Basın Mensupları İçin, Acil Destek Paketi Önerisi
reklam
14 Kasım 2019
Basın Mensupları İçin, Acil Destek Paketi Önerisi

Basın Mensupları İçin, Acil Destek Paketi Önerisi

Özellikle yerel medyanın büyük bir ekonomik darboğazdan geçtiğini ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, basın sektörüne yönelik Acil Destek Paketi’nin hazırlanması için Araştırma Komisyonu kurulması yönünde önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği önergede, “Basın İlan Kurumu’nun 2019 yılı verilerine göre, Türkiye’de resmi ilan yayınlama hakkına haiz bin 75 gazete bulunmaktadır. Gazetelerde çalışan sayısı 7 bin 593 kişidir. Bu gazetelerde toplamda 3 bin 211 gazeteci, basın kartı sahibidir.

Demokrasimizin 4’üncü gücü olan medya, bugün hem ekonomik hem fikir-düşünce özgürlüğü açısından büyük bir darboğazda bulunmaktadır. Basın kurumları, giderek küçülmektedir. Şu anda 10 binin üzerinde gazeteci işsiz kalmıştır. Kâğıdın tonu 600 dolardan 900 dolara fırlamıştır. Türkiye, kâğıdın yanı sıra, boya, kalıp gibi diğer gazete girdilerinde de dışa bağımlı hale gelmiştir. Ekonomik durgunluk nedeni ile işletmeler, reklam harcamalarını kısmış, bu da gazetelerin reklam ve satış gelirlerini büyük ölçüde düşürmüştür. Özel sektör reklam bütçesini kısarken, resmi devlet kurumları da 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilana çıkmak yerine istisnai uygulama olan ‘davet usulü alımları’nı tercih etmeye başlamıştır. Bu durum, gazetelerin ilan gelirlerini de sekteye uğratmıştır. Kamu hizmeti yapan gazetelerin SGK primleri ve vergi ödemelerinde büyük ölçüde zorlandıkları gözlemlenmektedir. Resmi ilan tarifelerinde 2 yıla aşkın süredir artış yapılmaması, basının mağduriyetini arttırmıştır. İcra ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması yönünde düzenleme yapılacağı yönündeki duyumlar, endişe yaratmaktadır. Böyle bir düzenleme, yerel ve ulusal tüm gazetelerin can suyunu kesecektir.

Basının başta mali olmak üzere yaşadığı sıkıntıların tüm boyutları ile incelenerek, İçtüzüğümüzün 104. ve 105’inci Maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurularak konunun araştırılmasını arz ederiz.” İfadelerine yer verdi.
Editör : Tuğberk Erdem
1124 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu