Asyaport Semalarındaki Dronelar, Hız Limitlerini Zorladı
reklam
14 Kasım 2019
Asyaport Semalarındaki Dronelar, Hız Limitlerini Zorladı

Asyaport Semalarındaki Dronelar, Hız Limitlerini Zorladı

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gösteri uçuşları yapan Türkiye Drone Yarışçıları Spor Kulübü Derneği üyeleri, Asyaport Limanı’nda hız limitlerini zorladı. Saniyede 200 km hıza ulaşabilen dronelar, milyon dolarlık Formula 1 araçlarına taş çıkarttılar.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve teknoloji festivallerinde gösteri uçuşları yapan Türkiye Drone Yarışçıları Spor Kulübü Derneği’ne üye 10 kişilik bir ekip, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi Barbaros Mahallesi’nde bulunan Avrupa’nın en büyük 2’nci konteynır limanı Asyaport’ta hız limitlerini zorladı. Dev vinç ve konteynırların arasından geçerek akrobatik hareketler sergileyen pilotlar, izleyenleri adeta büyüledi. Limanda bulunan 366 metrelik “MSC BAR” isimli dev şilebin üzerinden ve içerisinden yapılan milimetrik geçişler ise adrenalin seviyesini doruğa çıkardı. Piyasada rahatlıkla bulunabilen standart dronelardan oldukça farklı bir donanıma sahip olan yarış droneları, saniyede 200 kilometrelik hıza ulaşabiliyorlar.

11 YAŞINDA PİLOT OLDU

Limanda gösteri yapan drone pilotları arasında en büyük ilgiyi, 11 yaşındaki Batu Erilkun topladı. 15 Eylül 2019 tarihinde Atatürk Havalimanı’nda yapılan Türkiye Drone Şampiyonası Final Müsabakaları sonucunda üçüncü olarak büyük bir başarıya imza atan Erilkun, en genç milli drone sporcusu olmaya da hak kazandı. Erilkun’un limanda yaptığı gösteri uçuşu ve sergilediği beceri ise izleyenlerin takdiri ile karşılandı. Dronelara olan merakının küçüklüğünde oynadığı elektronik oyuncaklarla başladığını ifade eden Erilkun, daha sonra amatör olarak küçük bir drone aldığını ve şu anda profesyonel olarak drone yarışlarına katıldığını ifade etti.

FARKLI BİR DENEYİM OLDU

Gösteri uçuşlarının öncesinde konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Drone Yarışçıları Spor Kulübü Derneği Başkanı Göksel Kervacı, “Bugün burada, bizim için değişik bir önemi olan ve değişik engelleri bulunan Asyaport Limanı’nda uçuşlar yapacağız. Binlerce konteynırın arasında ve dev bir şilebin üzerinde uçuşlar yapacağız. Daha önce farklı mekân ve yerlerde uçuşlar yaptık. Ancak burada daha önce hiç denenmemiş ve uçuş yapılmamış bir ortamda uçuş yapacağız. Bizim kullandığımız dronelar, çok yüksek manevra ve hız kabiliyetine sahipler. Saniyede 150-200 kilometre hıza kadar yükselebiliyorlar. Burada da bizler için çok farklı engeller, vinçler ve gemiler var. Hepimiz çok heyecanlıyız. Bu sporun Türkiye’de yaygınlaşması adına ve tanıtılması adına bir şov uçuşu gerçekleştireceğiz.” dedi.

KONTROL ETMEK ÇOK ZOR!

Türkiye Drone Yarışçıları Spor Kulübü Derneği üyesi Bahadır Sabaş ise yaptığı açıklamada, “Dernek olarak, 3 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bu yıl, Türkiye ve Dünya Drone Şampiyonası yarışlarını gerçekleştirdik. Bu sporun yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Daha önce herhangi bir limanda bir drone yarışı yapılmadı. Dernek olarak ilkleri başarmaya çalışıyoruz. Bugün de bu ilklerden birini, Asyaport Limanı’nda gerçekleştireceğiz. Yarış droneları, normal dronelardan çok farklı. Yarış dronelarını kontrol etmek çok zor, çünkü çok süratliler…” diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK KATKILARIMIZ VAR

Düzenlenen organizasyonda, Asyaport Limanı Operasyon Müdürü Hüseyin Karaca da detaylı açıklamalarda bulundu. Karaca, “Bugün, çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapacağımız için mutluyuz. Bugün, Türkiye’nin en büyük limanında drone pilotlarını ağırlıyoruz. Türkiye ve Tekirdağ ekonomisine, çok büyük katkılarımız var. Çevreye duyarlı, çevreyi koruyan ve çevreci bir liman olarak hizmet veriyoruz. MSC’nin en büyük gemileriyle konteynır taşımacılığında hizmet vermekteyiz.” dedi.

SOYUER UÇUŞLARI İZLEDİ

Yapılacak gösteri uçuşu öncesinde drone pilotlarının yanına gelerek kendilerine başarılar dileyen Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer ise, “Bizler Asyaport olarak farklı spor dallarındaki bu gençlere her zaman destek olmaya hazırız. Bu gençleri ilk izlediğimde, çok ilgimi çekmişti. Biz de kendilerine bir davette bulunarak limanda uçmaları için imkân sağladık.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1062 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu