Vatandaşları Zehirleyen Otlar Değil, Denetimsizlik!
reklam
22 Kasım 2019
Vatandaşları Zehirleyen Otlar Değil, Denetimsizlik!

Vatandaşları Zehirleyen Otlar Değil, Denetimsizlik!

“Ispanak Zehirlenmeleri” konusunda Meclis Araştırması açılmasını isteyen Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Görülen o ki, gıdaların sağlıklı şekilde tüketiciye sunulmasını denetlemekle yükümlü kurumlar, sağlıklı bir şekilde işlememektedir.” dedi.

İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli’de ıspanak tüketen çok sayıda vatandaşın zehirlenmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Gıdaların sağlıklı bir şekilde tüketicisine sunulmasını denetlemekle yükümlü kurumlar bellidir. Ama görülen o ki, bu mekanizma sağlıklı bir şekilde işlememektedir.” dedi. Ispanağın içine karışan ve zehirlenmelere neden olan ürünün, hiçbir denetime takılmadan vatandaşın sofrasına kadar gelmesinin tedirgin edici olduğunu belirten Yüceer, vatandaşın ve üreticilerin daha fazla mağdur olmaması için gerekli adımların titizlikle atılması gerektiğini söyledi.

DENETİMSİZLİK, SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Tarım, hayvancılık ve balıkçılık gibi sektörlerde sağlıklı ve sürdürülebilir üretim yapılmasının, en başta hükümetlerin görevi olduğuna dikkat çeken Milletvekili Yüceer, “Türkiye, yaş sebze ve meyve üretiminde, dünyanın pek çok ülkesine göre avantajlı bir konumdadır. Ancak tarımsal üretimdeki plansızlık ve bilinçsizlik, çiftçinin piyasa şartlarında yalnız bırakılmasıyla birleşince, ülkemiz bu alandaki coğrafi ve iklimsel avantajlarını adeta heba etmektedir. Sıkıntı bununla sınırlı kalmamakta, denetimsizlikle birleşince halk sağlığını tehdit eder bir noktaya varmaktadır. Bunun son örneği İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli ve Edirne illerimizde ıspanak tüketen 196 vatandaşımızın zehirlenmesidir.” dedi.

ÜRÜN, TEK ELDEN Mİ PAZARA SÜRÜLDÜ?

Zehirlenmelere yol açtığı belirtilen ürünün, tek bir üreticiden pazara sürüldüğüne ilişkin iddialar olduğuna dikkat çeken Yüceer, “Tarım ve Orman Bakanlığı; söz konusu ürünün toplatılıp toplatılmadığı, zehirlenmelere yol açan ürünün kim veya kimler tarafından, nerede, ne şekilde satışa sunulduğu gibi konularda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmamıştır. Bu durum, hilesiz ve doğru bir şekilde üretim yapan ıspanak üreticilerini de mağdur etmiş, onları da ellerindeki ürünleri satamaz durumda bırakmıştır.” diye konuştu.

UCUZ AMA SAĞLIKSIZ GIDA

Gıda enflasyonundaki tırmanış sonrası, taklit ve tağşiş ürünlerin pazarının giderek büyüdüğüne dikkat çeken Yüceer, hayat pahalılığı karşısında vatandaşın, ucuz gıdalara yöneldiğini, denetim de yetersiz kalınca sağlıksız ürünlerin kolaylıkla vatandaşın sofrasına ulaşabildiğini belirtti. Yüceer, “Yetkililer, ıspanak gibi ürünlerin tüketilmeden önce yabancı otların ayıklanması gerektiğini belirtmektedir. Ancak her yurttaşın otları birbirinden ayırt etmesi, akla uygun bir yaklaşım değildir. Gıdaların sağlıklı bir şekilde tüketicisine sunulmasını denetlemekle yükümlü kurumlar bellidir. Ama görülen o ki, bu mekanizma sağlıklı bir şekilde işlememektedir.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de nar yiyen bir aileden 6 kişinin zehirlendiğini, 4 yaşındaki bir çocuğun da hayatını kaybettiğini hatırlatan Yüceer, bu ve benzeri olayları vatandaşın temel ihtiyacı olan gıdaları tüketirken bile endişe duymasına neden olduğunu söyledi. Yüceer, Meclis’in konuyu ivedilikle araştırması gerektiğini vurguladı.

Editör : Tuğberk Erdem
1114 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu