etmiştir. Oysa bizim çiftçimiz sadece 900 TL’den alım istemişti. Sonra da bu fiyattan aldığı arpayı güya besiciyi desteklemek için bin 50 TL’den satmıştır. Türk çiftçisine sırtını dönen AKP İktidarı, Rusya ve Ukrayna çiftçisini zengin ediyor. Üstelik TMO’ya da yüksek fiyattan ithal ettiği arpayı piyasada düşük fiyattan sattırarak, zarar ettiriyor.” dedi.

TARIM BAKANLIĞI’NA GEREK KALMAYACAK

TMO’ya soğanda kotasız ithalat yetkisi verilmesinin çok üzücü olduğunu kaydeden Aygun “Bakın! İthalata dayanan tarım politikası, üretimi bitirme noktasına geldi. Son aylarda, ikinci el römork ve traktör gibi tarım makinelerinin satışı patladı. Yani çiftçi batarken, elindeki üretim araçlarını satmaya başladı. Çiftçi üretimden çekildikçe, ithalat artacak. İthalat arttıkça da gıda fiyatları uçacaktır. İthalata devam edecekseniz, Tarım Bakanlığı’na gerek kalmayacak. Üretimi yönlendirecek bir Tarım ve Orman Bakanlığı’na ihtiyaç kalmadığı için Ticaret Bakanlığı bu işler ile ilgilenecek ve ithalat yapacaktır. Bakanlığa, kilit vuracaklar! Sizin anlayışınıza Ticaret Bakanlığı yeterlidir. Kaybeden kısa vadede üretici, uzun vadede tüketici, sonuçta tüm Türkiye olacaktır.” uyarısını yaptı.

TÜRK ÇİFTÇİSİ TAMAMEN BİTECEK!

Aygun “2017 yılında 400 bin ton olan kırmızı mercimek üretimi, neden yüzde 22,5’a düştü? 2017 yılında 2 milyon 131 bin 513 ton olan kuru soğan üretimi, neden yüzde 9,4’e düştü? 2017 yılında 12 milyon 750 bin ton olan domates üretimimiz, neden yüzde 4,7 azaldı? Buğday, arpa, mısır, kuru baklagil, pirinç için tarife kontenjanı kararı çıkarılıp miktar belirlenirken, kuru soğanda bu da yapılmamıştır. Bu durum, soğan ithalatında başka kuşkuları da akla getirmektedir. 43-44 günde birileri yurtdışında soğan bulacak, anlaşmaları yapacak ve Türkiye’ye getirecek. Tüketici için kuru soğan lüks gıda sınıfına girmiş, sahte depo baskınları çözüm getirmemiş, üretici fiyat endeksi 2018 yılında yüzde 27,1 olarak gerçekleşerek çiftçimizin belini bükmüştür. Tarımda dışa bağımlılık, beka meselesi yaratmaktadır. Kazakistan ve Azerbaycan’dan kuru soğan ithal ederek fiyatları düşürdüğünüzde, bizdeki mazot ve gübre fiyatlarından dolayı kendi çiftçimiz rekabet edemeyecektir. Yapacağınız bu ithalat yeni ithalatları gündeme getirecek, zaten batmak üzere olan çiftçi ve tarım sektörü tamamen bitecektir.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1495 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu