Bayrak İnmez, Vatan Bölünmez, Çanakkale Geçilmez!
reklam
30 Mart 2019
Bayrak İnmez, Vatan Bölünmez, Çanakkale Geçilmez!

Bayrak İnmez, Vatan Bölünmez, Çanakkale Geçilmez!

Çorlu’da, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik programı düzenlendi. Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü Yıl Dönümü münasebetiyle gün boyu devam eden etkinliklerde, şehitlerimizi rahmet ve minnetle andık.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 104’üncü Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü törenleri, Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen çelenk sunma programı ile başladı. Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen programa; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Gürsel Yüz, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, askeri erkân, resmi kurumların temsilcileri, siyasi partilerin ilçe başkanlıkları, gaziler, şehit aileleri, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören programı; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Gürsel Yüz ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un Şehitlik Anıtı’na çelenk sunmasıyla devam etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yayımladığı anma mesajı okundu.

ÇANAKKALE ZAFERİ MİHENK TAŞIDIR

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanlığı’nda görev yapmakta olan Yarbay Çağlayan Altuntaş gerçekleştirdi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Yarbay Altuntaş “Kutsal vatan toprağının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğrana canlarını feda eden, isimlerini kalplerimize yazdığımız aziz şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anmak maksadıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız. 104 yıl önce bugün 18 Mart 1915’te, Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, 4768 numaralı kanunla, 2002 yılında, aziz vatan için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla, aynı zamanda ‘Şehitler Günü’ olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şahadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal Harbi’mize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda, çok önemli bir kilometre taşı olmuştur.” dedi.

AZİM, CESARET, FEDAKÂRLIK

Konuşmasını sürdüren Altuntaş “18 Mart 1915 yılında İtilaf Devletleri donanması Çanakkale Boğazı’nı geçmek maksadıyla 16 harp gemisiyle büyük bir hücum daha başlatmış, 3 gemisi denize gömülen düşman donanması tekrar geri çekilmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nı, çağın en gelişmiş zırhlıları ile geçemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde, Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişler, ancak Çanakkale Savaşları’nda askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde, hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde tüm görkemiyle yer alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakârlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşı, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milleti’nin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birisidir.” ifadelerini kullandı.

ŞEHİTLERİMİZİ ŞÜKRANLA ANIYORUZ

Yarbay Çağlayan Altuntaş’ın yaptığı konuşmanın ardından Şehitlik Şeref Defteri’ni imzalamak üzere kürsüye gelen Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı “Bizlere bağımsızlığımızı ve Cumhuriyet’i armağan eden, vatan topraklarında özgür ve huzur içerisinde yaşamamızı sağlayan, başta yüce Atatürk ve arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımıza ve siz şehitlerimize sonsuz şükran ve saygılarımızı sunmak üzere huzurlarınızda bulunuyoruz. Sizlerin ülkünüzü, yurt sevginizi ve görev bilincinizi gelecek kuşaklara örnek göstererek, her karışı hak edilerek kazanılan yurt topraklarını koruyacak, Cumhuriyet’imizi sonsuza kadar yaşatacağız. Bugün vatanımızda huzurla, birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyorsak, bunu siz şehitlerimize borçlu olduğumuzun bilincindeyiz. Başta Başkomutan Atatürk ve O’nun silah arkadaşları olmak üzere, siz aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ŞEHİT MEZARLARI ZİYARET EDİLDİ

Tören programının sona ermesiyle birlikte katılımcılar, şehit mezarlarını ziyaret ettiler. Okunan duaların ardından mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı. Şehit ailelerinin de hazır bulunduğu şehitlik ziyaretinde, katılımcılar duygulu anlar yaşadı.

Çorlu Şehitliği'nde düzenlenen anma programının ardından Halk Eğitim Merkezi'nde, 5'inci Kolordu ve Garnizon Komutanlığı'na bağlı Askeri Bando Takımı tarafından eserler seslendirildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1454 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu