Meşhur Kırklareli Meşe Balına, Coğrafi İşaret Alınacak
reklam
05 Şubat 2019
Meşhur Kırklareli Meşe Balına, Coğrafi İşaret Alınacak

Meşhur Kırklareli Meşe Balına, Coğrafi İşaret Alınacak

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA), yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü yöresel ürünlere coğrafi işaret alınması konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Yapılan çalışmalar kapsamında, Kırklareli Cazibe Merkezi’nde Meşe Balı Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Kırklareli’de düzenlenen Meşe Balı Tanıtım Toplantısı’na; TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Marmara Orman Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özdemir, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel, bal üreticileri, davetliler ve basın mensupları katıldı.

HER ANLAMDA SİZLERİN YANINDAYIZ

Toplantıda konuşan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin “Uzun yıllardır bal meselesini konuşuyorduk. Kırklareli’nin de kendine has balı, meşe balı var. Trakya arısı var. Kırklareli’nin sadece balı yok! Pancarı var, çömleği var, Poyralı Dokuması var. Kırklareli’nin ve Trakya’nın yine kendine özgü birçok yöresel ürünü mevcut… Bölgemizdeki yöresel ürünlere coğrafi işaret alınması konusunda yaklaşık 1 yıldır çalışıyoruz. Bu kapsamda Trakya’da coğrafi işaret alınabilecek ürünlerin ortaya çıkartılması, coğrafi işaret almış olan ürünlerin tanıtılması ve coğrafi işaret alınması planlanan ürünlere coğrafi işaret alınabilmesi için oda ve borsalarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu süreçte önlerine çıkabilecek bürokratik engelleri ve maddi ve manevi ihtiyaçları Kalkınma Ajansı olarak biz paydaşlarımızla birlikte aşalım, yönetelim ve süreci hızlandıralım istiyoruz. Kırklareli’nin çok değerli bir yöresel ürünü olan meşe balına coğrafi işaret alınması konusunda sizlerin her anlamda yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum.” dedi.

KONUYLA İLGİLİ TOPYEKÛN MÜCADELE

Yapılacak olan çalışmaların sadece coğrafi işaret alınması konusuyla sınırlı kalmasını istemediklerini dile getiren Şahin “Biz, coğrafi işareti alalım o şekilde kalsın istemiyoruz. Daha sonra bunu pazarlayalım, markalaştıralım, dağıtımını yapalım ve meşe balını gelecek kuşaklara aktarabilmek için gereken önlemleri alalım istiyoruz. Kısacası bu konuda, topyekûn mücadele edelim. Sahiplenmeden, bu iş yürümez. Trakya Kalkınma Ajansı olarak her yıl düzenlenen turizm fuarlarına gidiyoruz. Meşe balını tescil ettirdiğimiz zaman fuarlarda daha kolay tanıtımını yapıp, bölgemize ekonomik anlamda katkı sağlayacağız. Marka tescil olur ve coğrafi işaret alınırsa, üreticiler olarak sizler de bundan maddi anlamda fayda sağlayacaksınız. Ürününüzü hem hak ettiği fiyata satabilecek hem de bilinirliğini artıracaksınız. En iyi ve en kaliteli bal bizde olsun, ama fiyat politikası gözeterek makul fiyata satılsın. Sizlerden istediğimiz, ürününüzü uygun fiyata satmanız. Bu minvalde amacımız hem Kırklareli halkı hem bölge halkı hem de Türkiye’nin bu süreçten faydalanması. Coğrafi işaret alma ile ilgili süreç, bugün itibari ile başlamış oldu. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü ve danışman hocamız ile beraber bu işi yürüteceğiz. En kısa zamanda da tüm Türkiye’de balımızı tanıtacağız. Ben buradan toplantının Bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyor, düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ, DÜNYADA TANITACAK

Toplantıda, bal konusunda uzman olarak nitelendirilen Prof. Dr. Sevgi Kolaylı da bir konuşma yaptı. Aynı zamanda Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Kolaylı, meşe balı konusunda yaptığı çalışmaları ve meşe balı hakkında üreticileri bilgilendiren bir sunum gerçekleştirdi. 2012 yılından bu yana meşe balı üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof Dr. Kolaylı “Meşe balı, Türkiye’yi dünyada tanıtacak. Meşe balı, çok değerli… Arı ürünleri, 10 bin yıl önce keşfedilmiş. Bal, aslında insanlıkla var olmuş. Balın şifalarını saymakla bitiremeyiz. Hele hele meşe balı, ayrı bir şifa kaynağıdır. Bu nedenle meşe balına önem veriyoruz.” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Meşe balına coğrafi işaret alınması sürecinde ilk etapta başvuru dosyasının hazırlanması konusunda bir yazım ekibi oluşturulacak. Daha sonra meşe balı üretimi konusunda belirlenen köylerden numuneler toplanacak ve numuneler Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde analiz edilecek. Ardından Kırklareli Meşe Balı’nın standartları belirlenecek. Bu standartlar ışığında hazırlanan başvuru dosyası, Türk Patent Enstitüsü (TSE)’ne verilecek. Aynı zamanda meşe balının standartlarının belirlenmesi, markalaşma ve tanıtım çalışmalarına da katkı yapacak. 
Editör : Tuğberk Erdem
1741 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu