Park Olsun Projesi Adına, Sevindirici Ön Karar Alındı!
reklam
14 Kasım 2019
Park Olsun Projesi Adına, Sevindirici Ön Karar Alındı!

Park Olsun Projesi Adına, Sevindirici Ön Karar Alındı!

“Çorlu Askeri Hastane’nin bulunduğu alanın bir kısmının tescilden çıkarılması” yönünde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na yapılan itirazla ilgili keşif yapıldı. Kurulun verdiği ilk görüş, ‘alanın tescilden çıkarılmaması’ yönünde oldu.

Çorlu’nun şehir merkezinde bulunan ve “Eski Hastaneler Bölgesi” olarak isimlendirilen Omurtak Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Şinasi Kurşun Caddesi ile çevrili üçgenin içinde kalan arazinin en büyük bölümünü oluşturan Tarihi Çorlu Asker Hastanesi binası ve binanın içinde bulunduğu arsanın bir kısmının tescilden çıkarılması yönünde Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yapılan itirazla ilgili keşif yapıldı. Tescile yapılan itirazı değerlendirmek üzere saat 12.00 sularında Çorlu’ya gelen Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yaklaşık 45 dakika süren incelemenin ardından ilk görüşünü belirtti. Tescile yapılan itiraz, kurul kararıyla reddedildi. Nihai kararın verilmesinin ardından 2016 yılının Nisan ayında verilen tescil kararının devam etmesi bekleniyor.

80 DÖNÜMLÜK ALAN, KORUMA ALTINDA

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Çorlu’ya yaptığı ziyaret dolayısıyla Çorlu Belediyesi önünde toplanan Park Olsun Platformu üyeleri, yapılan itiraz nedeniyle gerçekleştirilen keşiften gelen olumlu haberi sevinçle karşıladı. Konuya ilişkin kısa bir açıklamada bulunan Park Olsun Platformu Sözcüsü Murat Sevgi, “2016 yılında Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilen Askeri Hastane ile beraber 80 dönümlük askeri bölge, koruma altına alınmıştı. Bunun bir bölümünün ayrılarak, tescil dışı bırakılması isteniyordu. Tescile yapılan itirazı değerlendirmek üzere saat 12.00 sularında Çorlu’ya gelen Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yaklaşık 45 dakika süren incelemenin ardından ilk görüşünü belirtti. Görünen o ki; Kız Meslek Lisesi’nden Şinasi Kurşun Caddesi’ne kadar olan 115 dönümlük alanın, Çorlu’muza park olarak kazandırılması için önemli bir adım atılmış oldu.” dedi.

KAZANAN, ÇORLU’MUZ OLACAK

Konuşmasını sürdüren Sevgi, “Kurul kararını, toplantı sonrasında verecek. Keşif sırasında aldığımız izlenim, kurulun olumlu karar vereceği yönünde. Böylece Çorlu’muzun park olmasını istediği alanın önemli bir bölümü, park alanı dışında tutulmamış olacak. Hala kesinleşmiş bir şey yok, ama sonuç istediğimiz gibi olursa kazanan; Çorlu’muz olacaktır. Binaların arasında kalmış bir vahayı yeşil alan olarak değerlendirmek, hepimizin tek isteği.” diye konuştu.

PARK OLMASINI TALEP EDİYORUZ

Eski Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanla birlikte eski Askeri Hastane’nin bulunduğu alanın birleştirilmesiyle oldukça büyük bir alanın park olabileceğini ifade eden Sevgi, “Askeri Hastane’nin tescilinden kaynaklanan 80 dönümlük alan ve eski Çorlu Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilan ettiği alanla birleştirilebilirse, ‘Millet Bahçesi’ denilerek tasarlanan bölgenin şu anki Askeri Hastane’nin arkasında bulunan boş araziyi de kapsamasını talep ediyoruz. Bizim ilk baştan beri kamuoyuyla paylaştığımız, teklif ettiğimiz alanın yüzde 80’i durumunda. Bu da bizim lehimize sonuçlanmış durumda.” dedi.

BU KARAR, BİZİ SEVİNDİRDİ

Kurul tarafından alınan ilk kararın sevindirici olduğunu ifade eden Park Olsun Platformu üyeleri de, “Verilen ön karar sevindirici. Bizler, bölgenin park olmasını istiyoruz. Bu karardan dolayı hepimiz sevinç içerisindeyiz. Çorlu’muzun en merkezi yerinde, böyle bir yerin park olmasını talep ediyoruz.” dediler.

Verilen ilk kararın ardından tüm dikkatler, Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği nihai karara çevrildi. Nihai kararın, yaklaşık 15 gün içerisinde verilmesi bekleniyor.
Editör : Tuğberk Erdem
1218 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu