Dünyayı Yerle Bir Eden Amansız Baş Dönmesi: VERTİGO!
reklam
15 Ağustos 2019
Dünyayı Yerle Bir Eden Amansız Baş Dönmesi: VERTİGO!

Dünyayı Yerle Bir Eden Amansız Baş Dönmesi: VERTİGO!

Vücudumuzun çeşitli yapılarından gelen pek çok duyu, beyin ve beyincik etrafında toplanır, çözümlenir ve dengemiz sağlanır. Herhangi bir denge bozukluğu durumunda baş dönmesi yaşanırsa, bu karmaşık yapının bütün parçaları hassasiyetle incelenmelidir.

Konuya ilişkin olarak detaylı açıklamalarda bulunan Çorlu Özel Vatan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Suna Özlem Mutlu, “Vertigo, denge ve uzaysal oryantasyondan sorumlu olan Vestibüler Sistem’in fonksiyonel ve yapısal bozukluğundan kaynaklanan bir dönme illüzyonudur. Beraberinde denge kaybı, bulantı ve kusma, terleme, solgunluk ve ‘nistagmus’ adı verilen gözde bir tarafa doğru istem dışı hareket olabilir. Dengesiz yürüme; yani ‘ataksi’ ve ‘nistagmus’ denilen istem dışı göz hareketi, Vestibüler Sistem’in omurilik ve gözle olan koordinasyonunun bozulmasından kaynaklanır.” dedi.

Açıklamalarına devam eden Mutlu, “Vertigo’nun ‘periferik’ (sinir sistemini ilgilendirmeyen) ve ‘santral’ (sinir sistemini ilgilendiren) nedenleri olabilir. Periferik Vertigo’da dönme yanılmacası genellikle çevrenin dönmesi tarzındadır ve baş hareketi ile şiddeti artar. Santral Vertigo denilen merkezi sinir sistemi kaynaklı Vertigo’da dönme yanılmacası, kişinin kendini dönüyor hissetmesi tarzındadır ve baş hareketinden bağımsızdır. Sersemlik hissi, bayılacak gibi olma şeklinde ifade edilen yakınmalar genellikle ‘dizziness’ olarak adlandırılır. Periferal Sistem kulaktaki 3 semisirküler kanal ve otolitik organlar, Santral Sistem de proprioseptif ve oküler girişleri işleyen vestibüler yapı ve yollardan oluşur. En sık karşılaşılan Periferik Vertigo tipi BPPV (Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo)’dir. Burada baş dönmesi bir atak halinde de olabilir. Haftalar, aylar veya yıllar sonra tekrarlayabilir. Meniere Sendromu, ‘endolenfatik hidrops’ denilen labirent içindeki kanallarda endolenf sıvısının birikmesi nedeniyle oluşan ve kulak çınlaması, işitme kaybı ve Vertigo ile karakterize durumdur. Vestibüler nörinit, Periferik Vertigo’nun en sık 2’nci sebebidir. Genelde işitme kaybı ve çınlama olmaz. Baş dönmesi çok şiddetlidir. Vestibüler sinirin genellikle herpes virüs kökenli enfeksiyon ile hasara uğraması sonucu oluşur. Bir diğer Vertigo sebebi; kulaktaki labirentlerin viral veya bakteriyel patojenlerce invazyonu, bakteriyel toksinler ve sistemik hastalıklar sonucu ortaya çıkan vestibüler ve kohlear organları etkileyen iltihabi bir hastalık olan labirentidir. Vestibüler Schwannom denilen kafa içi yer kaplayıcı lezyon da Vertigo’ya sebep olabilen santral nedenlerdendir. Bunlar dışında perilenfatik fistül, superior semisirküler kanal açılma sendromu, migren, vertebrobaziller yetersizlik denilen dolaşım bozukluğu, arka sistem sinir sistemi inme sendromları, travmalar ( kafa travması, boyun travmaları, periferik vestibüler sistem travmaları), bazı ilaçlar, vitamin B12 eksikliği anemisi, hiper veya hipotansiyon, tiroid fonksiyon bozuklukları, metabolik bozukluklar Vertigo ve dizziness benzeri belirtilere yol açabilir.” diye konuştu.

Mutlu, sözlerine “Pekâlâ, yakınmalarımız olduğunda hangi polikliniklere başvurmalıyız? Vertigo, altta yatan patolojinin saptanması açısından öncelikle nöroloji ve kulak burun boğaz hekimlerinin tetkik ve tedavi etmesi gereken bir belirtidir. Tabii ki hastalık yoktur, hasta vardır. Her hasta kendi özel şartlarında değerlendirilir.” diyerek son verdi.

Editör : Tuğberk Erdem
1528 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu