Tekirdağlı Gençlerden Samsun’a 100’üncü Yıl Çıkartması
reklam
13 Haziran 2019
Tekirdağlı Gençlerden Samsun’a 100’üncü Yıl Çıkartması

Tekirdağlı Gençlerden Samsun’a 100’üncü Yıl Çıkartması

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da yaktığı Milli Mücadele ateşinin 100’üncü yıl dönümünde, 100 genci Samsun’a gönderdi. Tekirdağ’ın 11 ilçesinden gelen 100 genç, 19 Mayıs coşkusunu Samsun’da yaşadı.

Vatan sevgisi ve tarih bilinciyle halka en iyi hizmeti verme ilkesiyle hareket eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da yaktığı Milli Mücadele ateşinin 100’üncü yıl dönümünde, Tekirdağ’ın 11 ilçesinden toplam 100 genci Samsun’daki kutlama programına gönderdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından uğurlanan heyet, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin nezaretinde 3 otobüs ile Samsun’a gitti. 100’üncü yıl kutlamalarında Tekirdağ İli’ni temsil eden heyet, kentteki müze ve önemli yerleri de ziyaret etme imkânı buldu. Büyükşehir Belediyesi’nin bu anlamlı organizasyonuna katılan Tekirdağlı 100 genç, 19 Mayıs coşkusunu doyasıya yaşarken, Milli Mücadele Dönemi ve Atatürk’ün hayatına dair yeni bilgiler öğrenme imkânı da buldu.

SELAM OLSUN BANDIRMA VAPURUNA

Tekirdağlı kafilenin ilk durağı, Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi oldu. 16 Mayıs 2019’da İstanbul’dan hareket eden, 3 günlük tarihi bir yolculuğun ardından Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a götüren Bandırma Vapuru, müze görevlileri nezaretinde ziyaret edildi. Bandırma Vapuru’nda bulunan, Milli Mücadele Dönemi’ne ait eşyalar ve balmumu heykeller, kafilede bulunanlar tarafından ilgiyle incelendi. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden süreçte çok önemli bir yeri olan Bandırma Vapuru’nda tarihsel bilgiler edinen katılımcılar duygu dolu anlar yaşadılar.

2’NCİ DURAK GAZİ MÜZESİ

Gezi programının 2’nci durağı olan Samsun Gazi Müzesi’ni ziyaret eden Tekirdağlı heyet, müze yetkilileri tarafından bilgilendirildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk gidişinde kaldığı ve vaktiyle Mantika Palas (halk arasında Mıntıka Palas) ismiyle otel olarak faaliyet gösteren tarihi bina, 1940 yılında müze haline getirilerek ziyarete açıldı. Tarihi yapıda bulunan Atatürk’e, Kurtuluş Savaşı’na ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait fotoğraflar, önemli tarihsel belgeler, dönemin gazeteleri, Atatürk’e ait giysi ve şahsi eşyalar ile balmumu heykeller, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle incelendi. Türkiye’nin tarihine dair bilgilerini tazeleyen katılımcılar, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik özelliklerinin yanı sıra günlük yaşamı hakkında da yeni bilgiler edinme imkânı buldu.

KÖKLÜ MEDENİYET MİRASI

“100’üncü Yılda 100 Genç” etkinliği kapsamında Samsun Kent Müzesi de ziyaret edildi. Samsun’da ilk çağlardan itibaren hüküm süren medeniyet ve devletlerden günümüze ulaşan kültür varlıklarının ve tarihi eserlerin yer aldığı müzede Tekirdağlı gençleri gezdiren rehberler, Samsun’un binlerce yıllık tarihinde gerçekleşen değişim ve dönüşümü anlattı. Gezi kafilesi, Samsun’un İlkadım İlçesi’ndeki Atatürk Parkı’nda yer alan, Atatürk’ün şahlanmış atıyla birlikte tasvir edildiği ve kentin simgesi haline gelen anıtı da ziyaret etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

15 DAKİKADA TARİHİ PANORAMA

Müze ziyaretlerinin son ayağı, Samsun Panorama Dijital Gösterim Merkezi oldu. Uzun yıllar Yaşar Doğu Spor Salonu olarak hizmet veren tesis, Samsun’a yeni ve büyük bir kapalı spor salonu yapılmasının ardından Panorama Dijital Gösterim Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Tesis bünyesinde bulunan seyir terasından Samsun sahil şeridi ve Karadeniz manzarasını seyreden Tekirdağlı kafile, daha sonra gösterim merkezinde Türk Tarihi’ni, 15 dakikalık bir film içerisinde 360 derecelik sinema perdesinden gerçeklik hissi uyandıran bir animasyon ile izledi. Daha sonra yine aynı tesis içerisinde yer alan Milli Mücadele Dönemi’ne ait canlandırma bölümleri ziyaret edildi.

YENİ NESİLLER ATA’SININ İZİNDE

Tekirdağlı kafile, Samsun’un Atakum İlçesi’ndeki sahil yolunda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gençlik Yürüyüşü’ne de katıldı. 100’üncü yıl logolu bir örnek t-shirt ve şapkalar giyen Tekirdağlı kafile, ortaya koydukları birlik ve beraberlik ve 19 Mayıs coşkusu ile Gençlik Yürüyüşü’ne damga vurdu ve Tekirdağ’ı günün anlam ve önemine uygun bir şekilde temsil etti.

GELECEK NESİLLERE EMANET

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin organizasyonuyla düzenlenen “100’üncü Yılda 100 Genç” etkinliğiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’da Milli Mücadele’yi başlatmamış olsa; Kurtuluş Savaşı da olmazdı, Cumhuriyet de kazanılamazdı. 19 Mayıs, bunun için tarihimizde bir dönüm noktasıdır. Böylesine önemli bir günün 100’üncü yıl dönümünde, geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimize 19 Mayıs’ı, Milli Mücadele’yi ve Cumhuriyet’imizin nasıl kurulduğunu en iyi şekilde göstermeyi kendimize görev edindik. Bunun da en iyi yolu, gençlerimizin Samsun’a giderek şanlı tarihimizi yerinde öğrenmesiydi. Samsun’a gönderdiğimiz 100 gencimiz, Ata’mızdan 100 yıl sonra büyük bir heyecan ve coşku ile etkinliklere katıldılar ve ziyaretler gerçekleştirdiler. Biz de Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak onların heyecan ve coşkusuna ortak olduk. Cumhuriyet nesilleri olarak Ata’mızdan devraldığımız bu büyük mirası korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Ve gelecek nesillere emanet edeceğiz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1326 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu