Ekonomik Krizde Hayvancılığa Büyük Destek
reklam
15 Ağustos 2019
Ekonomik Krizde Hayvancılığa Büyük Destek

Ekonomik Krizde Hayvancılığa Büyük Destek

Artan maliyetler nedeniyle et ve süt fiyatlarının her geçen gün yükseldiği bir ortamda Türkiye’nin en büyük Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, hayvancılığı daha cazip hale getirmenin yollarını arıyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 5 temel vizyonundan biri olan tarım vizyonu kapsamında hayata geçirilen Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın öncülüğünde başarıyla devam ediyor.

OT VERİMİ ARTTIRILDI

Ağır ve uzun süreli otlatma nedeniyle bitki örtüsü ileri derecede tahrip olan, vasfını kaybettiği için yeterli düzeyde verim alınamayan çayır ve meralarda ot verimini arttırmak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında hayata geçirilen Mera Islahı Projesi kapsamında, 9 ilçe ve 96 mahallede toplam 103 bin dönüm alan kompoze gübre uygulaması yapılarak ıslah edildi. Dönüm başına 50 kilogram olan ot verimi, 150’şer kilogramlık artışla 200 kilograma çıkartıldı. Proje uygulama süresince 30 bin 900 ton kaba yem elde edildi. Bu sayede besicilerin girdi maliyetleri önemli ölçüde azaldı.

70 ADET GÖLGELİK KÜME

Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesiyle 96 mahallede gerçekleştirilen eğitim ve bilgilendirme çalışmaları sonucunda besiciler, otlama kapasitesinin aşılmaması ve belli dönemlerde otlama yasağına uyulması konusunda bilinçlendirildi. Öte yandan hayvan sayısı mera büyüklüğüne göre az olan mahallelerde, uygun alanlarda otların biçilip kurutularak balya haline getirilmesi sağlandı. Ot balyaları cüzi kârlar ile mera yönetim birlikleri tarafından o mahalledeki besicilere satılmaya başlandı. Proje kapsamında ot veriminin artırılmasının yanı sıra 53 bin 136 metrekare mera alanında 2 bin 586 adet akasya fidanı dikilerek, 70 adet gölgelik küme oluşturuldu. Bu sayede hayvanların en büyük stres kaynağı olan güneşin kavurucu ışınlarına karşı korunma ihtiyacı karşılandı ve bünyelerindeki su kaybı azaltılarak enerjilerini et ve süte aktarabilmeleri sağlandı. Ayrıca hayvanların su ihtiyacını karşılamak ihtiyacıyla 117 mahallede 159 adet sıvat, 50 mahallede 63 gölet yapıldı.

BESİCİLİK CAZİP HALE GELECEK

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Hayvancılığın uzun yıllardır ihmal edilmesi, teşviklerin yetersiz olması, çiftçi ve besicilerimizin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle son yıllarda et ve süt ürünlerinde yüksek fiyat artışı gerçekleşti. Tekirdağ, güçlü sanayisinin yanı sıra Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimlilik düzeyinde topraklara sahip… Bu potansiyeli değerlendirebilmek adına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projemizi gerçekleştirdik. Mera İyileştirme ve Yönetimi Projemiz de kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalarımızın önemli aşamasını temsil ediyor. Bu projeyle besicilerimizin girdi maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasını, et ve süt üretiminin artmasını sağladık. Üretimde kâr oranı arttıkça hayvancılık daha cazip hale geldi. Üretim makinelerinin kurulumu devam eden Malkara Çavuşköy Et Kombinamızı faaliyete geçirdikten sonra sadece Tekirdağ’da değil, tüm Trakya’da besicilik çok daha cazip hale gelecek. Çiftçilerimize ve besicilerimize yönelik desteğimiz bundan sonra da devam edecek.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1230 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu