Ne İlksin Ne Sonuncu, Unutmayacağız Seni MUMCU!
reklam
05 Şubat 2019
Ne İlksin Ne Sonuncu, Unutmayacağız Seni MUMCU!

Ne İlksin Ne Sonuncu, Unutmayacağız Seni MUMCU!

24 Ocak 1993 tarihinde, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu Ankara’da katledilen Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 26’ncı yılında düzenlenen törenle anıldı. Uğur Mumcu Parkı’nda toplanan Çorlu halkı, büyük üstadı özlem ve hasretle andı.

24 Ocak 1993’te bombalı bir suikast sonucunda öldürülen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak ve 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası anma etkinlikleri kapsamında Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan Basın Şehitleri Abidesi’nde düzenlenen törenle anıldı. Ölümünün 26’ncı yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü önünde toplanan Uğur Mumcu dostları, Omurtak Caddesi üzerinden kortej halinde Uğur Mumcu Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe; CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Çorlu İlçe Başkanı Tolga Kerem Dönmezer, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, sendika ve oda başkanları ile üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. Düzenlenen etkinliğe, CHP Ergene İlçe Örgütü’nün de katılım sağlaması dikkatlerden kaçmadı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Tolga Kerem Dönmezer yaptı. Dönmezer’in konuşmasının ardından kürsüye gelen ve alanda toplanan kalabalığa hitaben bir konuşma yapan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt “Bugün burada; Türk milletinin aydınlanması adına canı pahasına mücadele eden, her daim lâik, demokratik ve hukuk devleti çerçevesinde tam bağımsız bir Türkiye’den yana olduğunu haykıran aydınımız Uğur Mumcu’nun katledilişinin 26’ncı yıl dönümünde, O’nu anmak ve anlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Uğur Mumcu; araştıran, sorgulayan, okurlarına her daim hayata ve dünyaya farklı bir pencereden bakmayı öğreten bir aydındı. 24 Ocak 1993 tarihinde O’nu katleden karanlık eller sadece Uğur Mumcu’nun şahsını değil, onun savunduğu değerleri, toplumla paylaştığı düşünceleri ve daha nice aydınlarımızın aydınlanma ülküsünü hedef almışlardı. Ne diyordu Uğur Mumcu: ‘Ben, Atatürkçü’yüm. Ben, Cumhuriyetçi’yim. Ben, lâikim. Ben, anti-emperyalistim. Ben, bağımsız Türkiye’den yanayım. Ben, özgürlükçüyüm. Ben, insan hakları savunucusuyum Ben, terörün karşısındayım. Ben yobazların, vurguncuların, hırsızların, çıkarcıların düşmanıyım.’ Uğur Mumcu, Ulusal Kurtuluş Savaşıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine bağlıydı. Emperyalizme, sömürüye, vurguna, yobazlığa, gericiliğe, bölücülüğe karşı verdiği mücadelesinde gücünü, Kuva-yi Milliye anlayışından almıştır. Uğur Mumcu’ya yönelik suikast; onun kişiliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına, ulusal bağımsızlığımıza, çağdaşlığa, Atatürk’ün manevi mirasına yönelik yapılmıştır. ‘Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda ‘mezar taşı’ gibi susmamasıdır.’ diyen Uğur Mumcu, işte bu söylediklerinden ötürü karanlık odakların hedefi hâline gelmişti. Gerçeklerin ortaya çıkmasını hazmedemeyenler, O’nu katlederek düşüncelerini, fikirlerini ve ideallerini de yok edeceklerini sandılar. Aradan geçen yıllar bize bir kez daha göstermiştir ki Uğur Mumcu fikirleriyle, eserleriyle hâlâ aramızda yaşamaktadır. Ancak vahim olan onun aracına bomba koyanların ve azmettirenlerin kim olduğunun tespit edilememiş olmasıdır. Bunu yapanlar her kim olursa olsun, şiddet ve nefretle kınıyoruz. Onu katledenler her zaman lanetle anılacak ve tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacaktır. ‘Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar da ölü!’ diyen Uğur Mumcu, tıpkı bu sözlerinde olduğu gibi sanki yaşıyormuşçasına aramızdadır. O’nu hain bir terör eylemiyle katledenler ise bizim nazarımızda ölüdür.” dedi.

Konuşmasına devam eden Sarıkurt, sözlerine “Bizim bu süreç içerisinde en önemli görevimiz Uğur Mumcu’yu ve onun fikirlerini yaşatmak, gelecek nesillere iletmek olmalı diye düşünüyorum. Bu mücadele anlayışımız, dayanışma ruhumuz 2019 yılında da çoğalarak, büyüyerek, birbirimizi severek, sayarak devam etmelidir. Aklımızı cesaretimizle, cesaretimizi dayanışmamızla birleştirirsek başarılı oluruz ve Uğur Mumcu’yu unutmamış oluruz. Sözlerimi Uğur Mumcu’nun bir başka sözüyle bitirmek istiyorum: ‘Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi…’” diyerek son verdi. Başkan Sarıkurt’un ardından son olarak CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer kürsüye gelerek bir konuşma gerçekleştirdi.

Tören, Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan Basın Şehitleri Abidesi’ne karanfil sunulmasıyla sona erdi.
Editör : Tuğberk Erdem
1864 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu