Dobra Dobra Konuştu, Kızılay Genel Kurul’u Karıştı!
reklam
19 Mart 2019
Dobra Dobra Konuştu, Kızılay Genel Kurul’u Karıştı!

Dobra Dobra Konuştu, Kızılay Genel Kurul’u Karıştı!

Türk Kızılayı Çorlu Şubesi, Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Oldukça gergin anların yaşandığı genel kurulda, Çevik Kuvvet kapıda önlem aldı. 3 dönemdir Şube Başkanlığı yapan Selime Dodurka sert konuştukça, tansiyon daha da yükseldi.

Oldukça gergin geçeceği haftalar öncesinden belli olan Türk Kızılayı Çorlu Şubesi Olağan Genel Kurul Toplantısı, tartışmaların gölgesinde gerçekleştirildi. Toplantı salonunun girişinde kurulan masada yer alan hazirun listesini imzalayan üyeler arasında başlayan tartışmalar, 3 dönemdir Türk Kızılayı Çorlu Şube Başkanlığı görevinde bulunan Selime Dodurka’nın kürsü konuşması sırasında doruğa tırmandı. Salonun giriş kapısında önlem alan Çevik Kuvvet Polisleri’nin tartışmalara zamanında müdahale etmesiyle yükselen tansiyon ivme kaybederken, tek listeyle gidilen seçimli genel kurulda Ali Can Yılmaz Türk Kızılayı Çorlu Şubesi’nin yeni başkanı oldu. Şubenin yönetim kurulunda da Mustafa Serkan Akbulut, Nazmi Yamanoğlu, Ebru Kurt, Elif Özer, Arif Karaman ve Yusuf Fazlıoğlu isimleri yer aldı. Listede yer alan isimlerden birçoğunun belirli dönemlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin değişik kademelerinde görev yapmış olması ise dikkatlerden kaçmadı. Yapılan genel kurula; Cumhur İttifakı Çorlu Belediye Başkan Adayı Serkan Erçili, Saadet Partisi Çorlu Belediye Başkan Adayı Murat Vakitçi ve Büyük Birlik Partisi Çorlu Belediye Başkan Adayı İsmail Ceylan da katıldı.

MUHALİF ŞUBELER TASFİYE EDİLİYOR

Çorlu Belediyesi Atatürk Kent Enstitüsü Konferans Salonu’nda yapılan Türk Kızılayı Çorlu Şubesi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan ve çok önemli açıklamalarda bulunan Selime Dodurka “Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde ‘Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ adıyla kurulmuş olup, Kızılay adını 1935 yılında Ulu Önderimiz Atatürk vermiştir. Fakirin, mağdurun, kimsesizin, afetzedenin, sığınmacının kısacası yardıma muhtaç olan herkesin dostu olmuş, her alanda adı iyilikle anılan Kızılay’ımız, tüm dünyada özenilen, hayranlık uyandıran büyük bir kurum haline gelmiştir. 700’ü bulan şube sayısı Türkiye’mizin gözbebeği olan en prestijli, en bilinir şubelerimiz sudan bahanelerle kapatıla kapatıla, bugün 190 şubeye kadar düşürüldü. Kapatılan bazı şubelerin yönetim kurulları antidemokratik uygulamalarla tasfiye edildikten sonra tepeden atamalarla kendi adamları getirilerek yeniden açıldılar. Eski üyeler ve çalışanların tasfiye edilmesiyle Kızılaycılık hafızası yok olmaya doğru gidiyor. Genel Merkez’in daha önce kapatamadığı kendilerine muhalif şubeleri kapatma çalışmaları, antidemokratik bir şekilde devam etmektedir. Aynı şey geçen hafta Lüleburgaz Şubesi’ne, şimdi de Çorlu Şubemiz’e yapılmıştır.” dedi.

ÜYE SAYISI 169’DAN 370’E ÇIKTI

Dodurka “Kızılay tüzüğü nedeniyle; ‘3 dönem görev yapan başkan ve yönetim kurulu üyeleri, üst üste yönetime aday olamazlar.’ Bu nedenle 3 dönemdir görev yapan bizler, zaten yönetime yeniden aday değiliz ve görevimizi zaten bugün yeni seçilecek yönetim kuruluna bırakacağız. Ancak, 23 yılını Kızılay’a vermiş, yaşam biçimi Kızılay olmuş bir başkan olarak Türkiye’nin en başarılı şubelerinden biri haline getirdiğimiz şubemizi gönül rahatlığıyla Kızılaycılar’a devretmek isterdim. Bu, yıllardır Çorlu’muzda Kızılay’a hizmet veren, emek harcayan üyelerimizin hakkıydı. Ancak bugün geldiğimiz noktada görüyorum ki 5 gün önce elimize bir liste geliyor. Tamamen bilgimiz dışında, Genel Merkez tarafından üyelerimizin haricinde 201 kişinin daha üye kaydının yapıldığı ve bu kişilerin oy kullanacağı belirtiliyor. Bu demektir ki Genel Merkez’imiz tepeden inme olarak, antidemokratik bir biçimde Çorlu Şubesi’nin yönetimini kendi dizayn ediyor.” diye konuştu.

SON DAKİKADA 201 YENİ KAYIT

Yaptığı açıklamalara devam eden Dodurka “Çorlu Şubemiz, Çorlu Halkı’nın desteği sayesinde Türkiye’nin seçkin şubelerinden biri haline gelmiştir. Sizler, Çorlu halkını ve desteklerini yok sayıp tepeden inme üyeler göndererek şubemizi kimin yöneteceğini Ankara’dan belirliyorsunuz. Biz, siyasi bir parti değiliz. Yıllarca buraya hizmet etmiş, emek vermiş, büyük başarılara imza atmış bu üyelerin hakları çiğnenmiştir ve bu yapılanlar Kızılaycılık ile asla bağdaşmayacaktır. Tüzüğümüze göre; kongrede seçme ve seçilme hakkına sahip üyelikler için son müracaat tarihi 31 Aralık 2018’dir. Ancak daha önce şubemize üye olmayan, Kızılay’a hiçbir emeği geçmeyen, çoğu birbirleriyle akraba ya da hemşeri ve çoğu aynı siyasi görüşten olan 201 kişinin hepsi aynı gün ve aynı yerde, hatta mesai saati dışında, Ankara’dan üye girişleri yapılarak hazirun listesine eklenmiştir. Bu kaydı yapılan 201 kişinin herhangi bir belgesi şubemize ulaşmamıştır. Yani şubemizde ne üye formları ne kimlikleri ne de aidat makbuzları vardır. Diğer taraftan Genel Merkez tarafından gönderilen hazirun listesi elimize dün 19.02.2019 tarihinde, yani genel kuruldan 5 gün önce şubemize ulaşmıştır. Oysa tüzüğümüze göre hazirun listesinin genel kuruldan 15 gün önce şubemize ulaştırılması gerekmektedir.” dedi.

NEDEN ÇORLU’DAN ÜYE OLMADINIZ?

Dodurka “Bu kişilerin şahsiyetlerine lafımız yok, ancak nerdeyse tamamı daha önce şubemiz kapısından içeri dâhi girmemiştir. Dostluğu, vefayı ve emeğe saygıyı dışlayan bir zihniyet belki siyasetle uğraşanlar için normaldir, ama bu yaşanılanlar Kızılay’a ve Kızılay Genel Başkanı’na yakışmamıştır. Oysa şimdiye kadar şubemize gelip üye olmak isteyen hiç kimseye ‘Hayır!’ demedik ve zaten demeyiz. Çorlu Kızılay’a üye olmanın yolu, Ankara’da birileri tarafından üye yapılmak değildir. Geleceksin Çorlu Şubesi’ne, dolduracaksın üye formunu, atacaksın ıslak imzanı, aidatını Ankara’ya değil de Çorlu’ya ödeyeceksin, bir çayımızı içecek ve alnımızın teriyle, ciddi emeklerle yapılan binamızda, ne heyecanlar yaşanarak bağış alınmış sandalye ve masalarımızda oturduktan sonra üye olacak ve bundan sonra kongrede istersen Kızılay’ın yönetime talip olacaksın. Şubemizin değerli üyeleri de sizleri tanıyacak ve isterlerse yönetime seçecekler. Bunun yolu budur. Genel Merkez’e de şunu söylemek isterim; Şube Başkanı olarak bana birkaç ay önce ‘Hayatım Kızılay Onur Gecesinde’ onur madalyası ve berat vereceksin, ama iş seçime gelince bana ve şubeme güvenmeyip tepeden inme üyeler göndereceksin! Bu yıllarını Kızılay’a veren bizler için çok üzücüdür. 1927’de kurulmuş olan ve her zaman Genel Merkez ile işbirliği içersinde çalışmış Çorlu Şubesi’ne yapılan büyük bir ayıptır. Şimdi isterlerse bu madalyayı da geri alabilirler.” diye konuştu.

25 MİLYONLUK TAŞINMAZ 900 BİN TL NAKİT

Yaptığı açıklamalara devam eden Dodurka “Sevgili Çorlulular ben burada Türk Kızılay’ından bahsediyorum. Hani yardım yaparken dil, din, ırk, milliyet, tür ve siyaset ayrımı yapmayan, gücünü sevgi ve merhametten alan Kızılay’dan bahsediyorum. Adı haksızlıkla, adaletsizlikle, ‘Biz yaptık, oldu!’ ile asla yan yana getirilmemesi gereken bir kurumdan bahsediyorum. Etik olmayan yöntemlerle Kızılay yönetimini Kızılaycılar’dan alabilirsiniz, ama bu yolla gelenler gerçek bir Kızılaycı olarak kabul görmezler. Kızılaycılık bir ruhtur, bir sevdadır. Tepeden inme yollarla bu ruh ve sevda edinilemez. Yaptığımız fedakâr çalışmalarla şubemiz, mali yönden güçlenmiştir. Şimdi bu paralarla bol bol etkinlik yapılabilir, ama esas olan parayı bol keseden harcamak değil, zor gün dostu olan Kızılay’ı zor günlere hazırlamaktır. Kızılay’ımızı bir annenin çocuğuna gösterdiği hassasiyetle korumaya ve büyütmeye çalışan bizler, bağışlarını güvenerek bize veren yardımsever Çorlu Halkı’mızın emanetini titizlikle arttırarak koruma altına aldık. Biz göreve başladığımızda Çorlu’da şubemize ait sadece bir bina varken, şimdi Çorlu’nun en merkezi yerlerinde inşa ettiğimiz, yüksek kira gelirlerine sahip 2 bina daha ilave ederek bu sayıyı 3’e çıkarttık. Şimdiye kadar alnımızın teriyle yaptığımız bu yaklaşık 25 milyonluk gayrimenkulümüzün yanı sıra, kan merkezi yapmak için biriktirdiğimiz 900 bin TL Kızılay’ın banka hesabında mevcuttur. Daha önceki Genel Merkez Yönetimi’nde kabul gören ve ihtiyaç olduğu belirtilen Bölge Kan Merkezi binamızı yapmak için bu parayı biriktirdik. Hatta Çorlu’nun en prestijli caddesinde hazineden ücretsiz olarak çok değerli bir de arsa bulduk. Ancak 2016’da yönetime gelen Genel Merkez’imiz ‘İhtiyaç yok!’ diye ilgilenmedi. Oysa Çorlu ve Trakya’nın nüfus artışı, hepimizin bilgisi dâhilindedir. Sadece Çorlu’nun değil, tüm Trakya’nın bir kan merkezine ihtiyacı vardır. Bu yanlış giderilmeli ve konunun takipçisi olunmalıdır.” dedi.

İŞLEVSİZ HALE GETİRDİLER

Dodurka “Geçtiğimiz yıllarda çok iyi çalışan, hatta yaptığımız kampanyada 2 gün içinde 5 yüzden fazla kan toplayarak bir rekora imza atan Kan Toplama Merkezimiz’in doktor sayısı 4’ten 1’e düşürülmüş ve merkezin kapısı açılmaz hale getirilmiştir. Genel Merkez ‘Kan stokları azaldı!’ diye vatandaşa kan verme çağrısı yaparken, kendi elleriyle bu üniteleri işlevsiz hale getirmesi bir tezattır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, Çorlu Belediye Başkanlığı’nın da onayı ile Cumhuriyet Parkı içersinde kurumumuza tahsis edilen ‘Engelsiz oyun parkı’ projemiz hayata geçirilmelidir. Her şey hazır olmasına rağmen, 6 ay içersinde seçimlere gidileceğinden ‘Etik olmaz!’ düşüncesiyle projenin ihalesi yapılmamıştır. Yeni yönetimden, bu projenin tamamlanmasını beklemekteyiz.” diye konuştu.

ALNIMIZ AÇIK GÖNLÜMÜZ FERAH

Dodurka, sözlerini “Yine de yeni seçilecek yönetim kuruluna başarılar diliyorum. Sayın misafirler, değerli üyeler ve bizi her zaman destekleyen değerli Basınımız, tüzük gereği olarak, ben ve yönetim kurulu üyelerimiz görevimizi bu gün tamamlamış bulunuyoruz. Alnımız açık, gönlümüz ferahtır. Çünkü görevimizi alnımızın akıyla yerine getirdik ve bin bir fedakârlıkla şubemizi çok iyi bir noktaya getirdik. Bundan sonra da temennimiz, bu çıtanın daha da yukarıya taşınmasıdır. Yeni göreve başlayacak yönetim kuruluna Kızılay hizmetlerinde başarılar diliyorum. İster Çorlu’dan ister Ankara’dan üye yapılmış olsun, lütfen görevinizi yaparken her zaman ve her yerde Kızılay değerlerini göz önüne alın! Etiğe, adalete ve vicdana önem verin. Son olarak, maddi manevi büyük emekler harcayarak Çorlu Kızılay Şubesi’ni bugünlere getiren şimdiki ve geçmiş dönemlerdeki başkan ve yönetim kurulu üyelerine, personelimize, üyelerimize, gönüllülerimize manen ve madden bizi destekleyen bağışçılarımıza, beraber çalıştığımız Kaymakamlarımız’a, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’na, ilçe belediye başkanlarına, tüm dost STK’lara ve kamu kurumları çalışanlarına ve en az bizim kadar Kızılaycı olduklarını her fırsatta gösteren değerli Basınımıza çok teşekkür ediyorum. Ahiret’e intikal eden rahmetli Hüsrev Aktaş ve diğer bağışçılarımıza, Kızılay şehitlerine ve yöneticilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Hoşça kalın!” diyerek tamamladı.

HERHANGİ BİR USULSUZLÜK YOK!

3 dönemdir Türk Kızılayı Çorlu Şube Başkanlığı görevinde bulunan Selime Dodurka’nın ileri sürdüğü iddiaların gerçeklik payı olmadığını dile getiren Türk Kızılayı Çorlu Şubesi’nin yeni başkanı Ali Can Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri; ‘üyelik dilekçelerinin Genel Merkez’e götürülerek üye olunmasının Tüzük’te yer aldığını, yaşanan bu durumla ilgili herhangi bir usulsüzlüğün söz konusu olmadığını, daha önce yaptıkları üyelik başvurularının hiçbir şekilde kabul görmediğini, Çorlu’daki üye sayısının da oldukça yetersiz kaldığını ve Türk Kızılayı’nın sadece belli bir gruba ait olmadığını’ dile getirdiler.
Editör : Tuğberk Erdem
1389 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu