Güveli Domatese, Bitki Sağlık Sertifikası Nasıl Verildi?
reklam
13 Haziran 2019
Güveli Domatese, Bitki Sağlık Sertifikası Nasıl Verildi?

Güveli Domatese, Bitki Sağlık Sertifikası Nasıl Verildi?

Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilen toplam 92,5 ton domatesin ve 43 ton çileğin iade edilmesinin ardından gözler Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan verilen Bitki Sağlık Sertifikası’na çevrildi. Yaşanan gelişmeler, gıda güvenliği konusunu da tartışmaya açtı.

Türkiye’nin son dönemde Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ettiği toplam 92,5 ton domatesin ve 43 ton çileğin “Tehlikeli Tarım Haşeresi (Güve)” barındırdığı ya da “Zirai Atık ve İnsan Sağlığına Zararlı Kalıntılar İçerdiği” gerekçesiyle iade edilmesinin ardından gözler ihracat yapan firmaların Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı Bitki Sağlık Sertifikası’na çevrildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, konuya ilişkin olarak kapsamlı bir araştırma önergesi verdi.

TÜRKİYE’NİN PRESTİJİ SARSILIYOR

Son dönemde Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilen tonlarca domates ve çileğin “Tehlikeli Tarım Haşeresi (Güve)” barındırdığı ya da “Zirai Atık ve İnsan Sağlığına Zararlı Kalıntılar” içerdiği gerekçesiyle Türkiye’ye geri gönderilmesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde konunun araştırılması için önerge veren CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, “Sebze, meyve ve bitkisel ürün ihraç eden firmaların, ihraç edeceği ürünlerin hastalık ve zararlı maddelerden arınmış olduğunu gösteren Bitki Sağlık Sertifikası’nı temin etmesi gerekmektedir. Zirai Karantina Servisi tarafından yapılan işlemlerin ardından ihraç edilen ürünlerin yüklendiği yerde kontrolör tarafından hijyenik denetimleri yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen belge, uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Bu belgenin ihracat sırasında gümrük idarelerine ibrazı zorunludur. Bu sertifika, gıda güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Son dönemde yaşanan olaylar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde yürüyen sebze ve meyve ihracat zincirinde sıkıntı olduğunu ortaya koymaktadır. Hem üreticimizi zor durumda bırakan hem de dünya pazarlarında Türkiye’nin prestijini olumsuz yönde etkileyen bu gelişmelerin, kapsamlı olarak araştırılması gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği olan ve o ürünün sağlıklı olduğunu gösteren Bitki Sağlık Sertifikası’nda usulsüzlükler mi var?” diye sordu.

135,5 TON ÜRÜN İADE EDİLDİ

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznador)’nın “Türkiye’den gelen meyve ve sebzelerin bitki sağlığı kalitesinin düşmesinden endişe duydukları ve geçen yıl Türkiye’den getirilen sebze ve meyvelerde 1945 kez Rusya’nın karantina listesinde yer alan tarım zararlısı bulunduğu” yönünde açıklama yaptığına işaret eden Aygun, “Rusya, Nisan ve Mayıs ayında Türkiye’den aldığı, 43 ton çileği  ‘Kaliforniya Çiçek Tripsi” ve 39,5 ton domatesi de ‘Güney Amerika Güvesi’ bulundurduğu gerekçesiyle iade etti. Aynı şekilde Mayıs ayında Ukrayna’ya ihraç edilen 38 ton domates, ‘Güney Afrika Güvesi’ içerdiği ve hijyen standartlarına uymadığı gerekçesiyle Türkiye’ye uyarı yazısı yazılarak iade edilmiştir. Ukrayna’nın Nisan ayında da 15 ton domatesi aynı gerekçeyle iade ettiği dikkate alındığında, ortada ciddi bir sıkıntı olduğu görülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen ‘Bitki Sağlık Sertifikası’, uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Bu belgenin ihracat sırasında gümrük idarelerine ibrazı zorunludur. Bu sertifika, gıda güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Yaşanan olaylar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde yürüyen sebze ve meyve ihracat zincirinde sıkıntı olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.

İADE ÜRÜNLER, TÜRKİYE’DE SATILDI MI?

Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği’ne göre, ihracattan geri gönderilen domates ve çilekten numune alınması, tüketim tarihi geçmiş, çürümüş, kokuşmuş ya da bozulmuş olanların yurda alınmaması gerektiğinin altını çizen Aygun, “Rusya ve Ukrayna’dan dönen sebze ve meyveler için yapılan işlemler, Türk halkının gıda güvenliği açısından da önemlidir. Bu ürünlerin denetimi yapıldı mı? Hangi koşullarda iç piyasaya verildi?” diye sordu.

Aygun, sebze ve meyvede ihracat öncesi denetim eksikliklerinin ayrıntılı olarak incelenmesinin Türk tarımı için elzem olduğunu vurguladı.
Editör : Tuğberk Erdem
1568 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu